Categories
Turizem

Kampi v Rovinju, pojem odličnosti

Kampi v Rovinju so brez dvoma pojem odličnosti .

Pojem odličnosti so kampi v Rovinju že zaradi svoje odlične geografske lege. Geografska lega Rovinj uvršča na eno najbolj zanimivih točk Mediterana oziroma Jadranske obale. Na eni strani se obala kiti z vsem, kar prinaša mediteranska klima, pogled, ki večkrat sega do bližnjih gora, pa daje vedeti, da se na tem koščku sveta srečujeta mediteranski in alpski svet. Daljni predniki so to mešanico klim s pridom izkoristili v povezavi z danostmi zemlje in morja. Zaledje Rovinja je znano pod imenom rdeča Istra. Izraz rdeča Istra izvira iz značilne rdeče prsti. Slednja daje pridelkom značilne lastnosti. Zahodna obala Istre, na kateri leži mesto Rovinj je bolj razgibana. Za zahodno obalo Istre, kjer se nahajajo kampi v Rovinju je značilno tudi naseljenost v številnih mestih in krajih. Vzhodna obala Istre je za razliko od zahodne bolj strma. V primerjavi z zahodno Istro je vzhodna Istra tudi manj naseljena. Isto sicer delimo na belo, sivo in rdečo Istro. Rovinj in kampi v Rovinju se nahajajo na območju rdeče Istre. Poleg zahodne Istre, spada na območje rdeče Istre tudi južni del polotoka. Bela Istra je značilna za Čičarijo in Učko ter vzhodni del. Gre za področje, kjer se najde vse značilnosti kamnitega Krasa. Glinena tla so značilnost sive Ister. Območje sive Istre se nahaja v srednem delu Istre.

Rovinj spada med pomembna mesta Istre. Poleg Rovinja so pomembna mesta Istre še slovenski Koper, Pulj na jugu polotoka, Poreč, Pazin, Labin, Buzet, Opatja, slovenska Piran in Izola, Novi grad, Vodnjan, milje in Dolina. Kampi v Rovinju so del turistično prepoznavnega dela zahodne obale Istre. Turizem v zahodni Istri je razmeroma mlada dejavnost, ki se je ponudila kot odličen priboljšek tipičnim dejavnostim lokalnega prebivalstva. Od začetkov, ko je bil turizem predvsem priboljšek kmetov, ribičev, pomorščakov, trgovcev ter mnogih drugih, se je do današnjih dni razvil v pomembno panogo za tako Istro, kot tudi celotno državo. Preko turizma se razvija mnogo delovnih mest, dohodek in priložnosti pa daje tudi drugim dejavnostim, ki so povezane s turizmom.

Mesto in pristanišče Rovinj ima okrog štirinajst tisoč prebivalcev. Rovinj je tudi ime občine, ki meji na severno ležečo občino Vrsar ter Bale in Kanafar, ki ležita južno od občine Rovinj. Med Rovinjem in Vrsarjem je naravna znamenitost in od daleč prepoznavna značilnost Limski kanal. Limski kanal je potopljeni del kraške doline. Limski kanal je ime dobil po meji, ki je v antičnem čas potekala med takratnima mestoma Pulj in Poreč. Lime je namreč izraz za mejo. Današnji Limski kanal je zaščiten naravni park. Izgleda kot kanjon, katerega stene se dvigajo okrog sto metrov visoko, proti vstopu na morju pa se njihova višina spusti na okoli dvajset metrov. Poleg naravnega bogastva, si je človek tu ustvaril tudi gojišča morskega živeža. Rovinj je tipičen primer mesta, ki svoje korenine temelji na antični mojstrovini gradnje naselbin. Naselbine tistega časa so morale nuditi dobre pogoje za pristanišče. Kar poleg vseh za morje in pomorstvo ugodnih lastnosti, pomeni tudi dobro povezanost z zaledjem ter naravne danosti in možnosti zaledja. Posebnost Rovinja je polotok, na katerem se nahaja stari del mesta. Druga posebnost Rovinja sta kar dve luki. Severno pristanišče je namenjeno tovornim ladjam. Južno pristanišče Rovinja je za razliko od severnega namenjeno vsem ostalim plovilom. Spoznavanju naravnih danosti okolice je namenjena pomorsko biološka raziskovalna postaja. Rovinj in okolica sta priča bogate kulture v nekoliko novejših obdobjih. V trinajstem stoletju je bil ustvarjen najstarejših ohranjen zapis o Rovinju. Takrat je, v začetku trinajstega stoletja je Rovinja pripadal Oglejskemu patriarhu. Manj kot stoletje kasneje je Rovinj zamenjal lastnike. Proti koncu trinajstega stoletja je pripadel Benečanom. Zelo star je tudi mestni statut mesta Rovinj. Nastanek mestnega statuta sega v štirinajsto stoletje. Proti koncu osemnajstega stoletja mesto zasedejo novi lastniki. Leta tisoč sedemsto sedem in devetdeset mesto Rovinj zasede Avstro Ogrska. Novejša zgodovina pozna še pripadnost ozemlja fašistični Italiji, Jugoslaviji, danes pa je Rovinj del Hrvaškega ozemlja.

