Categories
Programska oprema

Internetni piškotki (Cookies)

Piškotki so majhni zapisi informacij, ki jih spletna stran pošlje spletnemu brskalniku, medtem, ko ga oseba uporablja. Ko oseba naslednjič obišče spletno stran, se informacije, zapisane na piškotkih, pošljejo nazaj in jo obvestijo o pretekli dejavnosti uporabnika. Uporaba piškotkov je namenjena predvsem shranjevanju različnih informacij, npr. shranjevanje uporabniških imen in gesel, pa tudi posnetek vseh stvari, ki si jih je oseba ogledala (tudi za več mesecev in let nazaj).

Ponudniki spletne strani hranijo spletne piškotke, in na podlagi njihovih informacij razvijajo svojo spletno stran, saj z analizo ugotovijo, katere vsebine so najbolj popularne med obiskovalci.

V začetku leta 2013 je v veljavo stopil tudi nov zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1), s tem pa so se spremenila tudi pravila glede uporabe piškotkov. Nov zakon zahteva, da ponudnik spletne strani uporabniku posreduje informacije, ki so: kakšne piškotke spletna stran uporablja, za kakšen namen se jih zbira in na kakšen način se jih uporablja. Da bi uporabnik imel polno uporabniško izkušnjo na spletni strani, se bo moral z uporabo piškotkov strinjati.