Categories
Hujšanje

Kava in hujšanje

Vloga kave pri hujšanju je bila predmet mnogih debat, zagotovo pa lahko rečemo, da ima lahko kava tako pozitivne kot negativne učinke za zdravje in izgubljanje kilogramov – vse je odvisno od tega, kako in koliko jo popijemo. Tukaj je nekaj preprostih nasvetov, kako kavo vključiti v program hujšanja.

1. Kavo pijte v zmernih količinah, saj lahko pretiran vnos kofeina povzroči nespečnost in povečan stres, ki pa lahko vodita v prenajedanje. Skodelica ali dve na dan sta dovolj.

2. Pozabite na smetano in sladkor. Morda se sliši zelo očitno, a dejansko lahko tako učinkovito zmanjšate vnos kalorij. Če res ne prenašate črne kave, uporabite posneto mleko in sladilo.

3. Spijte kavo po kosilu ali večerji. Pozitivna lastnost kave je zmanjševanje apetita, zato si jo privoščite namesto sladice, da boste premagali željo po sladkem.

4. Privoščite si kavo približno eno uro pred telovadbo, saj bo povečala vašo energijo, zmanjša pa lahko tudi bolečine v sklepih ali mišicah. Vseeno pa je ne pijte tik pred vadbo, saj lahko kombinacija kave in fizičnega napora povzroči razdražen želodec.

5. Poleg kave spijte veliko vode, saj kava običajno deluje kot diuretik. Da ne boste dehidrirali in da boste imeli občutek polnega želodca, spijte vsaj kozarec vode ob vsaki skodelici kave.

6. Odpovejte se raznim kavnim napitkom, ki vsebujejo velike količine mleka in sladkornih sirupov z različnimi okusi. Velika skodelica take kave lahko vsebuje toliko kalorij kot cel obrok!

 

Za uspešno hujšanje ne pozabite na uravnoteženo, zdravo prehrano in redno telovadbo. Če se boste osredotočili le na en vidik svoje prehrane oz. diete (npr. na kavo), izguba teže ne bo učinkovita.