Categories
Zaposlovanje

Pri iskanju zaposlitve, zelo pomembna prošnja za delo

Prošnja za delo in njeno pisanje je nujno zlo vsakega, bodisi brezposelnega ali tistega, ki išče menjavo službe. Ker je trenutno stanje na trgu dela zelo konkurenčno, moramo biti pripravljeni na to, da bo morda naša prošnja, ki ne bo izstopala ostala neprebrana v kupu ostalih. Zato si je za pisanje potrebno kar nekaj časa, miru saj bomo le tako lahko oblikovali estetsko in vpadljivo prošnjo za delo. Zelo dobro je opraviti nekaj klikov na internetu, se malce pozanimati o bodočem delodajalcu in mu v prošnji malce polaskati. A ne preveč saj veste, manj je v vseh primerih več.

Če ste se odločili, da bo vaša prošnja za delo napisana na roko se potrudite, da bo napisana res čitljivo, drugače pa se vseeno bolj priporoča, da jo natipkate. Tudi razna okraševanja in odišavljanja prošnje za delo niso primerna, edino, če se prijavljamo za res kreativno delovno mesto. Še vedno velja, da se pri pisanju prošnje potrudimo, ne dolgovezimo in ne nakladamo, saj je poznano dejstvo, da si večina delodajalcev za prebiranje naše prošnje vzame le slabih sedem sekund. Torej velja, da je potrebnih nekaj kratkih sekund, da se kar se da najbolje prodamo. Prodajati sebe je težka beseda ampak tako na žalost v današnjem času je. Tudi na slepo srečo je dobro kdaj poskusiti, morda pride na prava vrata vaša prošnja za delo.

Categories
Delovna mesta

Zavod za zaposlovanje Nova Gorica – aktualna delovna mesta

Nova Gorica in brezposelnost

Na začetku leta 2011 je Zavod za zaposlovanje na območju Nove Gorice zabeležil skoraj 5000 brezposelnih oseb (natančno število znaša 4764 brezposelnih), kar je precej več kot v istem obdobju leta 2010 (število se je povečalo za 22,4 %). Naglo povišanje tistih, ki so na območju Nove Gorice ostali brez zaposlitve, pa je hkrati precej kontradiktorno z dejstvom, da se je ponudba aktualnih delovnih mest v skladu s podatki Zavoda za zaposlovanje na področju Nove Gorice v tem obdobju pravzaprav povečala, in sicer za 2 %. Kje torej tiči razlog za povišano stopnjo brezposelnosti na širšem območju Nove Gorice? Zdi se, da je težava predvsem v naravi aktualnih delovnih mest, za katera delodajalci težko najdejo primeren kader, ki bi jih lahko zapolnil. Kateri poklici so torej glede na ponudbo aktualnih delovnih mest najbolj iskani znotraj Območne službe Zavoda RS za zaposlovanje Nova Gorica?

 

Zavod za zaposlovanje Nova Gorica – aktualna delovna mesta

Po podatkih Območne službe Zavoda RS za zaposlovanje Nova Gorica je med delodajalcih največ povpraševanja po delavcih v predelovalnih dejavnostih, prav tako pa je veliko zanimanja za kader, ki je primerno usposobljen za strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti. Število aktualnih delovnih mest na teh področjih je tako relativno visoko. V obdobju od februarja 2010 do februarja 2011 se je na območju Nove Gorice povečalo predvsem število brezposelnih, starejših od 50 let (kar za 38,5 %), kar je najverjetneje posledica nižje stopnje izobrazbe, ki je prisotna pri tej starostni skupini, oziroma  fizične nezmožnosti za opravljanje napornejših del, kar v večini primerov pomeni, da so tista aktualna delovna mesta, ki so v skladu z informacijami Območne službe Zavoda RS za zaposlovanje Nova Gorica v največjem porastu, za mnoge iskalce zaposlitve neprimerna. Kljub letom tako precej brezposelnih vidi rešitev predvsem v prekvalifikaciji …

Categories
Delovna mesta Posel in ekonomija

Pomanjkanje aktualnih delovnih mest?

Povpraševanje in ponudba

Na eni strani velika brezposelnost, na drugi delodajalci, ki se zaman trudijo, da bi zapolnili vsa aktualna delovna mesta, za katera jim primanjkuje (usposobljenega) kadra. Kaj je razlog za takšno paradoksalno stanje? Čemu toliko pritožb o pomanjkanju dela? Zakaj mnogo aktualnih delovnih mest ostaja nezapolnjenih? Vzroke moramo po vsej verjetnosti iskati v sami naravi del, za katere primanjkuje kandidatov. Pogosto gre predvsem za fizično naporna in v družbi manj cenjena dela, za katera ni pravega zanimanja, kar je razvidno že iz samega odločanja bodočih srednješolcev za nadaljevanje šolanja. Medtem ko se vpis na gimnazije povečuje, se vpis na srednje poklicne šole drastično zmanjšuje. Tako ne preseneča dejstvo, da za določena aktualna delovna mesta enostavno ni primerno usposobljenih ljudi, ki bi bili pripravljeni opravljati tovrstno delo. Po drugi strani pa je prisoten drug problem. Za precej aktualnih delovnih mest, predvsem s področja družboslovja in humanistike, je kandidatov mnogo preveč.