Categories
Čevlji

Čevlji za različne priložnosti

Čevlji se delijo na več vrst. Imamo moške, ženske in otroške različice, ki se nato delijo po namenu njihove uporabe. Teh pa je v končni fazi toliko, kolikor je različnih dejavnosti, katerih se ljudje udeležujemo. Pri tem je potrebno omeniti predvsem to, da je pri nekaterih vrstah postopek nakupa lahko izjemno zapleten. Predvsem tisti čevlji, ki so namenjeni določenemu športu, lahko pri nakupu povzročijo kar nekaj sivih las in preglavic. Navadni čevlji za dnevno uporabo morajo običajno zadostiti le nekaterim osnovnim lastnostim. Biti morajo udobni, kar pomeni, da nikjer ne tiščijo, da nudijo stopalu primerno oporo in da so čim bolj lahki.

Športni čevlji pri določenih športih pa zahtevajo zelo specifičen postopek nakupa. Bolj kot teža je v tem primer pomembna velikost. Kupec mora vnaprej upoštevati, da se bo čevelj s časom nekoliko razširil. Med športno aktivnostjo so pritiski na čevelj precej večji kot pri običajni dnevni rabi, zato se tudi hitreje razhodijo in raztegnejo. Zato nekateri kupijo model, ki je za okrog pol številke manjši od tiste vrednosti, ki jo običajno nosijo pri obutvi za vsakodnevne namene.

Pohodniški čevlji so tudi svojevrstno področje. Tukaj morate najprej dobro premisliti, za kako zahtevne pohode jih boste uporabljali. Manj zahtevni krajši pohodi in sprehodi zahtevajo manj napredna obuvala. Kakovostni pohodniški čevlji pa so odvisni predvsem od tega, kakšen podplat imajo. Različne blagovne znamke obuval imajo različno tehnologijo blaženja. Zelo težko je oceniti, katera je boljša, zato je pomembno predvsem to, da jo čevlji imajo. Med zahtevno hojo se ustvarjajo različni mehanski pritiski na sklepe in hrbtenico. Zato je pomembno, da je čim več mehanskih pritiskov absorbiranih skozi sistem vzmetenja v podplatih. Kakovostni pohodniški čevlji imajo precej trd podplat, ki ima nekoliko rebrast profil. Trd podplat je potreben zato, da ima pohodnik dober občutek, po kakšni podlagi hodi. Mehki podplati povzročijo, da se ta občutek izgubi.

Več na spletni strani.

Categories
Čevlji Šport

Kako izbrati kvalitetno obutev za nogomet v dvorani

Obutev za nogomet v dvorani mora zagotavljati prav vse kar potrebuje kakovostno obuvalo. Ker je v dvorani, v kateri se igra dvoranski nogomet praviloma položen parket ali katera izmed umetnih mas, se za igranje slednjega v nobenem primeru ne morejo uporabljati čevlji, ki se uporabljajo za igranje na zunanjih travnatih površinah. Kakovostna obutev za igranje nogometa v dvorani mora združiti več lastnosti, saj je le na takšen način tudi igra na najvišjem nivoju. Pomembno je vedeti kateri igralec ste, oziroma kakšne so vaše naloge pri igranju. V kolikor ste igralec sredine, to pomeni, da veliko tečete, zato je smotrno, da si kupite lahko športno obutev.

Kvalitetna nogometna obutev mora omogočati tako hitre starte, kot tudi eksplozivne gibe. Obutev za nogomet v dvorani morajo biti narejene tako, da zagotavljajo stabilnost nog v njih, kljub temu pa dajejo vso potrebno fleksibilnost. Prav to je pomembna lastnost kakovostnega, a hkrati dovolj lahkega čevlja za igranje nogometa. Obrambni igralci morate seveda nekoliko zanemariti lahek čevelj in kupiti obutev, ki omogoča kar se da najboljšo oprijemljivost s samo igralno površino. Obutev za dvoranski nogomet mora imeti predvsem stopalo narejeno iz materiala, ki ne drsi, ima dober oprijem, obenem pa na igralni površini za seboj ne pušča sledi, ob dotiku s podlago pa oddajajo čim manj motečih se zvokov. Materiali iz katerih je narejena tovrstna obutev naj bodo udobni in zračni. Velikokrat je pri igralcih zelo pomembno tudi dejstvo, da je barva obutve za nogomet usklajena z barvo dresa.

