Categories
Razno

Kaj ponuja TV spored?

Spored

Ponudba televizijskih programov je dandanes bolj pestra kot kadarkoli prej, zato je vsekakor pametno preveriti, če najdemo kakšne zanimive programe in oddaje za svoje interese. Razgiban spored z zanimivimi vsebinami je navsezadnje en izmed glavnih prodajnih adutov za ponudnike televizijskih naročniških paketov, zato lahko pričakujemo, da se bo našlo nekaj za vsakogar. V vsakem primeru lahko računamo na nabor osnovnih televizijskih programov, običajno so to glavni javni programi, ki ponujajo informativne oddaje in druge podobne vsebine. A večinoma se odločamo za večje pakete, pri katerih je spored še nekoliko bolj razgiban. Hitro lahko najdemo še športne programe, ki so pogosto med bolj priljubljenimi – včasih so okoli teh osnovani kar celotni paketi televizijskih storitev. Za tiste, ki radi spremljajo druge vsebine, recimo resničnostne šove, filmske uspešnice, TV serije in podobno, pa se seveda priporočajo večji paketi, kjer spored zapolnjujejo prav takšne vsebine. Izbira je praktično neomejena, še posebej pri večjih ponudnikih televizijskih storitev, zato ni treba sklepati nobenih kompromisov.

TV spored in video na zahtevo preko spleta

Medtem ko smo televizijo v preteklosti večinoma gledali doma v dnevni sobi, pri tem pa smo spremljali le redni spored, imamo danes na voljo bistveno več možnosti, ki se jih splača poznati. Praktično vsi večji ponudniki televizijskih storitev omogočajo ogled teh vsebin na različnih napravah, ne le na televizorjih, temveč tudi na računalnikih, tablicah in pametnih telefonih ter drugih multimedijskih predvajalnikih. Prav tako redni spored ni več edina možnost, gledamo lahko tudi pretekle oddaje z ogledom nazaj, v nekaterih primerih pa lahko izberemo video na zahtevo, s tem lahko gledamo tudi tiste vsebine, ki morda sploh niso vključene na spored. Imamo torej bistveno več možnosti, s katerimi si prilagodimo svojo izkušnjo pri ogledu televizijskih vsebin. Seveda pa se moramo prepričati, da naš ponudnik TV storitev vse to dejansko omogoča.

Categories
Razno

Nova ali rabljena otroška obutev

Za otroško opremo je značilno, da jo je treba kar pogosto menjati, najbolj očitno je to pri čevljih. Otroška obutev hitro postane premajhna, saj otroci rastejo in kmalu potrebujejo večje številke čevljev. To pomeni, da obuval morda ne bodo uspeli dodobra ponositi, v nekaterih primerih lahko pričakujemo le nekaj mesecev dejanske uporabe, to velja recimo za sezonsko obutev. V tem primeru se gotovo vprašamo, ali je smiselno kupovanje nove opreme, ali pa je morda bolj preudarna izbira rabljena otroška obutev. Obe možnosti imata svoje prednosti, moramo pa upoštevati predvsem končni učinek in izkušnjo otroka, ki bo opremo uporabljal. Zelo očitno je, da v takih situacijah naše odločitve usmerjajo predvsem cene, ki so glavni adut rabljene opreme, medtem ko ima druge prednosti večinoma nova otroška obutev. Če cena ni problem, je zato vedno priporočljivo kupiti novo obutev, ki bo otroku povsem prilagojena. Če bi radi z nakupom rabljene opreme kaj privarčevali, pa moramo biti pri izbiri zelo pozorni. Vsekakor pa ne tvegamo pri nakupu obutve, ki ima zelo pomembno vlogo pri zagotavljanju varnosti in udobja pri kakšnih posebnih aktivnostih.

