Categories
Kartuše in tonerji

Najcenejše kartuše niso nujno najslabše

Najcenejše kartuše niso originali, saj le ti slovijo po visokih, včasih prav astronomsko visokih cenah. Velikokrat se zgodi, da pri nakupu novega tiskalnika gledamo izključno na ceno, nekoliko manj pa na pri tem pomislimo, koliko nas bodo stale nadomestne kartuše za kupljen tiskalnik. Proizvajalci tiskalnikov pogosto prodajajo tiskalnike po akcijskih, velikokrat tako ugodnih cenah, da premamijo še tako velike skeptike. To počnejo iz enega samega razloga, in sicer tega, da si velik del dobička pridobijo prav s prodajo nadomestnih kartuš. Prav zato so originalne kartuše, velikokrat pa tudi nadomestne kartuše cenovno dokaj zasoljene, poleg vsega tega pa se ob rednem tiskanju zares prehitro izpraznijo. Vse več ljudi se odloči za kartuše, ki so ponovno napolnjene, pa kljub temu cene originalnih kartuš še vedno ostajajo previsoke za žep marsikaterega uporabnika. Tako so najcenejše kartuše še vedno ceneni ponaredki, ki pa so lahko žal zelo slabe kakovosti. Najcenejše kartuše pa so tudi tiste kartuše, ki jih lahko na novo napolnimo sami doma. Set za polnjenje kartuš lahko kupite v trgovinah, ki se ukvarjajo s prodajo tiskalnikov, kartuš in delov za tiskalnike. Set za polnjenje kartuš vsebuje seveda črnilo za polnjenje, igle, rokavice iz lateksa, čistilno tekočino ter po potrebi tudi čepke za zamašitev odprtine na glavi kartuše. V vsakem primeru se morate držati priloženih navodil, saj le ta niso enaka pri vseh modelih tiskalnikov. Razlikujejo pa se tudi sama črnila, kupimo lahko tudi tako imenovana univerzalna črnila, ki pa žal veljajo za slabše kvalitete, saj uporabljajo različni tiskalniki različna črnila. Tudi kompatibilne kartuše sodijo med cenejše kartuše, čeprav so veliko dražje, kot ponaredki ali kartuše, ki jih napolnimo sami. Toda pozor, ogibajte se cenenim ponaredkom, saj je lahko v igri zavajanje kupcev. Najcenejše kartuše torej niso originalne kartuše, a se lahko velikokrat tudi v sami kakovosti tiska z njimi primerjajo.

Categories
Kartuše in tonerji Produkti Računalništvo in internet Tiskanje

Poceni kartuše so na novo obnovljene kartuše

Poceni kartuše niso originalne kartuše, ki jih izdeluje priznano podjetje, ki se med drugim ukvarja tudi z izdelavo tiskalnikov. Poceni kartuše so neoriginalne, kompatibilne, generične, na novo napolnjene, pa tudi takšne, ki jih lahko s posebnimi seti za polnjenje napolnite celo sami. Poceni kartuše pa lahko kupite tudi pri prodajalcih, ki prodajajo obnovljene kartuše. Postopek obnove je v tem primeru izpeljan na profesionalen način, zaradi česar je stranka lahko prepričana, da bo izdelek deloval brezhibno. Poleg tega takšne poceni kartuše imajo tudi garancijo, tako kot vsi izdelki, ki se prodajo, tako da skrb pred tem, da bi obnovljene poceni kartuše nekoga pustile na cedilu, je popolnoma odveč. V primeru, da hočete nove in ne pristajate na uporabo obnovljenih, potem pa bo nakup poceni kartuše nekoliko bolj težaven.

Originalne kartuše so v primerjavi z neoriginali veliko bolj drage, predvsem zato, ker se plača blagovna znamka. Poceni kartuše pa ne polnijo priznane blagovne znamke, ampak izključno podjetja, ki se s ponovnim polnjenjem nekoč že uporabljenih kartuš ukvarjajo. To naredijo tako, da zberejo že uporabljene kartuše, jih s posebnimi čistili očistijo, pregledajo, če je vse na mestu in jih ponovno napolnijo. V bistvu so poceni kartuše v primerjavi z novimi, originalnimi kartušami praktično enakih lastnosti, edina razlika, ki se med njimi pojavlja, je, da je lahko uporabljeno drugo črnilo. Obstajajo sicer deljena mnenja glede tega, ali so obnovljene poceni kartuše na enakem kakovostnem nivoju kot nove originalne kartuše.

