Categories
Koencim Q10

Kaj je koencim q10 in zakaj je za nas dober?

Koencim q10 ali ubikinon je naravna snov, ki je prisotna v vsaki živi celici telesa in je izredno močan antioksidant. Koencim q10 je nujen za pravilno in optimalno delovanje vseh vrst celic (ter s tem posledično tudi tkiv in organov), največ koencima q10 pa je prisotnega v srčni in drugih mišicah, jetrih in ledvicah. Telo koencim q10 deloma proizvaja samo, deloma pa ga je treba vnesti s prehrano, po zgradbi pa je podoben vitaminom. Glavna naloga koencima q10 je, da pretvarja energijo iz hrane v telesno energijo. To energijo naše telo nato izkorišča za presnovne procese in mišično delo.

 

Z leti količina v telesu proizvedenega koencima q10 hitro upada, zato ga je treba nadomestiti s pravilno prehrano. Z naraščajočo starostjo upada sposobnost nastajanja koencima q10 v telesu in vnos s hrano postane čedalje pomembnejši. Pri 40-letniku je zmanjšana proizvodnja že za 30 odstotkov, pri 80-letniku pa kar za 60 odstotkov.  Koencim q10 namreč zavira staranja, poleg tega pa so znanstveniki ugotovili njegove pozitivne učinke pri boleznih srca in ožilja, povišanem krvnem tlaku, povišanem krvnem sladkorju in holesterolu. Koencim q10 je zaradi svojih številnih pozitivnih lastnostih prisoten tudi v kozmetiki, saj preprečuje nastajanje staranja kože in gub.

 

Do pomanjkanja koencima q10 pride:

  • Pri povečani potrebi (na primeri pri športni aktivnosti, trajni izpostavljenosti stresu, večjem vnosu alkohola in tobaka).
  • S premajhnim vnosom koencima q10 v telo pri raznih drastičnih dietah z omejenim vnosom maščob.
  • Pri zmanjšanem nastajanju v telesu, kar je lahko posledica pomanjkanja nekaterih vitaminov, ki morajo biti prisotni ob nastanku koencima q10.

 

Categories
Koencim Q10 Zdravje

Vse skrivnosti koencima Q10

Koencim Q10 je vitaminom podobna naravna spojina. Najdemo ga v vseh živih celicah, saj je znotraj njih zadolžen za ustvarjanje celične energije in posledično nujno potreben za celovito in usklajeno delovanje celotnega organizma. Za razliko od vitaminov, ki jih moramo v telo vnesti  s pravilno in polnovredno prehrano, koencim Q10 telo lahko proizvede samo. Žal so raziskave pokazale, da sinteza te naravne spojine z leti pada, zato je po 30. letu zaželjeno dodatno uživanje koencima Q10 v obliki prehranskih dopolnil. Slednje je še toliko bolj priporočljivo, če vemo, da ima koencim Q10 zelo širok spekter pozitivnega delovanja na naš organizem.