Categories
Sadje

Sokovnik koristi zdravju

Sokovnik lahko koristi zdravju .

Zdravju sokovnik koristi z mnogimi lastnostmi. Priprava hrane je s tem dobila novo dimenzijo. Sokovnik v tem pogledu prinašajo mnoge koristi. Hrana, ki jo sokovnik pripravijo je lahko bistveno bolj izkoriščena. Sokovnik poleg tega pripomore k lažji prebavi. Ker sokovnik lahko hranilne snovi pripravi za uživanje v krajšem času, je prihranek lahko velik. Sokovnik uporabljamo v različnih delih dneva. Zaradi odličnega izkoristka časa je lahko sokovnik odlična priložnost za hiter obrok, ko potrebujemo obilico energije v kratkem času. Priprava hrane je ena najbolj osnovnih človekovih opravil. Človek z energijo, ki jo pridobi iz hrane lahko zagotavlja moč ter delovanje organizma. Moč je zelo pomembna za samo aktivnost, pomaga pa pri mnogih drugih sodelujočih dejavnikih. Optimalna moč zagotavlja, da je aktivnost hitro in učinkovito opravljena. Nezavedno se pri tem sprošča pozitivna energija preko zadovoljstva nad opravljenim. Posledično imamo v prihodnjih aktivnostih več zanosa, elana in motivacije, kar pomembno pripomore k izvajanju prihodnih aktivnosti. Na ta način bo za prihodnje aktivnosti potrebno manj energije, z večjo motivacijo, elanom in zanosom pa bo lahko tudi izvedba bistveno boljša. Svoje aktivnosti ljudje ocenjujemo na več načinov. V prvi vrsti o njihovi uspešnosti govorijo rezultati. Rezultati so merjeni na različne načine. Nekatere lahko merimo z ustaljenimi merskimi enotami. Hkrati pa imamo mnoge rezultate, ki jih ni moč meriti z ustaljenimi merskimi enotami. Zanje obstajajo posebne merske enote, če jim tako lahko sploh rečemo. Rezultati, ki so izraženi v obstoječih merskih enotah ali na razne druge načne, dajo dobro osnovo za primerjavo z rezultati iz preteklosti ali rezultati v prihodnosti. Na ta način lahko svoje aktivnosti ocenjujemo kot dobre ter kot aktivnosti, ki bi lahko bile boljše. Pri današnjem aktivnem načinu življenja je pomembno, da se aktivnost izvajajo po principu optimalnosti.

Sokovnik omogoča, da je aktivnost lahko opravljena tako, da nudi mnoge koristi.

Več o tem

Categories
Hujšanje Prehrana Sadje Šport Zdravje Zdravje Zdravje in lepota

Ta pravo hujšanje je izključno zdravo hujšanje

Zdravo hujšanje je tisto, ki je zares uspešno, zato je še kako pomembno, da vemo iz katere strani se ga bomo lotili. Hujšanje je res le stvar preproste matematične formule, porabiti več kalorij, kot jih sprejmemo vase, a, ko je to formulo potrebno uporabiti v resničnem življenju je kar težko. Čezmerna telesna teža je prav gotovo eden od najbolj negativnih rezultatov sodobnega sveta, zato se število ljudi, ki se spopadajo z odvečnimi kilogrami iz leta v leto veča.

Zdravo hujšanje ni hujšanje na hitro, še manj stradanje in trpinčenje svojega telesa. Zdravo hujšanje se začne v glavi, kjer si naredimo načrt, poleg vsega tega pa se poskušamo držati določenih smernic in praktičnih nasvetov, ki nam pri tem še kako pomagajo. Na začetku vsakega obroka pojejmo krožnik juhe, to nam zagotavlja, da bomo kasneje pojedli manj. Seveda takšne juhe, ki vsebuje zelenjavo, ne tiste s kalorijami. Nikoli ne jejmo pred spanjem velikih količin hrane, če že moramo pojejmo nekaj lahkega in zdravega. Čim več hodimo, sprehajajmo se, namesto dvigala uporabimo stopnice, včasih se nekaj korakov ne rabimo peljati z avtomobilom. Vsaj enkrat na dan se tehtajmo, vsak izgubljen kilogram je dosežek, ki se ga moramo veseliti.

