Categories
Zdravje in lepota

Prehrana nosečnice, uravnotežena in raznolika

Prehrana nosečnice mora zagotoviti energijske potrebe ter normalen razvoj plodu.

Dobro počutje in zdravje zagotavlja prehrana nosečnice. Sami vemo, da na naše
dobro počutje in zdravje v veliki meri vpliva prehrana. V primeru, da je hrane premalo ali ni kakovostno ustrezna, čutimo zelo različne posledice. Te prehrana nosečnice prenaša tudi na razvijajoče se novo življenje. Spoznavati področje prehrane je lahko zelo koristna aktivnost. Prehranjujejo se vsak dan, obrokov imamo praviloma več, z vsakim se koristi spoznavanja prehrane obrestujejo in poplačajo. S tem bo lahko tudi prehrana nosečnice boljša. Prehranjevanje se na prvi pogled zdi polno učenih besed in učenosti, vendar temelji na nekaj preprostih dejstvih. Hrano razvrščamo v vsega nekaj skupin, vsaka ima svoj pomen in namen. Podobno je tudi prehrana nosečnice razvrščena v nekaj skupin z točno določenim namenom in učinki. Za opravljanje življenjskih funkcij potrebujemo energijo, to pridobivamo z hrano. Potrebna energija je odvisna od funkcij, pomembna je pri tem kakovost. Načeloma nam da energijo vsaka hrana, vendar ima preko kakovosti različne učinke. To mora upoštevati tudi prehrana nosečnice. Tako hrana določene skupine prinaša energijo, vendar jo po kratkem času tudi izgubi. Hrana druge skupine za razliko prinaša energijo, vendar jo nudi dlje časa. Verjetno ni skrivnost, da bi vsak izbral drugo skupino. Kar pomeni energijo, ki traja dlje časa. Vse kar mora storiti je pogledati katera živila nudijo takšno energijo ter jo aktivno uživati. Problem nastane predvsem zaradi zaželenih krajšnic, pomanjkanja časa in podobnega. Zavedati se moramo, da bomo s tem imeli zgolj manj učinkov, posledično bomo pomanjkanje časa povečali in na splošno imeli druge podobno negativne posledice. Hrana je na kratko vir življenja, kakovost pa nam prinaša osebno znanje, ki ga s področja prehranjevanja imamo. Za takšno kakovost pa moramo storiti nekaj več, plačilo za ta nekaj več je najboljše možno z boljšim zdravjem.

Prehrana nosečnice zahteva odgovorno ravnanje.

https://www.vzajemna.si/

Categories
Uncategorized

Vlaknine, neprebavljivi del obroka

Vlaknine so neprebavljivi del obroka .

Ob omembi pojma neprebavljivi človek najprej pomisli na nesmisel. Vpraša se, čemu vlaknine sploh služijo ob dejstvu, da so neprebavljivi del obroka. Vlaknine od del zdrave in varovalne prehrane. Odrasle osebe bi morale dnevno zaužiti vlaknine. V hrani vlaknine najdemo v sadju, stročnicah, lahko jih zaužijemo z polnozrnatim kruhom, testeninami, piškoti, ter drugimi snovnim. Dnevno bi moral človek zaužiti vlaknine in sicer najmanj trideset gramov na dan. Vlaknine so pomembne, zato jih je dobro vključiti v jedilnik. Ker se nahajajo v zelo raznovrstnih jedeh, lahko človek dnevno oblikuje zelo pester jedilni, pri katerem so vključene vlaknine. Polnozrnat kruh je bogat z vlakninami. Poleg polnozrnatega kruha ima veliko vsebnost tudi črni kruh. Z vlakninami je bistveno manj bogat beli kruh. Zato velja za vse, ki radi jejo kruh, na drugi strani pa nimajo dovolj vlaknin na jedilniku, da razmislijo o zamenjavi kruha. Beli kruh je nekaterim zelo priljubljen, vendar bodo več vlaknin pridobili s črnim kruhom. Toliko več pa s polnozrnatim kruhom. Ker je izbira velika, zamenjava pa ne povzroča posebnih posledic nakupa, velja o tem razmisliti. Koristi so na drugi strani precejšnje. Poleg vlaknin imata črni in polnozrnat kruh tudi nekatere druge prednosti, človeku lahko na mnoge načine koristita. Na jedilnik bo človek uvrstil dovolj vlaknin tudi z zelenjavo. Zelenjava je na splošno zelo koristna. Poleg vlaknin ima za organizem še druge koristne učinke. Zlo priporočljivo je jesti svežo zelenjavo. V času, ko je zelenjava sveža ne bo nič narobe, če se količina zelenjave občutno poveča. Človeško telo bo zelenjavo uspešno izkoristilo. V nekaterih primerih gre za oblikovanje zalog. Med zelenjavo je z vlakninami bogata listnata zelenjava. Nekoliko manj pa gomoljasta in korenasta zelenjava. Tipična predstavnika gomoljaste in korenaste zelenjave, ki zagotavlja dovolj vlaknine, sta krompir in korenje.

