Categories
finance

Varčevalni račun, odgovorna odločitev

Varčevalni račun je odgovorna odločitev

Človek dnevno sprejme veliko odločitev, ki imajo različne vplive na njegovo življenje. Del odločitev se nanaša na kratkoročno obdobje prihodnosti, del pa na dolgoročno obdobje prihodnosti. V večini primerov je varčevalni račun odločanje na dolgi rok. Primer odločanja na dolgi rok je dolgoročna naložba , to je vsaka naložba, ki ima dospetje v oddaljeni prihodnosti. Velikokrat se nam o tej prihodnosti, kot rečemo ne sanja, vemo predvsem, da bom v prihodnosti potrebovali določena sredstva. Pri tem niti ni nujno, da vemo zakaj jih bomo potrebovali. Več privarčevanih sredstev nikoli ne škodi, prinaša nam varnost, ki je v vsakdanjiku veliko bolj pomembna kot se nam na prvi pogled zdi. Dnevno nas obremenjujejo razni življenjski stroški, ki so bodisi nujni bodisi prinašajo zadovoljstvo. V primeru, da imamo varčevalni račun, takšni izdatki v prihodnosti ne bodo težava. Seveda je potrebno v času trajanja sprejeti številne dobre odločitve. Kot prvo je odločitev za varčevalni račun že cilj samo po sebi, kot drugo pa pomeni njegovo izpolnjevanje. Mnogi imajo z izpolnjevanjem težave. Pri potrošnji so bolj aktivni, kot pri oblikovanju prihrankov. Agresivnost oglaševanja jih premami, da namenijo več prihrankov trošenju. K sreči obstajajo številne dobre rešitve za takšne probleme, varčevalni račun je dobra rešitev. Včasih je potrebno zgolj spremeniti življenjski slog, v mnogih primerih na boljše, pri varčevanju gre občasno tudi za korenite spremembe. Odhodke moramo predhodno oceniti kot nujne, ne nujne in nesmiselne. Zavedati pa se moramo tudi dodatne možnosti, ki jo nudi varčevalni račun. Ko investiramo se lahko odločimo za najboljše, saj imamo s tem številne prednosti. Kakovost bo večja, s tem pa bo tudi lažje uresničevanje cilja preko večjega števila učinkov. Predvsem to ne pomeni, da bomo z potrošnjo omejeni, ko bodo zanjo natopili upravičeni razlogi.

Varčevalni račun nam pri tem omogoča, da s sredstvi prosto razpolagamo.

Več o tem

Categories
Kredit

Kako do stanovanjskega kredita?

Danes, ko so cene nepremičnine izredno visoke je do svojega stanovanja priti zelo težko. Drugače kot z najemom stanovanjskega kredita si nakup stanovanja ni mogoče predstavljati in vsakdo, ki želi imeti svoje stanovanje se prej ali slej sreča z zahtevnim postopkom pridobitve stanovanjskega kredita. Stanovanjski kredit je danes, ko je težko privarčevati večjo vsoto denarja za nakup stanovanja ali izgradnjo hiše, pač edini način, kako uresničiti svoje želje po lastnem domovanju.

Stanovanjski krediti so povsem zgodba zase, saj gre v največji meri za kredite v višini nekaj deset tisoč evrov in le malokdo se za najem le-teh odloči na podlagi tega, da na oknu lokalne bančne enote vidi plakat, ki mu pri stanovanjski kreditih ponuja super akcije z velikimi rdečimi črkami. Stanovanjski krediti se najemajo takrat, ko se ljudje odločajo za gradnjo, adaptacijo ali pa nakup nepremičnine, in ko se v družini odloči za nekaj od tega, je običajno stanje na kreditnem trgu zanje nepomembno.

Za najbolj natančen in razdelan izračun stanovanjskega kredita se boste zato v vsakem primeru morali napotiti na vašo banko, kjer vam bodo stanovanjski kredit izračunali za to usposobljeni referenti. Informativno pa si lahko v prvi fazi tudi sami izračunate stanovanjski kredit. Trenutno večina bank (NLB, SKB, A Banka, Banka Koper, Sparkasse) na slovenskem tržišču ponuja spletne aplikacije za izračun stanovanjskega kredita s pomočjo katerih lahko pridobite prvo informacijo o višini stanovanjskega kredita, ki vam ga bo odobrila vaša banka.  Izračun stanovanjskega kredita pa je v končni fazi seveda odvisen še od mnogih drugih okoliščin, kot so redna zaposlitev za določen ali nedoločen čas, vrsta delovnega mesta, izobrazba in starost.