Categories
Prehrana Sadje Zdravje Zdravje Zdravje in lepota

Kalcij, pomemben mineral brez katerega ne moremo živeti

Kalcij je v človeškem telesu močno zastopan element, saj ga je kar 99 odstotkov v kosteh in v zobeh, preostali 1 odstotek pa v krvi, limfi in v ostalih telesnih tekočinah. Je mineral o katerem se največ govori, saj je prav on v človeškem telesu najbolj zastopan, tako je od kalcija odvisno koliko je naše telo trdo oziroma mehko. Samo pomislite kakšno bi bilo človeško telo, če ne bi imeli kosti, bili bi le kup mesa, a imamo prav zahvaljujoč kalciju človeško postavo. Prav iz razloga, ker je temeljni gradbeni material, je kalcij tisti, ki bi se mu morali precej več posvečati. Največ ga dobimo s prehrano, torej s mlekom in mlečnimi izdelki, zato velja, da kdor ne mara mleka, hkrati zavrača tudi kalcij. Prav tako pa ga najdemo v listni zelenjavi, v semenih sezama, v ribah, algah, oreščki, sušeno sadje,veliko pa ga vsebuje tofu, ki je pripravljen s pomočjo kalcijevih soli. V trgovinah na policah ga najdemo v marsikaterem proizvodu, navadno ga dodajajo pomarančnemu soku. V kolikor ga s prehrano vseeno ne dobimo dovolj, ga je smiselno dodajati v obliki najrazličnejših prehranskih dopolnil. Najbolj ga potrebujejo otroci, nosečnice, športniki in ljudje v odrasli dobi.

Categories
Sadje

Borovnica – sadje večne mladosti

Odlična novica za sladkosnede ljubitelje sadja je, da je borovnica sadje z enim največjih pozitivnih učinkov na naše zdravje. V tem majhnem okroglem sadežu se skriva ogromno zdravilnih in hranilnih snovi ter vitaminov (vitamin C, vitamin E) in mineralov (kalij, mangan, magnezij, železo), poleg njih pa še prehranske vlaknine, karotenoide, salicilno kislino, riboflavin, niacin, polifenole in fitoestrogene, ima pa tudi izjemno malo kalorij.

 

Borovnica je sadje, ki mu Američani pravijo celo jagode za zdravje in možgane, predvsem zaradi izredno velikega števila antioksidantov, ki jih borovnica vsebuje celo več kot jabolka ali korenje. Borovnici kot sadju javnost in zdravniki poleg izrednih zdravilnih učinkov in učinkov proti staranju (na primer Alzheimerjevi bolezni in demenci) pripisujejo tudi zmanjševanje tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja ter celo za nastanek raka. Prav tako borovnici kot sadju pripisujejo lastnosti, ki izboljšujejo koordinacijo, ravnotežje ter celo blažijo posledice multiple skleroze.

 

Z uživanjem borovnic pa se bo izboljšala tudi vaša koža, saj je borovnica sadje, ki kožo ohranja mladostno in zdravo, antioksidanti v tem sadežu pa poskrbijo, da gubice okrog oči ne bodo tako izstopajoče. Prav antioksidanti v borovnicah pa skrbijo tudi za blaženje najrazličnejših vnetij, zavirajo nastanek krvnih strdkov, preprečujejo strjevanje krvi in pripomorejo k širjenju žil in s tem k boljšemu pretoku krvi. Poleg vseh teh odličnih lastnosti pa je borovnica sadje, ki zmanjšuje možnost nastanka raka, saj vsebuje velike količine elagične kisline – uživanje le-te dokazano, kar za trikrat zmanjša možnost za nastanek različnih rakavih obolenj. Torej – borovnica je sadje, ki ni le izrednega okusa temveč ima tudi številne druge zdravilne učinke.