Vsak proizvajalec tiskalnika proizvaja tudi kartuše in, če kupite kartušo te blagovne znamke, potem ste nabavili originalno kartušo, te pa ne spadajo med ravno poceni kartuše, saj določene presegajo celo ceno novega tiskalnika. Pri nakupu poceni, na novo obnovljene kartuše naj vas ne bo strah, da bi izgubili na kakovosti tiska, morda so le majhna odstopanja v barvi in v kontrastu.

Categories
Kartuše in tonerji

Do najcenejše kartuše lahko pridete tako, da si kupite set za polnjenje kartuš

Najcenejše kartuše so tisto, kar pogosto iščejo uporabniki, ki imajo svoje brizgalne tiskalnike za domačo uporabo. Kljub vsej digitalizaciji še vedno moramo veliko stvari natisniti. Brizgalni tiskalniki so dokaj poceni, tudi večnamenske naprave, ki poleg tiskanja nudijo še optično branje in kopiranje niso tako zelo cenovno oddaljeni. A, da tiskanje nikakor ni poceni, boste ugotovili kaj kmalu, še posebej takrat, ko je treba zamenjati prazne kartuše. Če se boste odpravili v trgovino s tovrstnim materialom, s namenom, da bi kupili komplet črne in barvnih kartuš, boste velikokrat zelo presenečeni. Cena takšnega kompleta kartuš lahko namreč preseže ceno novega tiskalnika, komplet pa se ob dokaj redni uporabi porabi zelo hitro. Posebna pozornost naj bo tako namenjena že ob samem nakupu tiskalnika, saj so tudi med različnimi proizvajalci velike razlike že v ceni tiskalnikov, pa tudi med samimi modeli.

Najcenejše kartuše so tako velikokrat zelo iskan način, kako prihraniti. Velikokrat velja, da cenejši kot je tiskalnik ob samem nakupu, bolj bodo kasneje drage nadomestne kartuše. Do najcenejše kartuše boste lahko prišli tako, da si kupite set za ponovno polnjenje kartuš. To je set, s katerim si lahko sami znova napolnite kartuše in vsebuje barve, brizgalko, držalo za polnjenje in pa seveda navodila. Takšen barvni set je namenjen večkratni uporabi, saj zadostuje za eno pa za kar štiri polnjenja. Pri vsakem naslednjem polnjenju, vam ni treba kupovati celotnega seta, ampak je dovolj, da si kupite le črnilo. Za polnjenje kartuš, ki ga boste opravljali sami, potrebujete navodila za uporabo ter dobro mero natančnosti in potrpežljivosti, z nekaj vaje pa lahko postanete pravi mojster. Je pa vsekakor treba vedeti, da je polnilni set namenjen le ponovnemu polnjenju originalnih kartuš. Do najcenejše kartuše pa lahko pridete tudi na takšen način, da kupite na novo obnovljeno kartuše.

Categories
Kartuše in tonerji

Obnovljene ali originalne Epson kartuše?

V svetu tiskalniške tehnologije so med najbolj znanimi zagotovo Epson kartuše. Gre za podjetje, ki s svojo blagovno znamko oskrbuje ta trg že veliko desetletij in si je skozi čas utrdilo močno pozicijo. Deloma gre zasluge za uspeh iskati v kakovosti njihovih tiskalniških izdelkov, deloma pa je razlog za to tudi dostopna cena. Za tega proizvajalca je vedno veljalo, da proizvaja izdelke visoke kakovosti po dostopnih cenah. To velja tudi za Epson kartuše, ki spadajo v sam vrh kakovosti izpisa. Mnogi ocenjevalci, ki so primerjali različne produkte, so dokazali s primerjavami, da Epson kartuše velikokrat presegajo druge proizvajalce v istem cenovnem rangu tiskalnikov. Pri tem je potrebno opozoriti, da za razliko od drugih, uporabljajo Epson kartuše posebno tehnologijo, ki deluje na podlagi električnega polja in ne na podlagi toplote. Epson kartuše so opremljene s posebnim kristalom, ki spreminja svojo obliko in velikost glede na to, kakšnemu električnemu toku je izpostavljen. Ta tehnologija omogoča izjemno natančen izpis, poleg tega pa v določenih okoliščinah tudi prihranek na črnilu. Ta prihranek pa se ne zgodi na račun znižanja kakovosti izpisa.