 

Categories
Kredit

Že poznate potrošniški kredit?

Kaj je potrošniški kredit?

Potrošniški kredit je posebna vrsta bančnega posojila, namenjenega predvsem za nadstandardne izdatke, ki morda niso nujni za golo preživetje, vendar si jih že dolgo časa želite. S pomočjo potrošniškega kredita si tako lahko privoščite boljši avto, sanjske počitnice ali pa morda sodobno opremite svoj dom – izbira je povsem vaša. Potrošniški kredit izpolnjuje sanje, ki se zdijo na prvi pogled neuresničljive.

Komu so potrošniški krediti namenjen?

Za pridobitev potrošniškega kredita boste potrebovali potrdilo o višini svoje plače (izpolni delodajalec) oziroma pokojnine. Najvišji možni odobreni znesek potrošniškega kredita je  zasnovan tako, da mesečni obrok pri odplačevanju ne more presegati 55 odstotkov vaših povprečnih vsakomesečnih dohodkov. Pri tem je pogoj tudi ta, da vam po plačilu obroka še vedno ostane znesek, ki ustreza vsaj minimalni neto plači. Potrošniški krediti se prilagajajo posamezniku in ne obratno. Tako lahko vsakdo izbere možnost, ki mu najbolj ustreza.

Prednosti in slabosti

Potrošniški krediti so lahko v celoti izplačani v gotovini, kar je ena izmed večjih prednosti. Kreditojemalce pogosto prepriča tudi nizka obrestna mera, ki je precej nižja v primeru, da se odločite zavarovati svoj potrošniški kredit. Najdaljši možni čas odplačevanja je običajno 96 mesecev, s čimer potrošniški kredit precej prekaša hitrega, pri katerem je najdaljša možna odplačilna doba načeloma vsaj za polovico krajša. Pri potrošniških kreditih sicer obstaja nevarnost, da precenite svoje finančne zmožnosti, zato bi bilo pametno, da že pred samim najemom naredite načrt odplačevanja, kar vam bo kasneje prihranilo precej skrbi. Čeprav so potrošniški krediti že v osnovi namenjeni manj nujnim izdatkom, vseeno premislite, koliko luksuza si lahko privoščite, ne da bi pri tem trpelo vaše vsakodnevno življenje. Pred najemom potrošniškega kredita tako poiščite srednjo pot med svojimi željami in kreditnimi zmožnostmi. Ta se običajno izkaže za najboljšo.

Categories
Kredit

Po informacije za pridobitev kredita na splet in na banko

Informacije za pridobitev kredita banke danes zaradi hude konkurence in kreditnega krča ponujajo praktično na vsakem koraku, kljub temu pa je dobro pred najemom kredita izredno dobro premisliti in preštudirati prav vsako možnost, ki se ponuja na voljo. Seveda morate najprej vedeti kakšen kredit želite pridobiti, saj boste le tako dobili prave informacije za pridobitev kredita. Pogoji za pridobitev stanovanjske kredita se na primer v marsičem strogo razlikujejo od pogojev za pridobitev potrošniškega kredita.

Vsaka banka seveda ponuja različne informacije za pridobitev kredita, prebrskajte vse informacije, ki jih banke ponujajo na svojih spletnih straneh ter izberite tisto, ki se vam zdi najbolj ugodna, seveda glede na vaše potrebe, želje in zahteve. Informacijam za pridobitev kredita, ki jih pridobite na spletnih straneh pa seveda ne gre povsem zaupati, saj so tudi banke podjetja, ki na različne načine novačijo nove in nove komitente. Šele obisk na pravi banki bo tisti, ki vam bo podal prave informacije o tem, kaj sploh potrebujete za pridobitev kredita. Zavedati pa se morate, da bo tudi banka od vas zahtevala določene informacije za pridobitev kredita, kot je vaša plačilna lista, zaposlitev za določen ali nedoločen čas in podobno.

Za več podrobnih informacij za pridobitev kredita pa je seveda najpametneje, da se osebno odpravite v vašo banko, do svojega osebnega svetovalca, ki vam bo najbolje razložil, kaj vse potrebujete za najem kredita. Še boljše pa je, da informacije za pridobitev kredita zberete na več bankah, saj boste le tako dobili najbolj jasno sliko o tem, kje boste uspeli dobiti najugodnejši kredit z najbolj prijaznimi obveznostmi do vas kot komitenta.