Kampi v Rovinju so odraz sodobnega razmišljanja lokalnega prebivalstva. Podobno kot drugi kraji v bližnji in daljni okolici Jadrana in Mediterana so spoznali danosti in možnosti razvoja turizma. Danes je Rovinj in okolica posejana z raznimi turističnim objekti. Rovinj lahko turist doživi na tisoč in en način. Izbira lahko med različnim nastanitvenimi možnostmi, tudi čas bivanja ter način preživljanja časa lahko v največji meri prilagodi svojim željam in zahtevam. Največ obiskovalcev se odloči za poletno turistično sezono. Zanjo je značilno mediteransko prijetno morje in zrak. Posebnost Rovinja je tudi obdobje brezvetrja. S takšno klimo se lahko ponašajo le redki kraji v bližnji in daljni okolici. Sonca in sončnih dni v Rovinju ne primanjkuje. Med vsem mesti na Jadranu velja Rovinj za enega najbolj sončnih krajev. Poleg tega gre za kraj, ki je značilen po izredno jasnem vremenu brez enega samega oblačka na nebu. Seveda je možno letovati tudi v drugih delih leta. V Rovinju ni nobena posebnost srečati prijeten vrvež na ulicah tudi sredi zime. Ob prijetnih temperaturah boste na ulicah in trgih lahko videvali sprehajalce in goste lokalov, kako se veselo predajajo prijetnim sončnim žarkom ter blagem morskem zraku. Jesen in pomlad je enak zanimiva in lepa, o čemer so najboljši dokaz množica turistov, kateri se pomešajo z vrvežem lokalnega prebivalstva.

Kampi v Rovinju se nahajajo na vseh najbolj zanimivih točkah v bližnji okolici Rovinja. Posebnost okolici dajejo parkovni gozd ter množica večjih in manjših otokov pred Rovinjem. Največja otoka sta otok svete Katarine, ki se nahaja v neposredni bližini mesta Rovinj, ter otok svetega Andrije, ki se nahaja južno od parkovnega gozda ter je povezan s sosednjim otokom Maškin.

Odličnost turistične ponudbe označuje množica dobrih turističnih storitev. V Rovinju in okolici bodo turisti dobro bivali. Kampi v Rovinju jim bodo nudili prijetno izkušnjo bivanja. Izbirajo lahko med kampi, ki nudijo več pristnostni naravnega okolja in takimi, kateri ne varčujejo s pritiklinami sodobnega življenja. Lahko bi rekli, da se bo za vsakega obiskovalca našel najboljši kotiček.

Kampi v Rovinju bodo navdušili tako za tiste, ki hočejo imeti zgolj preprosto streho nad glavo, kot tudi tiste, kateri hočejo tudi na dopustu imeti vse udobje doma.

Več si preberite tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja