Categories
Hrana

Kava, praktičen izgovor

Kava je velikokrat praktičen izgovor za številne aktivnosti.

Ljudem kava služi kot stimulator, saj vsebuje kofein. Vendar v družabnem življenju pomeni še veliko več. Gremo na kavo ne pomeni nujno pitje kave, lahko se izbere vse kaj drugega, prosto po Prešernu. V tem primeru je kava stranskega pomena. Osebo, s katero bo zaužita kava ali kaj poljubno drugega, nismo srečali že veliko časa, radi bi z njo spregovorili, izmenjali informacijo, to pa ni mogoče ustrezno storiti sredi vrveža, nekje sredi prometa ali v kakšni podobni nemogoči situaciji. Zato pomeni kava v tem primeru tudi najti primeren prostor, kjer je komunikacija mogoča na ustrezen način. Kar tudi pomeni izbrati ustrezno pijačo. ki je kot rečeno karkoli. Veliko ljudem ob tem takoj pride na misel kava, vendar temu ni vedno tako. V mnogih primerih je to tui pozitivno razmišljanje, če je pred te oseba zaužila že velike količine. Skozi življenje pa je napitek z vsebnostjo kofeina tudi zelo različno zaželena. Imamo osebe, ki je celo življenje ne poizkusijo, ker jim preprosto ni všeč. Na drugi strani so osebe, katere so njihovo živo nasprotje. Spijejo ogromne količine, v vsakem primeru pa več kot povprečje. Vendar velikokrat to ne traja vedno enako, količine se spreminjajo. Tako niso redki primeri, ko jim je v določenem odboju zelo všeč , v drugem obdobju pa se količina ustrezno zmanjša. Določeno obdobje pomeni ustrezna količina deset ali več majhnih skodelic močne koncentracije, v drugih obdobjih pa zgolj nekaj skodelic ali pa ustrezno šibkejše koncentracije. V mnogih primeri se zamenja napitek, tako recimo niso redki primeri, ko se začne uživati čaj. Ta lahko zmanjša željo po kavi, vendar ima tudi čaj svoje posebnosti na katere je potrebno paziti. Sam način priprave lahko zelo vpliva na učinke z razmeroma majhnimi spremembami.

Kava od primera do primera različno priljubljena in zaželena.

Categories
Hujšanje

Kava in hujšanje

Vloga kave pri hujšanju je bila predmet mnogih debat, zagotovo pa lahko rečemo, da ima lahko kava tako pozitivne kot negativne učinke za zdravje in izgubljanje kilogramov – vse je odvisno od tega, kako in koliko jo popijemo. Tukaj je nekaj preprostih nasvetov, kako kavo vključiti v program hujšanja.

1. Kavo pijte v zmernih količinah, saj lahko pretiran vnos kofeina povzroči nespečnost in povečan stres, ki pa lahko vodita v prenajedanje. Skodelica ali dve na dan sta dovolj.

2. Pozabite na smetano in sladkor. Morda se sliši zelo očitno, a dejansko lahko tako učinkovito zmanjšate vnos kalorij. Če res ne prenašate črne kave, uporabite posneto mleko in sladilo.

3. Spijte kavo po kosilu ali večerji. Pozitivna lastnost kave je zmanjševanje apetita, zato si jo privoščite namesto sladice, da boste premagali željo po sladkem.

4. Privoščite si kavo približno eno uro pred telovadbo, saj bo povečala vašo energijo, zmanjša pa lahko tudi bolečine v sklepih ali mišicah. Vseeno pa je ne pijte tik pred vadbo, saj lahko kombinacija kave in fizičnega napora povzroči razdražen želodec.

5. Poleg kave spijte veliko vode, saj kava običajno deluje kot diuretik. Da ne boste dehidrirali in da boste imeli občutek polnega želodca, spijte vsaj kozarec vode ob vsaki skodelici kave.

6. Odpovejte se raznim kavnim napitkom, ki vsebujejo velike količine mleka in sladkornih sirupov z različnimi okusi. Velika skodelica take kave lahko vsebuje toliko kalorij kot cel obrok!