Categories
Kredit

Boniteta ima vpliv na stanovanjski kredit

Dobiti stanovanjski kredit danes niti ni tako težko, tisto kar je najtežje, pa je nedvomno skleniti kreditno pogodbo pod pogoji, ki so za nas najbolj ugodni. Preden se odpravimo iskati kredit, se moramo pripraviti tudi na to, da se bomo z zaposlenimi v finančni instituciji pogajali. Pogoji, pod katerimi finančne institucije izdajo stanovanjski kredit, so odvisni od tega, kakšno bonitetno oceno dodelijo svoji potencialni stranki. Največje pomena je seveda to, da je stranka v rednem delovnem razmerju ali pa da je upokojena z dovolj visoko pokojnino. Stanovanjski krediti in pogoji, pod katerimi so dodeljeni, pa so odvisni tudi od pogajalske sposobnosti kreditojemalcev. Zavedati se moramo, da predstavljajo stanovanjski krediti po navadi visoke zneske, kar pomeni, da jih bomo odplačevali skozi daljše časovno obdobje. To pa seveda pomenu predvsem to, da se pri pogajanjih za ceno kredita, to je obrestno mero, velja čim bolj potruditi. Uslužbence v finančni instituciji, od katere bi radi pridobili stanovanjski kredit, moramo prepričati, da so zanesljiva stranka. Vsak kreditodajalec ima točno določen motiv pri izdajanju kredita: stanovanjski kredit, ki ga izda, je za njega investicija, od katere pričakuje donos v obliki obresti. Bolj kot v kreditodajalcu vidi nezanesljivo stranko, bolj jo ima za tvegano investicijo. V tem primeru bo stanovanjski kredit izdan s precej visoko obrestno mero. Ker pa velja, kot smo to izpostavili pred tem, da so stanovanjski krediti dolgoročni, bomo v primeru, da smo dobili nizko bonitetno oceno in s tem visoko obrestno mero, dober del našega življenja plačevali visoke stroške kreditiranja. Nauk te zgodbe je, da se moramo pred tem, ko gremo po stanovanjski kredit, najprej nekoliko izuriti v veščini pogajanja.

Categories
Kredit

Kje dobiti stanovanjski kredit?

Je končno prišel čas za nakup lastnega stanovanja? Bi se iz stanovanja raje preselili v hišo? Potrebujete denar za obnovo svoje trenutne nepremičnine ali za nakup zemljišča? Ne glede na to, kaj točno je razlog, da potrebujete stanovanjski kredit, se verjetno sprašujete, kje je stanovanjski kredit najugodnejši.

 

Kdaj, zakaj, kako, kje –  stanovanjski kredit?

Dobro premislite, kakšno količino denarja zares potrebujete in kako visok mesečni obrok si lahko privoščite. Resda višji mesečni znesek pomeni hitrejše odplačilo stanovanjskega kredita, a upoštevajte, da morate s preostankom svojih prihodkov nekako preživeti in biti pripravljeni tudi na morebitne druge nepričakovane stroške. Pomislite tudi na druge velike nakupe ali stroške, ki vas lahko čakajo v naslednjih 10, 20 ali 30 letih, kot je npr. nakup avtomobila.

 

Vzel bi kredit, a kje?

Stanovanjski kredit ni nekaj majhnega, vsaj za večino ljudi s povprečnim dohodkom. Ob veliki vsoti denarja se je potrebno zavezati za odplačevanje, ki bo trajalo kar nekaj let. Zato ni vseeno, kje si sposodite denar. Ožji izbor bank lahko naredite glede na ponudbe, objavljene na internetu ter na podlagi informacij, ki jih pridobite od znancev, sorodnikov ali sodelavcev. Povprašajte jih, ali so zadovoljni s svojo banko – njihovo mnenje vam lahko pomaga, ko se boste spraševali, kje stanovanjski kredit dobiti najugodneje. Vsekakor prosite vsaj dve ali tri banke, naj vam pripravijo informativni izračun in ne bodite sramežljivi z vprašanji, če vam karkoli ne bo jasno.

 

Naloga bančnih uslužbencev je tudi ta, da vam pojasnijo neznane pojme in odgovorijo na vaša vprašanja. Navsezadnje vam stanovanjskega kredita nikoli ne bodo dali zastonj, zato se natančno pozanimajte o vseh pogojih.

Categories
Kredit

Po stanovanjski kredit z glavo

Vsakodnevno v medijih brez pretiranega truda zasledimo raznovrstne oglase za takšen ali drugačen stanovanjski kredit z gesli kot so; najugodnejši, najcenejši, najvarnejši ali najhitrejši. Pred zeleno lučjo se vprašajmo in raziščimo če je to res.