Otroška obutev za šport

otroška obutev

Dober primer je otroška obutev za šport, ki mora biti zelo dobro prilagojena svojemu namenu. Najbolj očitno to velja za planinsko oziroma pohodniško obutev ter za zimske škornje, pa tudi za druge čevlje, ki jih otroci uporabljajo pri aktivnostih na razgibanih in potencialno nevarnih terenih. V takšnih primerih je pametno izbrati kakovostno obutev, ki svoje delo brezkompromisno opravlja, tudi če je treba za takšne čevlje odšteti kak evro več. Otroška obutev je lahko precej obremenjena in hitro se pokažejo učinki stalne uporabe, tudi če gre za otroke – s tega vidika rabljena oprema ni ravno priporočljiva možnost za pomembno obutev. Glede na to, kako velik pomen ima otroška obutev za končno izkušnjo pri raznih aktivnostih, je vsekakor pametno izbiri in nakupu nameniti nekaj več pozornosti in denarja.

Categories
Razno

Klopni meningoencefalitis – cepljenje je odlična preventiva

Pred klopi se moramo dobro zaščititi, saj prenašajo bolezni, ki so za človeka zelo nevarne. Med največjimi nevšečnostmi, ki jih lahko povzročijo klopi, je gotovo klopni meningoencefalitis, ki ima lahko zelo hude posledice. Gre za vnetje možganske ovojnice in nekatere spremljajoče probleme, pri katerih lahko pričakujemo tudi dolgotrajne posledice. Na srečo poznamo dobro preventivo za klopni meningoencefalitis, cepljenje je namreč zelo učinkovito in zato priporočljivo za vse, ki se s temi malimi vsiljivci pogosto srečujejo. V nekaterih primerih je za klopni meningoencefalitis cepljenje obvezno, to velja za poklice, ki so v sklopu svojih dejavnosti stalno v stiku s klopi. Se pa lahko za cepljenje odločimo prostovoljno in ga opravimo v zdravstvenem domu, kjer je na voljo kot samoplačniška storitev. Ni drago, treba bo odšteti nekaj deset evrov na odmerek, za učinkovito zaščito pa potrebujemo tri odmerke. Tako je za klopni meningoencefalitis cepljenje ne le učinkovita, temveč tudi zelo priročna in enostavna zaščita. Glede na to, kakšne težave nam lahko povzroči ta bolezen, je odločitev za cepljenje skoraj samoumevna.

klopni meningoencefalitis cepljenje

Kako za klopni meningoencefalitis cepljenje poteka v praksi?

Res pa je, da bomo imeli morda s cepljenjem nekaj dodatnega dela. Za klopni meningoencefalitis cepljenje namreč zahteva tri odmerke z ustreznimi časovnimi razmaki. Prvi odmerek dobimo pozimi, ko so klopi v mirovanju. Drugi odmerek sledi v razmaku enega do treh mesecev. Nato zahteva za klopni meningoencefalitis cepljenje še zadnji odmerek, ki pride na vrsto po devetih mesecih do enega leta. Takrat je zaščita dokončno učinkovita. Ta začetni komplet zadostuje za zanesljivo zaščito preko treh let, nato potrebujemo poživitveni odmerek. Po tej poživitvi pa se za klopni meningoencefalitis cepljenje obnavlja na pet let, v tem času pa smo praviloma dobro zaščiteni pred možnostjo okužbe s to boleznijo. Ne pozabimo pa na druge bolezni, ki jih prenašajo klopi!

Categories
Razno

Prijava na CPP izobraževanje in izpit

Pridobivanje vozniškega dovoljenja je lahko dolg in precej zahteven proces, pri katerem se soočimo z različnimi obveznostmi. Tista obveznost, ki mnoge najbolj skrbi, je preverjanje teoretičnega znanja, specifično poznavanja cestnoprometnih predpisov. Med prvimi obveznostmi na poti do vozniškega dovoljenja je prijava na CPPtečaj in izpit, kar je po navadi tudi ključni korak do praktičnega usposabljanja in naposled izpitne vožnje. Pomembno je, da z izpitom CPP opravimo dovolj suvereno, da lahko svojo pozornost v celoti posvetimo vožnji. S poznavanjem predpisov in pravil namreč bistveno lažje krmarimo po prometnih cestah. Ravno zato je prijava na CPP tečaj in izpit predvidena že pred praktičnim usposabljanjem, da pridobimo uporaben vpogled v dogajanje na cesti. Tako nas praksa ne bo presenetila, pravočasno se bomo kar na papirju seznanili z nekaterimi izzivi, ki nas čakajo. Seveda pa je prijava na CPP tečaj in tudi uspešno opravljen izpit le majhen korak do končnega vozniškega dovoljenja, večino dela še vedno zahteva praktično usposabljanje, ki v dobrih dvajsetih, običajno pa kar tridesetih ali še več urah dodobra preizkusi spretnosti kandidata.

