Categories
Kenija Potovanja

3 največje znamenitosti Kenije

Kenija velja za eno najlepših afriških držav, ki jo v zadnjih letih obiskuje vedno več Slovencev. Bogata flora in favna te države sta več kot dovolj velik razlog za obisk tega prelepega koščka sveta. V nadaljevanju si preberite več o le treh izmed številnih znamenitosti Kenije.

Mt. Kenya, najvišja gora Kenije

Za kondicijsko bolj pripravljene avanturiste je gotovo primeren vzpon na drugo najvišjo goro Afrike, ki je s svojimi 5199 m najvišja gora države. Okrog gore leži največji kenijski nacionalni park, ki ga je UNESCO zaradi bogatega rastlinja proglasil za svetovno naravno dediščino. Gora vulkanskega nastanka je lahko dostopna, dosegljiva za vse pohodnike, vzpon pa je mogoč vse do z ledom pokritega vrha. Vsekakor pa je potrebno omeniti tudi druge številne nacionalne parke (Amboseli, Tsavo in drugi), saj je Kenija dežele »tisočerih« nacionalnih parkov, v katerih je mogoče videti tudi »velikih pet« – slona, nosoroga, bivola, leva in leoparda.

Mombasa

Mombasa je najstarejše kenijsko mesto (ni pa prestolnica Kenije), ki je danes talilni lonec starega in novega sveta ter zmes različnih kultur – afriške, arabske, azijske in evropejske. Danes v mestu prevladuje večinsko arabsko prebivalstvo, na kar kažejo visoki minareti in z vonje turške kave prepojene ulice. Nad mestom se pne mogočna trdnjava Fort Jesus, ki je bila nekoč portugalsko oporišče ter suženjski zapor, danes pa je v njej fantastičen muzej.

Jezero Turkana

Kenija ima kljub večinoma puščavskim tlem ogromno jezer. Smaragdno jezero Turkana je največje jezero v Keniji in velja za največje puščavsko jezero na svetu – dolgo je 240 km, široko 40 km in v povprečju globoko 35 m. Z bogatim živalskim svetom je raj predvsem za fotografe in potapljače. Slovi predvsem nilski ostriž, ki s svojo težo, ki lahko doseže kar 800 kg, velja za kapitalni ribiški ulov. Prav zaradi te ogromno ribe v jezeru in ob njem živi tudi velika populacija krokodilov, pestre pa so tudi jate različnih ptic, ki gnezdijo na obali.