 

Stanovanjski kredit je načrtna finančna pomoč ljudem pri nakupu, gradnji, opremljanju ali obnovi domovanja. Zanj se običajni in normalni ljudje ne moremo odločati kar tako ampak zgolj enkrat do dvakrat v življenju. Dobimo ga zgolj zaposleni ali tisti s kakšnim premoženjem. Najprej analizirajmo svojo ureditev socialno varstvenega položaja. Vprašajmo se:, kako gre podjetju v katerem delamo, koliko zaslužimo, za koliko časa smo zaposleni in koliko lahko mesečno brez naprezanja privarčujemo. Če nimamo službe, ne prejemamo rednega ali dovolj visokega (600,00 Evrov) plačila za delo ali nimamo vrednejšega premoženja katerega si upamo zastaviti, potem smo pogrnili že na prvi stopnički in lahko iščemo ponudbe zgolj za samozavest o boljšem jutri. Večno vprašanje z individualnim odgovorom je tudi koliko denarja sploh lahko namenimo za stanovanjski kredit. V ponudbah se veliko pasti skriva v drobnem tisku kjer bodimo pozorni zlasti na zapis ločil med besedami. Splošne pogoje, ki so obširnejši del drobnega tiska pa moramo preudarno prebrati in smiselno razumeti. Za prebrane pojme, katere prvič slišimo, takoj poiščimo pomen na internetu in za dokončno razlago povprašajmo pri izdajatelju ponudbe za stanovanjski kredit, saj se le tako lahko izognemo morebitnim kasnejšim travmam. Ponudbe primerjajmo skozi zahtevano dokumentacijo, obrestne mere (vrsta in način izračunavanja) in stroške (odobritev, vodenje in zavarovanje). Primerjajmo tudi kakšna je razlika če imamo pri ponudniku odprt račun ali ne. Dobro je tudi preveriti finančna poročila ponudnika. Idealno je, da mesečni obrok vračila ne presega polovice mesečno privarčevanega denarja, ki nam ostane po plačilu ostalih položnic. Dobrodošlo je, da zadnji obrok plačamo pred iztekom pogodbe o zaposlitvi. Končno zeleno luč, da naš lastnoročni podpis.

 

Ljudje smo mojstri improvizacije, katero kapitalizem še bolj pospešuje, na žalost pa s tem draži stanovanjski kredit. Vedno se nam v trenutku vse obrne ali postavi na glavo in takrat pridejo do izraza odločitve iz preteklosti.

 

Categories
Kredit

Stanovanjski kredit – prekletstvo ali blagoslov?

V današnjih časih je klub varčevanju in po možnosti tudi prihrankom zelo težko priti do svojega stanovanja, saj so cene nepremičnin nebeško visoke. Edina rešitev je zato stanovanjski kredit, marsikdo pa se ne želi za več deset let zavezati za plačevanje obresti stanovanjskega kredita, ki je običajno zaradi oderuških obresti še preplačan. Prav zato je pred trenutkom, ko se odpravimo na banko in zaprosimo za stanovanjski kredit pametno izredno dobro načrtovati cel postopek pridobitve stanovanjskega kredita, kot to opisujejo naslednje točke.

Nasveti za pridobitev stanovanjskega kredita

  • Da pridemo do pravega stanovanjskega kredita za nas je potrebno obiskati večje število bank (čim več tem bolje) in se pri vseh pozanimati o njihovih pogojih za najem stanovanjskega kredita. Pazimo predvsem na znesek mesečnega obroka stanovanjskega kredita, obrestno mero, EURIBOR in podobno.
  • Ko zberete vse ponudbe jih med seboj primerjajte, saj boste takoj opazili razlike med zahtevami posameznih bank in boste tako najlažje izbrali zase najprimernejšo in najugodnejšo varianto stanovanjskega kredita.
  • Preden se povsem do konca odločite za stanovanjski kredit počakajte tako dolgo, da imate svoje bodoče stanovanje že izbrano in rezervirano. Ponudba stanovanjskega kredita se namreč lahko spremeni že v dnevu ali dveh in kreditni pogoji bodo lahko že zastareli, če boste šele takrat začeli z iskanjem stanovanja.
  • Pozanimajte se tudi, če je možno za pridobitev stanovanjskega kredita mogoče najeti kreditnega svetovalca, ki vam ga more ponuditi že banka pa običajno to »malenkost« kar zamolčijo.

Če boste sledili zgodnjim nasvetom in jih ob pridobivanju stanovanjskega kredita upoštevali bo pot do njega lažja, brez dvoma pa manj stresna in tudi finančno ugodnejša.