Categories
Čevlji Hobiji Hujšanje Prosti čas Šport Zdravje

Za redno vadbo in popolno telo si nadenite oblačila za fitnes

Oblačila za fitnes so v današnjem času, ko je postala za mnoge tovrstna rekreacija del vsakdana, ena od najbolj pomembnih stvari za nakup. Toda, če smo se pravkar odločili, da se odpravimo v fitnes ni potrebno takoj na začetku steči v prvo trgovino in nakupiti novih oblačil. Pomembno je, da izberemo oblačila, v katerih se bomo mi najbolje počutili.

In nikar ne pretiravajte, ne trudite se, da bi bili najlepši, niste prišli na modno revijo, saj je bistvo vsega fitnes, torej vadba.  Priporočljivo je, da se izognemo sintetičnim oblačilom in izberemo takšna, ki so tako funkcionalna, kakor tudi zadovoljijo vse naše potrebe. Biti morajo kar se da udobna, ne smejo pa omejevati gibanja. Oblačila za fitnes so navadno kratke hlače in majice, a nikar ne smemo pozabiti na kvalitetno spodnje perilo. Tudi slednje mora biti takšno, da našega gibanja ne ovira, predvsem za ženske pa je dobro, da si za v fitnes oblečejo kakovosten športni nedrček. Od tega kako bomo za opremo poskrbeli, na kakšen način jo bomo prali in sušili je odvisna njena življenjska doba. Sodobna oblačila za fitnes so narejena iz lahkega materiala, mešanica bombaža in umetnih materialov, ki so vedno bolj pogosta. To so oblačila, ki so narejena posebej zato, da odvajajo vlago od telesa, telo ohranjajo suho, med samo vadbo pa telesu dovajajo zrak. Hlače za fitnes so lahko kratke ali pa dolge. Tudi dolge hlače naj bodo oprijete in iz materiala, ki diha in je mehak.

Categories
Čevlji Šport

Tek in prava tekaška obutev

Tek postaja vse bolj priljubljen šport. Za takšen trend pripada velik del zaslug tudi različnim tekaškim prireditvam, kot so npr. Ljubljanski maraton ter ostale krajše in daljše tekaške prireditve. Tekaška obutev je najbolj pomemben del opreme vsakega tekača. Kako pomembna je primerna tekaška obutev se še bistveno bolj opazi na daljših razdaljah, npr. polmaratonih in maratonih.

Obutev za tek, ki jo pogovorno imenujemo tudi šprinterice, mora ublažiti čim več sil, ki bi se sicer prenesle na sklepe. Tako zagotovimo, da je tek čim bolj varen in preprečimo poškodbe, ki bi sicer nastale.

Pri nakupu lahko prav gotovo rečemo, da če se želite resno ukvarjati s tekom ali že pridno in redno trenirate, nikar ne varčujte takrat, ko je tekaška obutev v načrtu nakupa. Nova tekaška obutev je lahko še precej neudobna in prav zato je rajši ne kupujte tik pred načrtovanim tekmovanjem. Rabljene in že dobro utečene šprinterice se bodo precej bolje prilegali vaši nogi. Če je vaša tekaška obutev že preveč izrabljena, poskrbite za nakup nove vsaj nekaj tednov pred tekmovanjem, tako da boste v novi opremi opravili vsaj nekaj treningov.

Moška tekaška obutev se od ženske ne razlikuje bistveno v sami sestavi, tako da je tudi cena približno enaka. Največja razlika je vsaj običajno v velikosti ene in druge in prav velikost je ena izmed najbolj pomembnih lastnosti pri nakupu. Premajhni tekaški čevlji ne bodo omogočali sproščenega teka, prav tako pa boste dobili tudi kakšen žulj, ki vam lahko prepreči nadaljevanje tekmovanja ali vam povzroča neprijetne in čisto nepotrebne bolečine po treningu. Tudi preveliki čevlji so lahko nevarni, vsekakor pa je le ustrezna velikost tista, v kateri boste lahko pokazali svoje najboljše zmožnosti.