 

Za uspešno hujšanje ne pozabite na uravnoteženo, zdravo prehrano in redno telovadbo. Če se boste osredotočili le na en vidik svoje prehrane oz. diete (npr. na kavo), izguba teže ne bo učinkovita.

Categories
Otroci Zdravje

Kava v nosečnosti

Nosečnost, še posebno prvo, spremlja ogromno vprašanj glede hrane in pijače, ki naj bi jo uživala nosečnica oziroma kateri naj bi se izogibala. Glede alkohola in cigaret verjetno nihče nima pomislekov, da so škodljivi – ne samo za nosečnico in otroka, ampak za zdravje na sploh. Ker tudi kava lahko povzroča odvisnost, se verjetno marsikatera nosečnica sprašuje, ali si še lahko privošči jutranjo skodelico.

Problematičen je kofein
Kofein je naravni alkaloid, ki deluje kot blago poživilo, lahko pa povzroča tudi zasvojenost. Zasledimo lahko podatek, da se nosečnicam odsvetuje, da zaužijejo več kot 200 mg kofeina na dan. Čez palec bi lahko rekli, da to pomeni eno skodelico turške ali dve skodelici instantne kave, vendar lahko količina variira. Poleg tega je treba v obzir vzeti dejstvo, da kofein vsebujejo tudi druge pijače, kot so pravi čaji, kola ali energetski napitki. Kofein se lahko nahaja celo v čokoladi! Glede kave v nosečnosti lahko torej svetujemo, da je manj bolje kot več.

Kavi se popolnoma vendarle ni treba odreči
Jutranja kava ni samo napitek, ki nam da energijo, ampak za marsikoga predstavlja del jutranje rutine in je nekakšen obred. Če imate radi okus kave, si lahko še vedno privoščite kavo brez kofeina. Lahko si tudi pripravite bolj blago kavo, če nikakor ne morete brez kofeina. Lahko si privoščite si lahko tudi žitno kavo ali si pripravite sadni ali zeliščni čaj. A tudi pri slednjih bodite previdni, saj vseh ni varno uživati v času nosečnosti.

Čeprav zmerna količina zaužitega kofeina ne škoduje, se posvetujte z zdravnikom, če vas skrbi vaš vnos kofeina.

Categories
Hrana Prehrana

Kako skuhati kavo

Kava je naravno poživilo, ki v zmerni količini poveča pozornost in bitje srca, pri nekaterih pa povzroči tudi nespečnost. Lahko je obvezno del jutranje rutine, lahko si jo privoščimo po kosilu, ali pa le takrat, ko se dobimo na klepetu s prijatelji. Po svetu kavo pripravljajo na različne načine – postrežejo jo v miniaturnih ali ogromnih skodelicah – tukaj pa je nekaj preprostih idej, kako si lahko sami skuhate odlično kavo.

 

Nasveti za kuhanje kave

 

Turška kava
Za pravo turško kavo v džezvo nalijete malo več kot skodelico mrzle vode. Takoj dodamo žličko mlete kave in postavimo na ogenj. Počasi segrevamo in medtem mešamo. Ko se začne kava dvigovali, džezvo odstavimo z ognja. Pred serviranjem počakamo nekaj trenutkov. Po želji jo lahko tudi sladkamo.

Kava iz kafetjere
Za ta način priprave kave potrebujete kafetjero in kavo, ki je primerno zmleta – ne preveč fino, kot za turško kavo. Kafetjera sestoji iz treh delov. V spodnjega morate naliti vodo, v sredino pa nasujete kavo. Kafetjero nato postavite na ogenj in ko kava zavre, priteče v zgornji del posode.

Kava iz kavnega aparata
Če vam je všeč okus tako pripravljene kave, lahko investirate denar v kvaliteten aparat, ki vam bo jutra polepšal z okusnim espresom ali kapučinom. Na trgu je veliko različnih modelov in znamk, zato lahko zagotovo najdete pravega zase.

Instantna kava
Marsikdo jo zaničuje kot »nepravo« kavo, a njena prednost je predvsem enostavna in hitra priprava. Preprosto prelijte žličko ali dve kave z vročo vodo ter dodajte sladkor ali mleko po okusu.

Ne glede na to, kateri način priprave kave vam je najljubši, pa je osnova za dobro kavo kvalitetna vrsta kave.