Categories
Glasba

Glasbena delavnica

S hčerjo sva se pričeli že kar nekaj časa nazaj udeleževati glasbenih delavnic, namenjenih predšolskim in mlajšim šolskim otrokom, ki jih pri nas organizira mladinski center. Sprva so se nama te zdele zgolj prijetna skupna dejavnost, kjer se bova lahko družili, zabavali in preživeli prosti čas ter morda skupaj zapeli kakšno pesmico, vendar se je glasbena delavnica izkazala za veliko več – tam ustvarjamo, se zabavamo, pa tudi učimo.
Hčeri je bila najbolj všeč glasbena delavnica, na kateri smo sami izdelovali različne preproste glasbene inštrumente. Za začetek smo  naredili ropotulje in bobenčke, nato pa tudi brenkico – s pomočjo dveh plastičnih kozarcev, gumba in kosa usnja smo naredili preprosto brenkalo z eno struno (iz ribiškega laksa), pri kateremu je dejansko možno spreminjati višino zaigranega tona. Mislim, da je bila ta delavnica precej všeč tudi drugim otrokom, zato se nas je večina naučila tudi naslednje, na kateri smo iz plastičnih cevk izdelali trstenke (kar je sicer trajalo kar nekaj ur), še naslednjič pa smo naredili lončene base. Večino dela smo sicer morali opraviti starši, otroci pa so pomagali po najboljših močeh – a glavno, da so uživali!
Vsaka glasbena delavnica seveda ni bila namenjena izdelovanju inštrumentov, saj so delavnice potekale pod vodstvom različnih mentoric – študentk glasbene vzgoje, študentk predšolske vzgoje in podobno. Tako smo na eni od delavnic tudi zgolj prepevali – vendar ne kakršnih koli pesmic! Izmislili smo si povsem svojo pesmico, ki smo ji dodali različne zanimive zvoke, ki jih lahko ustvarimo s svojim najboljšim glasbilom – našimi glasilkami. Saj veste – če lahko Perpetuum Jazzile posnemajo vse inštrumente, zakaj jih ne bi tudi mi?
Naše glasbene delavnice so torej izjemno zabavne in tudi izjemno uspešne, zato ni čudno, da jih obiskuje že toliko otrok (in staršev), da je čitalnica v naši knjižnici zanje postala že premajhna, in bo treba poiskati nov prostor.

 

Več o glasbeni šoli tukaj.

Categories
Glasba

Ambient – glasbena zvrst, ki sprošča vaše čute …

Ambient oz. ambientalna glasba   

Ambient je glasbena zvrst, ki izvira iz Velike Britanije, razvila pa se je na začetku sedemdesetih let 20. stoletja. Njene glavne značilnosti so težnja po ustvarjanju nekakšnih odprtih glasbenih pokrajin, prostranstev, izpostavljanje zvoka pred besedo, ustvarjanje posebnega vzdušja, atmosfere, lahkotnost, poslušljivost, kulisnost. Ambientalna glasba načeloma nima trdne kompozicije, odprta je za vplive  drugih žanrov, v ospredje pa postavlja predvsem zvoke klaviatur. Za ambient oziroma njegove podzvrsti se je uveljavilo še nekaj drugih oznak (tudi slabšalnih) – »muzak«, »glasba za dvigala«, »dark ambient«, »vesoljska glasba«, chill out … Negativne konotacije, povezane s tem žanrom, so se razvile predvsem v osemdesetih letih, ko so tržišče preplavile številne nekakovostne kompilacije, ki so se prodajale pod oznako ambientalna glasba. Na njih so bili posneti različni zvoki narave (pragozd, morje …), namenjene pa so bile predvsem pasivni sprostitvi. 

Najbolj znani izvajalci ambienta

Za najbolj znana izvajalca ambientalne glasbe veljata Brian Eno in Moby (ambientalna elektronska glasba), omenimo pa lahko še Enigmo, Biosphere, Karunesh in Wendy Carlos. Ambient je sicer oznaka, ki pokriva precej različno glasbo, zato lahko praktično vsakdo najde nekaj zase znotraj te zvrsti, ki pa ni nikoli dosegla vsesplošne, »mainstreamovske« priljubljenosti.

Glasba, ki je ne poslušate – glasba, ki posluša vas! 

Ambient ni primeren zgolj za popoln odklop misli, kot se rado poenostavlja, temveč vam, če je seveda kvaliteten, ponuja tudi podlago za globlji razmislek in poglobitev, vendar bolj na meditativni ravni. Uporaben je tudi pri preveč obremenjenih in discipliniranih otrocih, saj blagodejno vpliva na nervoznost, stres, tesnobo in odpira nove poglede na doživljanje sveta … Prepustite se ambientu in uživajte!