Prijava na CPP

Prijava na CPP izobraževanje pri ugledni avtošoli

Pomembno je, da CPP tečaj opravlja ugledna avtošola, pri kateri bomo deležni dobre izkušnje. Že prijava na CPP izobraževanje je pri takšnem ponudniku bolj prijetna, poleg tega lahko računamo na profesionalno izvedbo in odličen učinek. Pomembno je, da pri pridobivanju teoretskih znanj ne zanemarimo kakšnih ključnih detajlov ter da se dobro pripravimo na izpit. Ker je lahko prijava na CPP izpit za marsikoga znaten strošek, gotovo tega postopka ne želimo večkrat ponavljati. Tudi v tem oziru pridejo do izraza odlike boljših avtošol. V končni fazi pa dobra šola vožnje ponuja prijetno splošno izkušnjo, v katero je prijava na CPP tečaj in izpit vključena le kot en izmed poudarkov na poti do vozniškega dovoljenja.

Preberite še Vse o CPP, kdo ga lahko opravlja in kako poteka.

Categories
Razno

3D kalupi za vlivanje so namenjeni v različne namene

Verjetno vsi poznate takšne in drugačne 3D kalupe za vlivanje, ki so namenjeni predvsem izdelavi različnih izdelkov za dekoracijo, izdelavo okraskov, jaslic in podobnih stvari. Najpogosteje vas bodo takšni 3D kalupi za vlivanje čakali v ponudni različnih trgovin, ki so namenjene ustvarjanju.

3D kalupi za vlivanje

 

Enostaven način izdelave manjših serij izdelkov

Vlivanje je tako zelo priljubljena tehnika, zato ni nič nenavadnega, da se za to potrebuje ogromno različnih kalupov v katere vlivamo različne mase. Končni izdelki se običajno še ustrezno dodelajo, kar pomeni, da jih lahko pobarvamo, polepimo ali kako drugače okrasimo.

Vendar pa to ni edino področje, na katerem se uporabljajo 3D kalupi za vlivanje. Zelo prav pridejo tudi v različnih vejah industrije, saj je to zelo enostaven način izdelave manjših serij izdelkov. To pride v poštev predvsem v situacijah, ko je izdelava izdelka s pomočjo kalupa veliko bolj enostavna, hitrejša in cenovno ugodna od 3D tiska.

3D kalupi za vlivanje so lahko izdelani iz različnih materialov

Pestrost 3D kalupov za vlivanje se kaže v tem, da jih je mogoče izdelati v različnih materialih. Izbirate lahko med klasičnim materialom, kot je na primer livarski pesek, ali pa okolju prijaznim materialom, kot ja na primer kremenčev pesek.

S tem pa se izbira materialov še ne konča. 3D kalupi za vlivanje so lahko izdelani tudi iz silikonskega kavčuka, ki so primerni za zahtevnejše kalupe in tiste, ki so namenjeni stiku direktno na kožo, ali pa iz naravnega lateksa.

 

3D kalupi za vlivanje so postali vse bolj razširjeni

Izdelava 3D kalupov pa je postala z razvojem 3D tiskanja vse bolj razširjena, saj je postopek zelo enostaven in hiter. Napredno 3D modeliranje omogoča izdelavo kalupov z najmanjšimi možnimi detajli, kar pomeni, da bo končni izdelek čim bolj podoben željenemu. 3D kalupi za vlivanje so prav tako možni za izdelke velikih dimenzij, ki jih s 3D tiskalnikom težko izdelamo.

