Categories
Zabavno računalništvo

Tablični prenosniki ali netbooki – kaj in kdaj?

Tablični prenosniki ali netbooki – kaj in kdaj?

Se ne morete odločiti med tabličnimi računalniki oz. prenosniki in netbooki? Verjetno niste edini, ki imate takšne težave, saj marsikdo ne pozna razlik med enimi in drugimi. Kaj boste izbrali je odvisno predvsem od vas in od tega, za kaj boste to napravo potrebovali. Za brskanje po internetu bodo tablični prenosniki čisto dovolj, a za kakšno bolj resno delo in posamezna pisarniška opravila, se netbooki in prenosniki precej bolje obnesejo. Z razvojem tabličnih prenosnikov se bo to verjetno v prihodnosti spremenilo, a zaenkrat je še vedno tablični računalnik naprava, ki nam ne omogoča vseh funkcionalnosti, ki bi si jih želeli.

Operacijski sistemi, ki jih vsebujejo tablični prenosniki

Tako kot pri mobilnih telefonih se tudi pri tabličnih računalnikih uporabljajo različni operacijski sistemi. Pri najbolje prodajanih tabličnih prenosnikih je v uporabi operacijski sistem Android. Tablični računalnik Android bo omogočal delovanje številnih aplikacij, ki jih kakšni drugi operacijski sistemi ne omogočajo. Tablični računalnik Android je tako razširjen, da se večina izdelovalcev tovrstnih aplikacij odloča za podporo tega operacijskega sistema. Tablični računalnik Android velja tudi za zelo odzivnega, saj deluje hitro in predvsem hitreje od ostalih operacijskih sistemov.

Najbolje prodajani tablični prenosniki

Ko govorimo o najbolje prodajanih in najbolj priljubljenih tabličnih računalnikih, moramo prav gotovo omeniti Samsung Galaxy Tab. Samsung Galaxy Tab lahko dobite tudi pri različnih ponudnikih mobilne telefonije. Cena, ki jo doseže Samsung Galaxy Tab je nekje v rangu cenejših prenosnikov, a prestiž ob uporabi tovrstne naprave je čisto druga zgodba.

Če govorimo o prestižu, so nekateri tablični prenosniki še precej bolj cenjeni in prestižni. Apple iPad velja za najbolj prestižen tablični računalnik, saj gre za izdelek zelo cenjenega in priznanega podjetja, katerega izdelki nas vedno znova presenečajo. Prepoznavnost te blagovne znamke je prebudila željo po Apple iPad-u pri marsikateremu posamezniku in posameznici. Apple iPad je tako eden izmed bolj prepoznavnih izdelkov tega ameriškega podjetja.

Tablični prenosnik lahko kupimo v redni prodaji, možen je pa tudi nakup pri kakšnem ponudniku mobilne telefonije. V tem primeru lahko ob vezavi oz. sklenitvi ali podaljšanju naročniškega razmerja dobimo tablični računalnik precej ceneje, a razlika do polne cene je skrita v mesečni naročnini, ki jo plačujemo do konca naročniškega razmerja. Če ne želite odšteti večjega zneska naenkrat in raje plačujete v manjših mesečnih obrokih, je tudi takšno obročno odplačevanje zanimiva izbira. Ob določenih akcijskih ponudbah pa je takšno obročno odplačevanje lahko celo cenejše kot nakup tabličnega računalnika in plačilo v enkratnem znesku.