Torej prav iz vidika primerjave cene in kakovosti, so Epson kartuše v samem vrhu. Kupci sicer lahko izbirajo med originalnimi in obnovljenimi. Vprašanje, katere so bolj kakovostne, pa nima enostavnega odgovora. Nekateri bodo vedno trdili, da dokler so katerekoli Epson kartuše dobro ohranjene in primerno vzdrževane ter obnovljene na pravilen način, bo kakovost ostala enaka kot pri originalnih. Drugi pa prisegajo na varnost in ne pristanejo na uporabo ponovno napolnjenih oziroma obnovljenih verzij. Za povprečnega uporabnika, ki Epson kartuše uporablja doma za občasno tiskanje raznih dokumentov, seminarskih nalog, voščilnic in podobno najbrž ne bo opazil razlike. V njegovem primeru se najbrž bolj izplača privarčevati z nakupom obnovljene Epson kartuše. Tisti, ki uporabljajo Epson kartuše v bolj profesionalne namene pa naj raje ne tvegajo.

http://www.printink.si/

Categories
Kartuše in tonerji

Barvne kartuše za tiskalnike

Kartuša za tiskalnik je lahko takšna, ki lahko tiska le črno bele izpise, ali pa takšna, ki omogoča tisk tudi barvnih zapisov. Za običajne pisarniške zadeve zadošča črn tisk. Različno pomembnost v tekstu lahko označimo tudi tako, da uporabimo odebeljen ali poševen tekst. Barvana kartuša pa omogoča uporabo barv, ko želimo v tekstu kaj poudariti. Črno bela kartuša pa vas lahko kaj hitro pusti na cedilu, če želite natisniti kakšne grafikone. Pri prikazu podatkov je namreč izjemno pomembno, da so rezultati in glavni podatki razvidni. Črno bel tisk pa ne omogoča ravno najbolj nazornega prikaza, saj različni odtenki sive, šrafiranja in črtkanja hitro postanejo premalo poudarjena. V teh primerih se barvna kartuša izkaže kot precej boljša rešitev. Barve dopuščajo precejšnje razlikovanje med natisnjenimi objekti. Ker smo že pri grafikonih, je to najbolj razvidno, če uporabimo za vsako skupino podatkov svojo barvo.

Barvna psihologija potrjuje, da si ljudje veliko bolje zapomnimo tiste podatke, ki jih povežemo z različnimi barvami. Barvna kartuša je torej primerna tudi za tiste tekste, iz katerih se bodo posamezniki učili za kakšen izpit. Barvna mnemo tehnika je ena izmed bolj učinkovitih za hitro učenje in osvajanje novega znanja zlasti takrat, ko se mudi in je časa za učenje zelo malo.

Barvna kartuša je običajno dražja od črno bele, vendar pa tudi omogoča več alternativ tiskanja. Tisti, ki uporabljajo le goli tekst brez barv, ne potrebujejo barvnih kartuš. Seveda bi tudi te lahko tiskale črno barvo, vendar takšen tisk bi bil nekajkrat dražji kot tisti, ki ga omogoča črno bela kartuša.

Categories
Kartuše in tonerji

Možnosti menjave posameznih rezervoarjev barvne kartuše

Barvne kartuše so sestavljene iz več rezervoarjev, ki vsebujejo barvo potrebno za tisk. Barvne kartuše imajo običajno tri ali pa štiri takšne rezervoarje; to je odvisno od modela kartuše in je pomembno tudi za način njene uporabe. Če barvne kartuše uporabljamo zgolj za tiskanje barvnih natisov (naprimer slik, fotografij ali podobnega), za črno-beli tisk pa uporabljamo drugo kartušo ali drugi tiskalni, je najbolj priporočljivo, da za barvni tisk izberemo kartuše s tremi rezervoarji. Če pa črno-bel tisk kombiniramo z barvnim; naprimer, če povečini tiskamo črno-beli tekst z občasno uporabo barvnih elementov (grafov, logotipov, naslovov in podobno), je priporočljivo izbrati barvne kartuše s štirimi rezervoarji, ki vsebuje dodaten rezervoar s črno barvo oziroma običajnim črnilom.