 

In kar je danes v sodobni tehnologiji najlepše, je to, da lahko 3D kalupe za vlivanje naročimo tudi preko spleta. Seveda je potrebno najprej poiskati najbolj primernega ponudnika, ki se ukvarja s 3D tiskom ali 3D modeliranjem.

 

Categories
Vedeževanje

Tarot karte od blizu: cesarica, cesar, papež

V drugem članku v seriji treh bo govora v setu drugi treh najbolj pomembnih kart v tarot kupčku. Nekaj besed bomo spregovorili o cesarici, cesarju in papežu. Za vedeževanje po telefonu moramo poznati več kot samo nekaj kart, zato le hitro spoznajmo naslednje tri.

Karta cesarice naj bi predstavljala moč v ženski, ki izhaja iz tega, da je poročena z vplivnim moškim, ki prenese avtoriteto nanjo in jo tako rekoč naredi cesarico. Moč, ki vsekakor ni naravna je posredna, cenjena je zgolj zaradi visokega položaja v družbi. Predstavlja ljubezen do bogastva, čednost, plodnost in izpopolnitev. Predstavljala naj bi tudi naravo samo, ki pa je nasprotje cesarici zaradi njenega pridobljenega nenaravnega statusa. Cesar naj bi predstavljal tehnološki napredek, cesarica pa nasprotje temu, torej naravo. Negativnost te karte se kaže v pohlepu, lenobi in zavisti, splošnem življenju pa kaže na slabše vreme in spremembe, ki se zgodijo na daljši rok v vremenu.

Karta cesarja nam predstavlja moč in varnost. Cesar je do tega prišel skozi trening v mladosti, ko so ga starši vzgajali v duhu voditelja. Karizmatičnosti so ga naučili, tako da je do vsega tega prišel po naravni poti. Karta nam govori o stabilnosti in odgovornosti. Tistemu, ki mu nasprotuje se mu ne kaže nič dobrega. Vedeževanje v negativnem pa njegova karta pomeni, da omejujemo svobodo, nasprotujemo intuitivnosti in imamo v sebi ogromno mero egoizma.

Vedeževanje preko karte papeža nam predstavlja vero in verovanje ter vsesplošno učenje. Papež tako kot v njegovi vlogi v resničnem življenju skrbi za povezovanje tistega zgoraj s tistim spodaj. Prevajal naj bi pravljice, razkrival naj bi skrivnosti, tako da so mu mnogi pripisali status guruja in duhovnega vodje. Papež prestavlja tradicijo in upoštevanje pravil, kamor sodi komformističnost in predanost pravilom.

Categories
Razno

Kako se lahko stvar tako gladko premika?

Verjetno ste se že kdaj vprašali kako to, da stvari, orodja, stroji tako gladko tečejo. Odgovor je sila preprost. Za tako gladko delovanje v veliko primerih poskrbijo ležaji. To je strojni element, ki omogoča pritrditev delov ki se vrtijo ter omogoča prenašanje obremenitev z vrtečih delov na fiksni del.

Poznamo dve vrsti ležajev. Ena skupina so t.i. drsni ležaji, druga skupina pa kotalni ležaji. Slednji so uporabnikom bolj poznani tudi iz vsakdanjih stvari. Sestavljeni so iz kroglic, valjčkov, ki se vrtijo med dvema obročema. Za lažjo predstavo kako ležaji izgledajo vzemimo rolerje. Rolerji so sestavljeni iz t.i. čevlja, koleščkov, ter pritrdilnega dela, kjer pritrdimo koleščke na sam čevelj. Na sredini koleščkov so nameščeni ležaji, ki omogočajo lažje vrtenje koleščkov. Brez njih bi bila uporaba rolerjev oziroma sama vožnja z njimi podobna hoji z smučmi po asfaltu. Verjetno ne ravno enostavna, vsekakor pa ne preveč zabavna. Običajno bolj poznamo uporabo ležajev pri vrtenju. Tako so ležaji sestavni del vsakega kolesa, ter vseh vrtljivih teles oziroma delov ki se vrtijo.