Categories
Čevlji

Kako izbrati prave pohodniške čevlje?

Pohodniški čevlji so več kot le čevlji, ki jih nosite med hojo v hribe. Morajo biti dovolj trdni in vzdržljivi za hojo po neravnih, skalnatih terenih. Poleg zaščite za spodnji del stopala morajo biti obloženi in utrjeni ob straneh, da zaščitijo celo stopalo in gležnje. Na trgu je veliko različnih modelov, ki se razlikujejo po funkciji, kvaliteti in ceni, zato je tukaj nekaj namigov, kako lažje najti prave zase.

pohodniški čevlji

1. Pohodniški čevlji vam morajo biti povsem prav

Ne zanašajte se na številko, ki jo nosite običajno. Velikost noge se lahko spremeni, prav tako se velikosti lahko močno razlikujejo med različnimi proizvajalci. Vsekakor morate čevlje pred nakupom preizkusiti na nogi, za nasvet pa lahko poprosite tudi prodajalca.

2. Izberite prave nogavice

Ko boste pomerjali pohodniške čevlje, ne pozabite obuti nogavic, ki jih boste nosili med pohodi. Nogavice različnih debelin in modelov lahko občutno vplivajo na to, katera velikost vam bo najbolj prav in kako se boste počutili med hojo.

3. Poskrbite, da bodo pohodniški čevlji odporni na vodo

Vodoodporne čevlje lahko kupite ali pa za zaščito poskrbite sami. Pred nakupom se o tem vsekakor zanimajte pri prodajalcu. Priskrbite si lahko tudi vodoodporne nogavice, namenjene posebno za hojo, ki bodo vaša stopala obvarovala pred žilji.

4. Vprašajte za nasvet strokovnjaka

Če boste opravili ožji izbor in se ne boste znali odločiti med nekaj različnimi znamkami čevljev, se brez zadrege obrnite na strokovnjaka, ki vam bo lahko olajšal izbiro.

 

Planinarjenje je ena najbolj popularnih športnih dejavnostih pri nas. Vseeno pa ni odveč poudariti, da je primerna oprema bistvena za varno rekreacijo v hribih oziroma gorah – in dobri pohodniški čevlji so vsekakor del te opreme!

Categories
Čevlji

Na voljo je nova pomoč pri izbiri otroških čevljev

Novopečene mamice in očki imajo v začetku svoje nove »kariere« mnoge težave, na katere niso dobro pripravljeni, saj dojenček zahteva ogromno prilagajanja in učenja. Ena izmed težav s katero se mladi starši srečajo zelo hitro pa je tudi izbira otroških čevljev. Vedno znova se staršem poraja vprašanje o tem, kakšen čevelj bo za otroka najbolj primeren, kako veliko številko izbrati in nenazadnje tudi to, kako izbrati čevelj, ki bo primeren za hitro rastočo otroško nogico. Vse to staršem pri izbiri otroških čevljev, vsaj v začetku, predstavlja velika vprašanje in velike težave.

 

Pomoč pri izbiri otroških čevljev pa vam danes lahko olajša poseben sistem, ki izmeri otrokovi stopali. Izbira otroških čevljev je s to novo optično napravo mnogo lažja, saj sistem izmeri otrokovi stopali in vam tako pomaga pri ustrezni izbiri otroških čevljev ter prave velikosti čevljev za njihovo dolgotrajno rabo. Ta sistem je trenutno postavljen v nekaj trgovinah (Humanic, Geox, PEKO) po Ljubljani, v prihodnje pa se načrtuje razširitev sistema po vsej Sloveniji. Postopek nakupa s sistemom za pomoč pri izbiri otroških čevljev je sledeč:

 

  • Prodajalec z optično napravo za merjenje stopal izmeri obe otrokovi stopali.
  • Starši izberejo otroški čevelj, ki ga želijo kupiti za svojega malčka.
  • Na osnovi izmerjenih notranjih dimenzij obutve in posnetih otroških stopal sistem pokaže, katera številka izbranega modela bo izmerjenim otrokovim stopalom najbolj ustrezala, sistem pa prikaže tudi predvideno rast otrokovih stopal v prihodnje. Tako lahko starši izberejo otroške čevlje (oziroma njihovo številko) tudi na podlagi dolžine trajanja obdobja, za katerega obutev kupujejo.
Categories
Čevlji

Kako izbrati pravo obutev za dojenčka?