Vlaknine vsebujejo stročnice v izdatnih količinah.

http://enemon.si/izdelek/otrobi-enemon/

Categories
Zavarovanje

Goveja juha, slovenska klasika

Goveja juha je tradicionalna jed .

Dobra goveja juha je klasika dobrega kosila. Dobro kosilo je danes mogoče tudi na druge načine. Vendar je goveja juha med vsemi drugimi pridobila statusni simbol. Goveja juha se pripravi iz dobrega kosa mesa. Kot samo ime pove, goveja juha ne more obstajati brez govejega mesa. Goveja juha poleg dobrega kosa govejega mesa vsebuje tudi kosti in jušno zelenjavo. Jušno zelenjavo sestavljajo korenje, čebula, navadna zelena, por, peteršilj, česen. Goveja juha vsebuje tudi začimbe, vendar jih dodajamo po svojem okusu. Največkrat se odločimo za sol ali poper. Dodana količina je zelo odvisna. Nekateri dodajo več popra, drugi več soli, nekateri pa obe začimb. V nekaterih primerih lahko govorimo o pretiravanju oziroma pretiranih količinah popra ali soli ali obeh začimb hkrati. Zdravniki in zdravstveni strokovnjaki to sicer odsvetujejo. Vendar nekatere to ne izuči vse do takrat, ko nastopijo težave zaradi pretiranih količin točno določenih začimb. Zmernost je bila in je še vedno dobra popotnica za zdravo življenje. Čeprav je pri okusu jedi večkrat prekršena. Juho postrežemo kot bistro juho. Deluje zelo krepčilno. Imamo pa možnost dodati tudi rezance, riž, nekateri dodajo tudi jušne kroglice ali kakršne koli druge dodatke. Kosilo v tradicionalni predstavi brez dobre juhe ni pravo kosilo. Časi se seveda spreminjajo, kosila obsegajo tudi druge jedi. Odločitev je na strani posameznika. Možnosti je zelo veliko. V veliko primerih je odločitev pogojena z možnostmi. Doma si kuhanje prilagodimo svojim sposobnostim in zmožnostim. V primeru, jemo zunaj se prilagajamo ponudbi. Juha je klasika veliko gostinskih obratov. V nekaterih krajih jo je pravi greh izpustiti. Seveda pa to ne velja v vseh primerih. Ponudba je danes tako pestra in bogata, da velikokrat ljudje ne vedo kaj izbrati. Odlična alternativa je gobova juha, posebno v primerih, ko gre za sveže sestavine. Goveja juha je v Sloveniji zelo priljubljena jed.

Categories
Prehrana Zdravje

Prehrana doječe matere, zdrava načela

Prehrana doječe matere pozna zdrava načela .

Zdrava načela prehrana doječe matere poza takrat, ko jih upošteva. Prehrana doječe matere se zaveda, da hrani dva ali več organizma. Zahteve, ki jih ima
prehrana doječe matere so zelo odvisne od več dejavnikov. Prehrana doječe matere mora biti prilagojena osebnim zahtevam. Osebne zahteve, ki jih prehrana doječe matere, ima so lahko drugačne od ostalih zahtev. Prehrana doječe matere mora biti skrbna in optimalna. Skrbna prehrana je prehrana, ki se zaveda posebnih potreb osebe. Vsaka oseba je zgodba zase. Osebnostne lastnosti so med ljudmi različne. Vsak človek je zgodba zase. To pomeni, da ima točno določene psiho fizične lastnosti. Mnoge fizično psihične lastnosti se prenašajo iz roda v rod. Kar z drugo besedo pomeni, da bodo otroci lahko imel več ali manj enakih lastnosti staršev. Razlike so, glede na populacijo, bolj ali manj očitne. Vse razlike velja z zdravstvenega vidika upoštevati. Koristi spoznavanj razlik so dobrodošle na zdravstvenem ter drugih področjih. Poleg tega je koristno spoznavanje enakih ali sorodnih lastnosti, ki se prenašajo dedno. Nosečnice se lahko na ta način obogatijo z izkušnjami lastnih mater ali izkušnjami sorodnic. Ker so nekatere lastnosti dedne, gre lahko za enakosti v različnih vrednostih in značilnostih. Dobro poznavanje teh vrednosti in značilnosti, lahko koristno pripomorejo k kakovosti razvoja. Koliko so vrednosti in značilnosti bolj ali manj enake prepoznamo po številnih znakih. Večje število značilnosti, ki so enake ali zelo podobne lahko tvorijo vzorec. Ta vzorec se lahko izkaže za enakega ali podobnega v veliko primerih. Na podlagi tega vzorca je možno imeti dobro sliko značilnosti dogodkov v prihodnosti. Kakovost prehrane je lahko temu primerno boljša, če se zavedamo izkušenj iz preteklosti v podobnih situacijah. Z njimi se lahko izognemo marsikateri bolj ali manj neprijetni situaciji v aktualnem času.