Za barvan tisk potrebujejo kartuše tri rezervoarje, v katerih se ločeno nahajajo rumena, rdeča in modra barva. Celoten barvni spekter je namreč mogoče ustvariti s kombinacijo teh treh osnovnih barv. Kartuše, ki so namenjene barvnemu tisku, tako vsebujejo tri ločene rezervoarje, od modela posamezne kartuše pa je odvisno, ali je mogoče ločeno zamenjati tudi samo en rezervoar. V praksi se namreč mnogokrat dogaja, da nam zmanjka samo ena barva, ki je komponenta barvne kartuše (naprimer rdeča). Če model kartuše ne omogoča menjave posamičnega rezervoarja, moramo ob tem zamenjati oziroma zavreči celoto kartušo, čeprav je naprimer rezervoar z rumeno barvo lahko še povsem polen. Zaradi tega je mnogo bolj ekonomično izbrati barvne kartuše, ki omogočajo menjavo posameznih rezervoarjev. Izbira kartuše pa je v prvi vrsti pogojena in omejena z samim tiskalnikom, saj morajo kartuše ustrezati modelu tiskalnika.

 

Categories
Kartuše in tonerji

Toner za hp laserski tiskalnik

Toner za hp tiskalnike deluje po principu elektromagnetnega polja, kadar se v proces vključi še laserska tehnologija, dobimo izpis na listu papirja. Toner, ki ga uporabljajo hp tiskalniki, je sestavljen iz dveh ključnih komponent. En del je rezervoar, v katerem se nahaja tonerski prah. Gre za delce, ki imajo nasproten električni naboj kot drugi sestavni del, to je kovinski valj. Ker ima valj, ki ga uporablja toner za hp tiskalnik nasprotni elektromagnetni naboj kot tonerski prah, se medsebojno privlačijo. Zaradi tega delovanja lahko toner hp prenaša prah iz rezervoarja na list papirja. Vendar pa bi v tem stanju prah lahko takoj padel iz lista,k ko bi se tiskanje končalo. Na listu papirja ga namreč ne zadržuje nič drugega kot sila gravitacije in če zapiha le lahek veter, ga takoj odnese proč. Zato toner za hp tiskalnik zaključi svoje delo in končen izpis dokonča laserska tehnologija. V drugem postopku tiskanja mora laserski tiskalnik v list papirja tonerski prah vžgat. S tem procesom se lasersko tiskanje zaključi in dobimo popolno natiskan list papirja.

Opozoriti je potrebno, da ima vsak toner za hp v sebi prah za tiskanje, ki je zdravju lahko škodljiv. Gre za izjemno fine delce, ki se v primeru, da jih razpiha veter, precej časa zadržijo v zraku in jih zato vdahnemo lahko v precej veliki količini. Na to je potrebno paziti predvsem takrat, kadar svoj toner za hp tiskalnik samostojno polnite. Pri tem opravilu bodite skrajno previdni, ker lahko v primeru, da imate težave z dihali sprožite nezaželeno reakcijo.

http://www.printink.si/kartusa-hp-ch563ee-nr301xl-crna-original

Categories
Kartuše in tonerji

Kako je sestavljena hp kartuša

HP kartušaHp kartuša je sestavljena iz treh ključnih delov. Najprej je tu rezervoar, v katerem se nahaja barva. Če gre za črno beli model, potem je not črna barva, pri barvnih modelih pa so not modra, rumena ali rdeča barva. Poleg iz tega, je hp kartuša sestavljena še iz glave. To je pomemben del, s katerim tiskalnik tiska digitalni zapis na list papirja. Pogostokrat, kadar hp kartuša prične slabše tiskati, ko so črke razmazane ali pa se nahajajo ponekod prazni oziroma beli predeli v izpisu, je za to kriva glava. Najverjetnejši razlog za to je, da ima hp kartuša zamazano glavo. S časom in uporabo se na glavi pričnejo nabirati koščki strjene barve, ki lahko motijo tiskanje. Tudi listi papirja, na katere hp kartuša tiska vsebino, so lahko nekoliko umazani ali prašni,kar se vse s časom, počasi a vztrajno, nabira na glavi. Tretji del, iz katerega je sestavljena hp kartuša, pa je ohišje. To je pomemben zunanji del, ki ima specifično obliko, zaradi katere se lahko določen model namesti v en tiskalnik, ni pa primeren za uporabo v drugem tiskalniku.

Testi kažejo, da je hp kartuša kakovosten izdelek, kar pomeni, da če se zanimate za nakup hp tiskalnika, je ta podatek precej pomemben pri odločitvi. V praksi se hp kartuša, ki je originalna, le malo razlikuje od kompatibilnih verzij. Tudi glede tega se lahko pozanimate, če se obrnete na različne teste. Ker pa je obnovljena ali kompatibilna hp kartuša precej cenejša od originalne, velja vsaj enkrat poskusiti z njo, če razočara, se lahko vedno vrnete k uporabi originalne. Vse vrste kartuš najdete tukaj.