Pomembno za pravilno delovaje je da uporabljamo maziva. Mazanje ležajev zelo pomembno, saj naj bi po raziskavah kar 30% poškodb na ležajih, nepravilnega delovanja, okvar bilo ravno zaradi neustreznega mazanja. S pravilnim in ustreznim mazanjem lahko podaljšujemo življenjsko dobo samega stroja in naprave, ali pa zgolj samega ležaja. Za mazanje lahko uporabljamo olje, mast ali tudi trdna maziva npr. svinec, grafit. Kakšno mazivo izbrati pa je odvisno od vrste orodja oziroma ležaja, ter tudi od njegove vloge in delovanja, prav tako pa od samega materiala iz katerega je narejen.

Categories
Razno

Tečajnica ljubljanske borze, ogledalo gospodarstva

Tečajnica ljubljanske borze je ogledalo gospodarstva države

V Sloveniji predstavlja tečajnica ljubljanske borze ogledalo gospodarstva in z gospodarstvom povezanega dogajanja. Tako kot drugod po svetu, tudi ljubljanska borza z dnevnim trgovanja sporoča veliko več, kot le informacije zapisane ob zaključku trgovanja. Bistvo vsake borze je želja po trgovanju, kar pomeni, da udeleženci želijo na eni strani prodajati, na drugi pa kupovati. Tako prodaja kot kupovanje sta od primera do primera edinstveni. Prodaja ima lahko zelo različne motive, vsem je skupno, da želi prodajalec doseči čim višjo ceno. Kupci imajo podobno zelo različne motive, skupno pa jim je, da želijo čim bolj ugoden nakup. Prodaja in nakup sta odvisni tudi od vsega kar tečajnica ljubljanske borze sporoča. Promet in število doseženih poslov govori, kakšno zanimanje vlada za določeno investicijo. Kupec ali prodajalec si v tem primeru stojita na nasprotnih bregovih, vsak pa je glede na trenutno stanje različno razpoložen in motiviran. Poleg same cene, prometa in drugih dejavnikov, ki jih sporoča tečajnica ljubljanske borze neposredno ali posredno, na razpoloženje in motivacijo vpliva ozadje prodaje oziroma nakupa. Prodaja lahko poteka brez posebnih pritiskov, prodajalec torej preprosto želi doseči določeno ceno, v primeru, da jo ne doseže, ne bo prodal ter se zaradi tega ne bo posebej obremenjeval. Drugače pa je s prodajalcem, ki potrebuje sredstva, posebno, če je potreba vezana na zelo kratek rok. Takrat je pritisk večji, bistveno bolj je pripravljen na prilagajanje ponudbi in sklepanje kompromisov. Vse našteto ter še veliko drugega tečajnica ljubljanske borze sporoča bodisi nedvoumno ali pa bolj prikrito. Zavedati se je potrebno, da borzni vlagatelji lahko dober izid scenarija, ki so ga načrtovali, lahko pričakujejo z uresničitvijo točno določenih pogojev. V nekaterih primerih je bolje, če potem kot tečajnica ljubljanske borze sporoča ugoden trenutek, izvedejo predvideno aktivnost sami. V drugih primerih pa je boljša množica.

Tečajnica ljubljanske borze prinaša mnogo sporočil.

 

Več

Categories
Razno

Bolečina v križu, resno opozorilo

Bolečina v križu naj bo človeku in njegovi aktivnosti resno opozorilo .