Prehrana doječe matere je ljubeča skrb za razvoj otroka.

Categories
Zdravje

Zdrava prehrana nosečnice

Prehrana nosečnice mora biti primerna, saj je to zelo pomembno za razvoj zarodka in za kasnejše dojenje. Zato velja za prehrano nosečnice nekaj osnovnih napotkov, ki naj bi se jih slednja držala. Prehrana po energiji se v nosečnosti poveča za kar 15 %, zato mora biti prehrana energijsko ustrezna. Za pravilno rast in razvoj potrebuje zarodek visokovredne beljakovine. Nosečnost ni bolezen, je pa vseeno pomembno, da je prehrana nosečnice ustrezna in predvsem zdrava. V prvem trimesečju je izjemen pomen folne kisline, saj le ta pri razvoju otroka sodeluje pri razvoju številnih telesnih funkcij. Skupaj z vitaminom B12 skrbi za rast in za delitev rdečih in belih krvnih telesc, v telesu noseče ženske pa pospešuje nastanek hormona noradrenalina, ki je odgovoren za njeno uravnovešenost in notranji mir.

Folno kislino najde nosečnica v temnozeleni listni zelenjavi, kot je špinača, solata, peteršilj, brokoli, šparglji in brstični ohrovt, v pomarančah, jetrih, kvasu, stročnicah, lešnikih in otrobih. Prehrana nosečnice mora biti bogata s folno kislino in z ostalimi minerali in vitamini. Ker folno kislino toplota in svetloba uničujeta, se priporoča čim krajši čas kuhanja, oziroma v sveži obliki. Folna kislina se pri nosečnicah velikokrat tudi dodaja s pomočjo tablet. Polinenasičene maščobne kisline omega 3 dobi zarodek od mame, če slednja uživa ribe, nekatere stročnice, ki v začetnem stadiju nosečnosti vplivajo na razvoj možganov, oči, centralnega živčnega sistema in celičnih membran ter lanena semena. Izjemnega pomena je, da na jedilniku nosečnice ni toplotno neobdelanega mesa, rib ter jajc, saj je prav v nosečnosti zelo veliko tveganje za prvo okužbo s toksoplazmozo. Prav tako se odsvetuje pitje mleka, ki je surovo. Osnovni gradniki otroka so beljakovine in prav iz tega razloga je med nosečnostjo treba poskrbeti za nekoliko povečan vnos beljakovin. Prehrana nosečnice naj bo bogata, na jedilniku naj bo meso, ribe, nekaj rezin sira, jajca, sadje in zelenjava.

Več informacij

Categories
Hrana Prehrana

Kako skuhati kavo

Kava je naravno poživilo, ki v zmerni količini poveča pozornost in bitje srca, pri nekaterih pa povzroči tudi nespečnost. Lahko je obvezno del jutranje rutine, lahko si jo privoščimo po kosilu, ali pa le takrat, ko se dobimo na klepetu s prijatelji. Po svetu kavo pripravljajo na različne načine – postrežejo jo v miniaturnih ali ogromnih skodelicah – tukaj pa je nekaj preprostih idej, kako si lahko sami skuhate odlično kavo.

 

Nasveti za kuhanje kave

 

Turška kava
Za pravo turško kavo v džezvo nalijete malo več kot skodelico mrzle vode. Takoj dodamo žličko mlete kave in postavimo na ogenj. Počasi segrevamo in medtem mešamo. Ko se začne kava dvigovali, džezvo odstavimo z ognja. Pred serviranjem počakamo nekaj trenutkov. Po želji jo lahko tudi sladkamo.