Categories
Kartuše in tonerji

Kvaliteta izdelave Canon kartuše

Med najbolj inovativnimi podjetji na področju optike je nedvomno Canon, ki proizvaja tudi kartuše in tiskalnike. V resnici je bila ravno to podjetje tisto, ki je prvo razvilo laserski tiskalnik, in njemu pripadajoče Canon kartuše. V tem času je sicer še veljalo, da so bile kartuše različnih proizvajalcev med seboj zamenljive. Šele kasneje so drugi proizvajalci tiskalnikov postavili ta trend, da je vsak proizvajalec uporabljal kartuše, primerne le lastnim tiskalnikom. Od takrat je tudi Canon kartuše mogoče uporabiti le v tiskalnikih istega proizvajalca. Zagotovite si svojo najcenejšo kartušo Canon s klikom sem.  Res pa je, da je mogoče v tiskalnike znamke Canon namestiti tudi kartuše tako imenovanih generičnih proizvajalcev.

Ko iščemo kartuše za Canon tiskalnike, se tako odločamo za nakup med dvema vrstama proizvajalcev. Originalne Canon kartuše so dražje od generičnih, to je tistih, ki jih proizvajajo drugi proizvajalci, ki sami ne proizvajajo tiskalnikov, temveč le kartuše, prilagojene tiskalnikom različnih blagovnih znamk. Čeprav imajo generične kartuše očitno nižjo ceno, pa je predvsem vrednost zaupanja v blagovno znamko razlog, zakaj se veliko potrošnikov kljub temu odloča za nakup originalne Canon kartuše. Kot kvalitetna blagovna znamka, ki se lahko pohvali s številnimi inovativnimi podvigi ter preciznostjo izdelave, so si Canon kartuše priborile veliko zaupanje potrošnikov, ki se zanašajo le na originalnega proizvajalca.

Čeprav so generične kartuše kompatibilne s Canon tiskalniki in načeloma v njih povsem normalno funkcionirajo, je predvsem vprašanje kvalitete izdelave, ki se skriva v detajlih tisto, ki postavlja Canon kartuše na višjo raven kvalitete. Odločitev, ali so Canon kartuše vredne cene, ki je višja kot pri generičnih, pa je na koncu dneva na strani potrošnika.  Le- ta lahko ponudbo vseh kartuš spremlja kar na internetnih straneh.

 

Categories
Kartuše in tonerji

O kakovosti hp kartuše

Hp kartuše se med seboj močno razlikujejo. Tiste, ki so primerne za eno vrsto tiskalnika, običajno ne bodo primerne za uporabo pri drugi vrsti tiskalnika. Vendar pa se znotraj ene vrste tiskalnika nahaja precej različnih modelov. Hp kartuše med modeli iste vrste pa se med seboj ujemajo. Vendar pa to ne velja za vse vrste. Recimo modeli Business InkJet tiskalnikov uporabljajo vsi različne hp kartuše. V primeru, da boste kupili napačno, žal takšne ne bo mogoče namestiti v vaš model tiskalnika in hp kartušo bo potrebno zamenjati. Zato pa morate vedno, ko kupujete hp kartuše natančno preveriti na embalaži, da gre za takšno, ki je primerna za vaš specifični model tiskalnika. Kupujte kartuše pri www.printink.si in vedno vam bodo pomagali izbrali pravo.

Hp kartuše se ponašajo z izjemno kakovostjo. Napolnjene so s kakovostno barvo oziroma pigmentom, ki zagotavlja kakovosten tisk na papir, karton in druge podlage. Podlage, na katere lahko tiskajo hp kartuše so različne. Za natančen seznam podlag, poglejte v uporabniški priročnik.

Kako pa je s ceno? Res je, da hp kartuše niso med najcenejšimi, vendar pa spadajo v višji kakovostni razred. Tiskalniki znamke hp se uporabljajo v različne namene: na voljo so modeli za domačo uporabo, pisarne, dizajnerske studie in druge. Vse hp kartuše imajo na embalaži zabeleženo življenjsko dobo, ki kaže, koliko strani imajo. Temu se reče tudi kapaciteta hp kartuše. Običajno se meri kot število strani, ki jih lahko hp kartuše natisnejo, če so strani 5 odstotno potiskane. Takšen je namreč običajna stran teksta. Če hp kartuše tiskajo bolj na gosto, potem bodo seveda prej dosegle svojo izpraznitev.