Categories
Živci

Težave, ki jih povzroča živčnost

Živčnost je ena izmed najbolj pogostih težav, s katero se srečujejo ljudje v sodobnem svetu. Družba deluje na takšen način, da nam vsaki dan daje nove izzive. Takrat, kadar je teh izzivov preveč, se prične v glavah ljudi dogajati marsikaj. Nekatere že takoj pograbi živčnost, drugi se zapirajo vase in neprestano premišljujejo o možnih rešitvah, tretji si belijo glavo s tem, da se jim pred očmi neprestano pojavljajo razni pesimistični scenariji in še bi lahko naštevali. Na živčnost pa vplivajo tudi tisti, ki so nam blizu: družinski člani, prijatelji, sodelavci, mimoidoči itn. Oseba, ki jo je napadla živčnost, preprosto ne more izven svoje lastne kože. Čeprav ji dejansko nihče noče nič žalega, je živčna oseba ves čas v defenzivnem položaju. Težko sprejema kritike, pa naj bodo upravičene ali neupravičene, hitro vzkipi, ne more nadzorovati svojih čustev, kar nasploh na zelo negativen način vpliva na njeno podobo v družbi.

Ena izmed največjih težav, ki jih povzroča živčnost, je povezana prav s tem, da nam kvari našo podobo v družbi. Najslabše je, če se živčnost pojavi na delovnem mestu in je tako silovita, da je ne moremo kontrolirati. Težava je predvsem v tem, da je zaradi tega ni mogoče skriti, kar pomeni, da bo imela vpliv na vse, ki nas v danem trenutku obkrožajo. Kadar se pojavi takšna živčnost in je oseba v zaprtem prostoru, jo je zelo težko pomiriti, saj bo vsak dogodek razlog, da se živčnost še bolj poglobi. Pri tem pomaga sproščanje z dihanjem ali pa to, da se živčna oseba povsem izolira v samoto za nekaj minut. Zelo dober pripomoček so tudi naravna pomirjevala kakršna je kamilica, meta in podobne učinkovine.

Če se živčnost zelo pogosto pojavlja, potem obstaja nevarnost, da se razvije v tesnobno motnjo. V primeru, da imate napade panike, potem je nujno poiskati strokovno pomoč.

Pomoč lahko poiščete tudi tukaj

Categories
Stres Zdravje in lepota Živci

Nervoza, lahko tudi posledica nenehnega stresa in preobremenitve

NervozaNervoza, pogost spremljevalec hitrega tempa življenja, ki ga živimo. Tako je reakcija organizma na različne stresne situacije, ki se vsakodnevno vrtijo okoli nas spontana in jo je skoraj nemogoče kontrolirati. Prav zaradi tega je še kako pomembno, da se poskušamo naučiti, kako se spopasti s vsakodnevnimi izzivi.

Nervoza je tista, ki se pojavi kadar smo vpeti v preveliko količino obveznosti, ko hitimo v nedogled in zase ne najdemo niti najmanjšega trenutka počitka. Navadno se pojavi zaradi stresa, pri nekaterih ljudeh pa preraste v za nekatera nerazumljiva dejanja. Nervoza nam je lahko tako precejšnja ovira za normalno življenje in delo, ter seveda dostojno uživanje v njem. Potenje rok, nemir, težko dihanje, tresavica in pospešeno bitje srce so le nekateri znaki, ki kažejo na to težavo, pri daljšem pojavljanja pa lahko vodi v bolezen, kot je hipertenzija ali zvišan krvni tlak. Velikokrat se nam zgodi na delovnem mestu, pa tudi v spanju, predvsem zaradi povečanja določenih odgovornosti in delovnih nalog, za katere se nezavedno bojimo, da jih nikakor ne bomo mogli dokončati. Preveliko obremenjevanje s tem, kaj bodo rekli drugi, sodelavci, prijatelji in nadrejeni, ki lahko vodi do samo zapiranje pred svetom  je nervoza.

Več o nervozi: http://www.fidimed.si/nasveti/fidimedovi_nasveti/13/stres.html