Na žalost bolečina v križu velikokrat ni upoštevana. Obremenjujemo vse, dokler se ne prelevi v resno bolezen. Pravilna obremenitev je prvi pogoj za odpravljanje nastanka. Pri tem se velja zavedati, da zdravljenje traja bistveno dlje, kot odprava. Zato si po potrebi vzemimo čas, ter z pravilno razporeditvijo opravili poskrbimo za pravilno obremenitev. Velikokrat nas pri tem ovira naša človeška miselnost, ki zahteva, da je opravilo storjeno takoj, jutri pa bo že prepozno. Posledično hitimo z dokončanjem, bolečina v križu pa je rezultat. Koristi zgolj drugačno razmišljanje. Jutri bo nov dan, delo, obveznosti in številne druge stvari bodo ostale na svetu, tudi ko nas že zdavnaj ne bo več. Da bolečina v križu ne bo naša izkušnja velja pravilno razporediti svoje aktivnosti. mnoge lahko planiramo v naprej dovolj zgodaj. Predvsem je to pomembno za osebe, ki so fizično šibkejše, niso pogosto aktivne in so pri profesionalnih obveznostih manj obremenjene. Ko morajo opraviti fizično zahtevnejšo aktivnost, se velikokrat zgodi, da želijo z intenzivnostjo hitreje dokončati. Ker mislijo, da tako bolečina v križu ne bo nastala. Zgodi pa se ravno obratno od načrtovanega. Ker niso fizično dovolj pripravljeni, hrbtenične strukture trpijo bistveno bolj kot so sposobne, posledično se kmalu pojavi opozorilo o nepravilni in preveliki obremenitvi. Zato je potrebno aktivnost, ki nas čaka ustrezno organizirati. To storimo tako, da jo razdelimo skladno z sposobnostmi in obveznostmi. Zavedati se velja, da lahko z postopnim obremenjevanjem pridobimo kondicijo, organizem se privadi, bolečina v križu pa je v tem primeru odsotna. Zato večja najprej začeti z manjšo obremenitvijo, ob prvih znakih težav pa ali obremenitev ublažiti ali celo odnehati z aktivnostjo. Ter nadaljevati takrat, ko so hrbtenične strukture dosegle dovolj dobro regeneracijo.

Bolečina v križu je posledica nespametne in prekomerne obremenitve z fizičnimi aktivnostmi.

Categories
Razno

Na hitro o vrtičkanju

Zima ne prizanaša nikomur, tudi našemu vrtu ne in le-tega je potrebno dodobra pripraviti na zimo, da lahko spomladi pričnemo z delom brez kakšnih večjih težav. Vrt nam vrača to, kar vanj vložimo. Če za vrt dobro skrbimo, nas bo obdaroval z vrtninami, sadjem, zelenjavo in drugimi dobrinami. Z vrtom je kar nekaj dela, zato ne dvomim, da se vas veliko veseli zime, saj vam takrat vrta ne bo potrebno obdelovati, a zemlja čeprav pozimi počiva, pa vsekakor ne spi.

Seveda je za obdelovanje vrta potrebno nekaj orodja. Orodje sicer ni nujno, a vam bo neizmerno olajšalo delo. Sam sem orodja pridobival skozi leta in enostavno se na vrtu toliko bolj znajdem s kvalitetnim orodjem, kot sicer. Mnenja sem, da bi v vsaki lopi moralo biti prisotno orodje in oprema, kot je naprimer žaga, lopate, samokolnice, vile, škarje za živo mejo, bencinske kosilnice in dodatki za boljše vrtnarjenje kot so gnojila in podobno. Zelo vam svetujem, da upoštevate vodila kolobarjenja, upoštevati lahko precej enostaven 4 letni kolobar. Rastline imajo različne potrebe po hranilih, zato pridelke na njivah menjajte vsako leto.

Ni vam potrebno kupovati dragih gnojil, saj lahko izredno kakovostno zemljo pridelate kar sami s pomočjo kompostnega kupa, na katerega odlagate organe. Z gnojenjem bodite previdni, saj lahko nepravilno gnojenje privede do bolezni in raznoraznih škodljivcev. Pri delu na vrtu pa ne pozabite uživati, saj če bo delu garate in ne uživate, tega nima smisla početi. Vrtnarjenje je lahko izvrsten hobi, od njega pa boste še kaj imeli, če ne drugega zdravo, domačo pridelano hrano.