Kava iz kafetjere
Za ta način priprave kave potrebujete kafetjero in kavo, ki je primerno zmleta – ne preveč fino, kot za turško kavo. Kafetjera sestoji iz treh delov. V spodnjega morate naliti vodo, v sredino pa nasujete kavo. Kafetjero nato postavite na ogenj in ko kava zavre, priteče v zgornji del posode.

Kava iz kavnega aparata
Če vam je všeč okus tako pripravljene kave, lahko investirate denar v kvaliteten aparat, ki vam bo jutra polepšal z okusnim espresom ali kapučinom. Na trgu je veliko različnih modelov in znamk, zato lahko zagotovo najdete pravega zase.

Instantna kava
Marsikdo jo zaničuje kot »nepravo« kavo, a njena prednost je predvsem enostavna in hitra priprava. Preprosto prelijte žličko ali dve kave z vročo vodo ter dodajte sladkor ali mleko po okusu.

Ne glede na to, kateri način priprave kave vam je najljubši, pa je osnova za dobro kavo kvalitetna vrsta kave.

Categories
Prehrana

Če želite jesti zdravo in ugodno, naredite domači jogurt

Vam telo zaradi laktoze zavrača mleko, zaradi česar se morate mlečnih proizvodov izogibati, a jih vseeno obožujete? Bi radi uredili svojo prebavo? Ali pa nemara le gurmansko uživali? Domači jogurt vam je v vseh primerih prijazen, nemara pa je še ugodnejši kot tisti kupljeni, vsekakor pa bolj zdrav.

Domači jogurt je lahko iz kupljenega ali domačega mleka

Najbolj zdravo bo, če boste domači jogurt delali iz domačega mleka, kupljenega na kaki kmetiji ali mlekomatu. Sicer pa je domači jogurt možno narediti tudi iz v mlekarnah predelanega mleka. Enostavno ga še enkrat prekuhajte, potem pa ohladite na štiri stopinje Celzija. Mleku dodajte svoj najljubši navadni jogurt, dobro premešajte, »cepljeno« mleko nalijte v skodelice, potem pa kakšen dan pustite stati na sobni temperaturi, da mleko s pomočjo jogurtnih kultur oz. mikroorganizmov fermentira. Dalj časa, kot boste domači jogurt pustili zoreti, bolj aromatičen bo, najverjetneje tudi čvrstejši. Ko boste delovanje mikroorganizmov želeli močno upočasniti, domači jogurt postavite v hladilnik, kjer bi moral podobnega okusa ostati tudi več dni.

Domači jogurt je lahko tudi probiotični domači jogur

Znano je, da je probiotični jogurt še bolj zdrav in ugodno delujoč za človeški organizem. Posledično ga trgovci tudi višje vrednotijo. K sreči lahko probiotični jogurt prav tako sami cepite z mlekom in s tem njegovo količino povečate. Enostavno v zgoraj opisanem postopku uporabite probiotični jogurt.

Domači jogurt kot kislo mleko

Pogosteje doma delamo kislo mleko. Razlika je pravzaprav le v tem, da za kislo mleko uporabimo sveže, neprekuhano mleko, ki mu ne dodamo jogurtnih mikrokultur. Enostavno mleko nalijemo v skodelice in pustimo mikroorganizmom, da ga na sobni temperaturi spremenijo v malce drugačne vrste, nemara malce bolj kisel domači jogurt.

Kakršenkoli domači jogurt boste že delali, ne pozabite, da ga lahko začinite s sadjem, čokolado, oreščki ali čim drugim po svojem okusu.

Categories
Prebava

Je naši prebavi res ime »dobra prebava«?

Vsi smo že slišali rek: »Si, kar ješ.« Stavek seveda ima določen smisel, vendar bi se še bolj pravilno glasil: »Si, kar vneseš vase.« Pomembno je, da izberemo zdravo hrano, seveda; vendar je pomembno tudi, da je hrana raznolika in uravnotežena. Zanimivo je, da ima veliko ljudi nepravilno delujoč prebavni sistem, pa tega sploh ne vedo.

Kdaj naša dobra prebava ni vredna svojega imena?

Možni znaki, ko ne moremo govoriti o dobri prebavi, so na primer plini, napenjanje, riganje ali kolcanje po obrokih, pogosta utrujenost, artritis, suha ali srbeča koža, astma, migrene, alergije na hrano ali druge snovi v okolici ter mnoge druge bolezni. Če opažate katerega od naštetih znakov, se vprašajte, če svoji prebavi še lahko rečete dobra prebava. Še bolje pa bo, če vprašate zdravnika.