Dokler dojenček ne hodi, pravih čevljev pravzaprav ne potrebuje. A vaš otročiček je končno shodil, vi pa ste se začeli spraševati, kako izbrati pravo obutev za dojenčka.

 

Kako izbrati pravo obutev za dojenčka v šestih korakih:

  1. Začnite v trgovini

Čeprav je spletno nakupovanje zelo udobno in velikokrat cenovno ugodnejše, je vseeno bolje, da prvo obutev za dojenčka izberete v trgovini. Izkušeni prodajalci vam bodo pomagali najti pravo velikost, poleg tega vam lahko svetujejo, kateri čevlji so najbolj primerni.

  1. Bodite pozorni na stopala

Ko izbirate pravo obutev za dojenčka, morate biti pozorni na velikost in obliko njegovih stopal. Najbolje, da vam pri tem pomaga izkušen prodajalec. Ko otroka obujete, z nežnimi potegi preverite, ali se čevelj morda ne sezuva pri peti.

  1. Udobje je ključno

Fleksibilnost obutve je pomembna za razvoj dojenčkovih stopal. Primite čevelj v dlan in ga poskusite prepogniti na pol. Če ga lahko upognete skupaj, je vse v redu, drugače pa raje izberite drug model. Pozorni bodite tudi na to, kako bodo materiali »dihali« – izberite obutev iz blaga, platna ali usnja.

  1. Preverite profil

Podobno kot pri avtomobilskih gumah – podplat naj ima dovolj velik profil, da malčku ne bo prehitro spodrsnilo, vseeno pa naj ne bo prehud, saj bi ga lahko oviral pri hoji.

  1. Opazujte dojenčka

Prvi vtis ne pomemben. Prvo obutev naj dojenček pomeri v nogavičkah, ko bo naredil nekaj korakov po trgovini, pa opazujte, kako mu gre – mu je slučajno neudobno in ali ima kakšne težave z ravnotežjem.

  1. Izberite pravo velikost

Pri oblačilih je bolje poseči po večjih številkah, prava obutev za dojenčka pa mora biti prave velikosti. Sicer bo čevelj tako hitreje prerasel, vendar pa preveliki čevlji lahko povzročijo grde padce in nepravilen razvoj stopal in drže.

 

Upoštevajte teh nekaj nasvetov, kako izbrati pravo obutev za dojenčka, in vaš malček bo zagotovo zadovoljen!

Categories
Čevlji Šport

6 nasvetov za nakup pohodniških čevljev

Vse preveč pogosto pri poročilih gledamo prispevke o nesrečah, ki so se zgodile v gorah, večkrat žal tudi s tragičnimi posledicami. Do velike večine teh nesreč pride prav zaradi neprimerne obutve, saj se mnogi ne zavedajo, da se je treba v gore odpraviti v pohodniških čevljih, ne pa v tekaških copatih ali celo natikačih. Zato preberite naslednje nasvete za nakup primernih pohodniških čevljev, ki vam bodo lahko pomagali ohraniti zdravje ali celo življenje.

Categories
Čevlji

Kako izbrati otroške čevlje?

Čevlji so tisti majhen del vsakdanjih oblačil, ki odločilno vpliva na celostno modno podobo in še bolj na to, kako se počutimo v lastni koži. Nič drugače ni z otroki in z otroškimi čevlji. Izbira primerne obutve za nadobudne raziskovalce sveta pa je tudi zaradi vpliva na pravilen telesni razvoj toliko bolj pomembna od preproste izbire ostalih oblačil. Zato moramo pri nakupu otroških čevljev nujno paziti na udobnost in pravo velikost. Faktor, ki pa ga mnogi starši zanemarijo, je primernost gume na podplatu otroškega čevlja.