Categories
Zanzibar

Zanzibar, rajska dežela začimb

Zanzibar, tropski paradiž ki ponuja dogodivščine katerih zagotovo ne boste nikoli pozabili. V Indijskem oceanu in le korak od obale Tanzanije leži ta otok, ki je s svojimi čari in lepoto že stoletja nazaj osvajal trgovce, popotnike in koloniste. Njegova preteklost je precej burna, njegovo glavno mesto Stone Town pa fascinantno saj že zadnjih dvesto let ohranja povsem enak videz. Pristna in neokrnjena narava, rajsko bele čudovite plaže in neskončne plantaže s tropskim sadjem je le nekaj stvari, ki jih bo popotnik spoznal z obiskom tega otoka. Končna destinacija številnih popotnikov, ki se vračajo s Kilimandžara, najvišjega vrha Afrike je zato upravičeno otok Zanzibar.

Ta otok nosi upravičeno lovoriko otoka začimb. Čudovite plaže so tisti miren kraj kjer tišino moti le valovanje morja in vrvež v slikovitih ribiških vasicah. A plaže Zanzibarja niso le za leno poležavanje odmora potrebnih ljudi, so tudi raj za ljubitelje morskih globin. Čudovit podvodni svet bo navdušence tako navdušil, da bodo zagotovo prav tam doživeli enega svojih najboljših potopov. Zanzibar je otok kjer ne boste na vsakem koraku srečali veliko raznovrstnih divjih živali, morda le v gozdnatih predelih. A mnogi pisani metulji in raznobarvne pisane ptice boste srečali le na otoku Zanzibar.

Categories
Zanzibar

Rajski Zanzibar

Zanzibar je afriško otočje, ki je v zadnjih letih pridobili visok turistični ugled. Sicer je potrebno povedati, da niso prav vsi otoki poseljeni, vendar pa če želimo svoje počitnice preživeti s križarjenjem, potem je obisk teh neposeljenih otokov, ki so pravi biser narave, skorajda obvezen. Zanzibar ponuja vse, kar bi si želeli od eksotičnega kraja. Turkizno morje z belimi peščenimi plažami in kokosovimi palmami, ki so zaščitni znak, ki ga uporablja Zanzibar. Takšnih prizorov bomo po že nekaj dneh popolnoma vajeni. Če obiščemo Zanzibar in bi se želeli nekaj več miru, potem je bolje, če obiščemo vzhodi del. Tam lahko najamemo prijetno obalno hišico, ki se nahaja tik ob morju in živimo svoje rajske počitnice, ki bodo zagotovo nepozabne. Več dogajanja in življenja z zabavo pa si lahko omislimo na zahodnem delu. Mesto Stone Town je zagotovo nujno obiskati, v njem se nahaja največja tržnica z ribami in morskimi sadeži.

Zanzibar je za gurmane prava zlata jama, saj se na vsakem koraku nahaja kakšna nova specialiteta, ki je še nikoli nismo videli. Jastogi, hobotnice, razne eksotične ribe in tropsko sadje se ponujajo za relativno nizko ceno. Dobimo lahko tudi banane, ki jih sicer na zahod ne uvažajo in so velike od pet pa do trideset centimetrov in so tako rumenih pa tudi roza barv. Zanzibar ponuja okuse, ki jih v Sloveniji ne bomo našli, saj je sadje pri nas bilo prej v hladilnicah, prepotovalo je tisoče kilometrov, preden smo ga položili na mizo. Zanzibar pa ponuja povsem sveže sadje, ki je po okusu neprimerljivo s tem, kar smo vajeni.

Categories
Zanzibar

Zanzibar med turkiznim morjem in kulinarično ponudbo

Zanzibar domačini imenujejo tudi Unguja, ki se navadno prevaja kot »otok črncev«. Gre za afriški otok, ki je po svetu znan po svojih nebeško belih mivkastih plažah in turkiznem morju, ki zapeljuje pogled obiskovalcev in vabi vase. Zanzibar je znan tudi kot otok začimb. Za vse tiste obiskovalce, ki se radi na dopusti tudi česa novega naučijo, je spoznavanje začimb, njihove pridelave in njihove uporabe lahko prav razsvetljujoče. Videli bomo, da je cimet v resnici drevo, začimbo pa se pridobi iz lubja, klinčki, ki so najpomembnejši izvoz, ki ga ima Zanzibar, pa rastejo na drevesu in ne na grmu, kot bi si sicer lahko zmotno predstavljali. Videli pa bomo tudi to, da je vanilja v resnici ovijalka, prav tako pa tudi poper. Kot zanimivost pa velja omeniti, da Zanzibar določa, kateri kmet lahko goji začimbe, kar pomeni, da je regulacija trga začimb izjemno visoka. Obiskovalci, ki obožujejo morsko hrano in tropsko sadje, bodo nedvomno vzljubili Zanzibar.

V mestu Stone Town se nahaja svetovno znana ribja tržnica, ki velja kar za največjo tovrstno tržnico na svetu. Na tej tržnici lahko kupimo že pripravljeno hrano, ki čaka na to, da jo pojemo. Tako bomo dobili jastoga na nabodalu, na različne načine pripravljene škampe, hobotnice vseh možnih oblik in okusov ter seveda raznorazne vrste rib in drugih specialitet. Zanzibar je, kar se kulinaričnih izkušenj tiče, izjemno pestra dežela, ki ne more razočarati. V kombinaciji s prekrasnimi plažami in izjemno gostoljubnostjo, je Zanzibar odlična izbira, ki nas bo sprostila od nadlog vsakdanjih obveznosti in dela.

Categories
Zanzibar

Zanzibar je raj na zemlji

Zanzibar je sinonim za eksotiko. Kadar si predstavljamo v mislih rajski kraj, kot smo jih vajeni iz ameriških filmov, kot je Plaža, mislimo v resnici na Zanzibar. V svahiliju, to je jezik, ki ga tam govorijo, se Zanzibar imenuje Unguja. To ime izhaja iz arabščine, zanimivo pa je to, da pomeni v dobesednem prevodu »dežela črncev«. Zanzibar je v preteklosti bil sidrišče, kjer so belci hodili po črnsko delovno silo, ki so jo zasužnjevali. Zanzibar je sestavljen iz več otokov, med katerimi niti niso vsi poseljeni. To je zelo zanimiva priložnost za vse tiste, ki bi radi z ladjami obiskali te nedotaknjene otoke. Če si želimo mir, potem je bolje, da na otoku Zanzibar obiščemo vzhodno obalo. To je precej manj turistično obljuden del, kjer lahko uživamo v miru nebeških plaž in sinje modrega morja. Če obiščemo Zanzibar je ena izmed najbolj privlačnih izkušenj najem hišice tik ob morju.

Takšne hišice se nahajajo na snežno belih plažah, rajsko pokrajino pa poleg tega krasijo še kokosove palme. Zanzibar je priljubljena končna destinacija mnogih športnih turistov, ki so preplezali Kilimandžaro, to je najvišji vrh Afrike. Tisti, ki ljubijo toplo morje, se bodo zaljubili v Zanzibar. Voda je namreč tik ob obali precej nizka, tako da se precej segreje in hkrati tudi osveži. Številni pravijo, da je voda ravno pravšnja, da si je ne želimo zapustiti. Zanzibar je sicer zelo priljubljena destinacija , katero obiščejo številni turisti, a vendar lahko izberemo tudi manj obljudene dele, kjer je Zanzibar bolj umirjen in neokrnjen, odvisno pač od našega okusa in razpoloženja.