Ko »kemija« sodeluje z »mehaniko«

Za dobro prebavo v telesu skrbita dve komponenti prebavnega sistema – kemična in mehanična. Kemična je sestavljena iz prebavnih encimov in želodčnih sokov, ki jih proizvajajo usta, želodec, trebušna slinavka, jetra in tenko črevo. Mehanična komponenta dobre prebave pa je slavna peristaltika, torej mehanično gibanje, ki potiska hrano naprej po prebavnem traktu.

Koga se boji dobra prebava?

Najpogosteje dobri prebavi dela preglavice kemična komponenta prebavnega traku, saj je ta veliko bolj dovzetna za razne negativne vplive. Najpogosteje je krivo pomanjkanje encimov ali neuravnoteženost bakterijske flore. Oba vzroka nastaneta zaradi slabih diet, kroničnega stresa, metaboličnega ali endokrinega ravnovesja, kot tudi jemanja raznih zdravil ali enostavno zaradi procesa staranja. Ko se naši dobri prebavi pripeti ena neprilika, ki ji sledi druga, grejo te potem v verižnem procesu rade naprej in zatresejo ter spodnesejo našo dobro prebavo.

Pazimo na to, da bomo jedli čim bolj uravnoteženo, prav tako pa ne preveč. »Večkrat na dan, a po malo,« je pogosto slišan nasvet. In dobra prebava dobro ve, da ne zastonj.

Categories
Prebava

Hoja lahko pospeši prebavo

Mnoge modrosti nas že dolgo časa učijo, da je hoja eden najboljših pospeševalnikov prebave. V našem hitrem življenjskem tempu smo navajeni nekaj pojesti, po jedi pa malce počiti, da se telo sprosti od siceršnje delovne naglice. Boljši pristop bi bilo manjše kosilo oz. večerja, neposredno zatem pa kratek in umirjen sprehod. Nasploh je hoja najbolj naravna oblika rekreacije in je kot taka izredno pomembna za splošno zdravje in počutje. Tudi za uspešno prebavo.

Prebava na delovnem mestu in doma

Tudi v službi, pa čeprav je čas za malico zelo omejen, poskusite po zaužitem obroku zagrabiti sodelavca in skupaj z njim narediti krog ali dva okoli stavbe, dvorišča ali kjerkoli pač že. Doma, ko opravljate razne drobne opravke, si vsake toliko časa vzemite nekaj minut premora in se sprehodite po domačem vrtu, mimo cvetlične grede ali v bližnjem parku oz. gozdu. Najbrž boste v bližini našli tudi kake stopnice; vsak dan se nekajkrat povzpnite po njih. Ne pozabite, da prebava ne deluje le neposredno po zaužitem obroku, temveč skozi ves dan in celo noč.

Categories
Zdravje

Vas muči nizek krvni tlak?

Ljudje, ki imajo nizek krvni tlak, imajo manjše možnosti za kap, ledvične in srčne bolezni. Načeloma je torej nižji krvni tlak zaželen, vendar pa je lahko prenizek pritisk povezan z mnogimi težavami, kot so slaba prekrvavljenost, kronična utrujenost, šibke arterije, omotičnost in celo omedlevica.  O nizkem krvnem tlaku govorimo, ko je le-ta nižji od 100/70.

Prehrana proti nizkemu krvnemu tlaku:

– izločite iz prehrane ocvrto hrano, kofein in hrano, bogato s holesterolom, saj te stvari upočasnjujejo vaš metabolizem;

– 30 minut pred zajtrkom spijte velik kozarec vode s sveže stisnjeno limono, ki vam bo pomagala pri prebavi in oskrbi z energijo;

– izogibajte se belemu sladkorju;

– za popoldansko malico si privoščite zeleno solato s čebulo, korenjem, brokolijem in kuhano govedino , ki bo alkalizirala vaše telo in s tem pripomogla k boljšemu hormonskemu ravnovesju;

– pred spanjem pojejte dva stroka česna (oz. česen v obliki kapsule), ki pomaga uravnavati nizek krvni tlak.

Pomembna je tudi skrb za telo:

– vsaj enkrat na dan si vzemite čas za dihalne vaje: počasi in globoko vdihnite, držite vdih za 3 sekunde, nato počasi izdihnite;

– vsak dan si vzemite čas za hiter 20 minutni sprehod, ki bo spodbudil vaš krvni obtok;

– enkrat dnevno si privoščite 30 minut meditacije, s tem boste namreč dali telesu čas za polnjenje baterij.

 

Če ste zaradi nizkega krvnega tlaka večkrat utrujeni ali zaspani, si lahko pomagate sami. Seveda pa se morate v primeru, ko vaše težave trajajo dlje časa, posvetovati z osebnim zdravnikom.