Categories
Zdravje

Hujšanje, živimo bolje

Hujšanje nas motivira, da živimo bolje .

Živeti bolje pomeni, da so naše dnevne aktivnosti in početja namenjena doseganju zdravja in dobrega počutja. Veliko k temu lahko prispeva hujšanje. Idealna telesna teža je pojem, ki ga vsi poznamo, vendar ne vsi tudi dejansko dosegamo v praksi. Prevelika telesna teža je velikokrat prisotna zaradi sodobnega načina življenja. Optimalna telesna teža je pri indeksu telesne teže izražen preko višine in telesne teže. V primeru, da se pojavi povišana telesna teža ali debelost je edina rešitev hujšanje. Kako bomo začeli hujšanje je odvisno od same osebe. Predvsem je potrebno zavedanje, da hujšanje ne sme postati le enkratna aktivnost, ampak mora hujšanje postati del življenja. To pomeni, da ne bomo počeli vse potrebne aktivnosti, ki jih zmanjšanje telesne teže zahteva v času diete. Ampak bomo izbrali dieto, ki bo v prihodnosti postala za daljši čas naša prehrambna navada. Tako se bomo prehranjevali. Nihče si namreč ne želi najprej zmanjšati telesno težo, kasneje pa jo opustiti in ponovno pridobiti telesno težo, ki smo jo imeli pred začetkom izvajanja diete. Želimo si trajne spremembe. Te trajne spremembe niso nič nenavadnega, če se jih lotimo pravilno. To predvsem pomeni, da se gremo aktivnih in intenzivnih spremembe. Poleg točno določene hrane je pomembno narediti red v prehrani. Kar pomeni, da bomo imeli preko dneva optimalne obroke. To pomeni časovno in količinsko pravilno razporejene. Več obrokov je koristnih zaradi razbremenitve organizma. V primeru, da imamo manjše število obrokov to pomeni, da je proces prebave obremenjen bolj, kot v primeru večjega števila obrokov. Potrebno pa je pri uravnavanju procesa prebave zavedanje, da potrebuje tudi prebavni sistem počitek. To pomeni, da moramo pred počitkom prebavni sistem pripraviti na počitek. Največkrat to storimo tako, da nekaj ur pred počitkom ne jemo nič. Kar zahteva razporeditev obrokov.

Hujšanje lahko postane način življenja posameznika.

Categories
Hujšanje Prehrana Sadje Šport Zdravje Zdravje Zdravje in lepota

Ta pravo hujšanje je izključno zdravo hujšanje

Zdravo hujšanje je tisto, ki je zares uspešno, zato je še kako pomembno, da vemo iz katere strani se ga bomo lotili. Hujšanje je res le stvar preproste matematične formule, porabiti več kalorij, kot jih sprejmemo vase, a, ko je to formulo potrebno uporabiti v resničnem življenju je kar težko. Čezmerna telesna teža je prav gotovo eden od najbolj negativnih rezultatov sodobnega sveta, zato se število ljudi, ki se spopadajo z odvečnimi kilogrami iz leta v leto veča.

Zdravo hujšanje ni hujšanje na hitro, še manj stradanje in trpinčenje svojega telesa. Zdravo hujšanje se začne v glavi, kjer si naredimo načrt, poleg vsega tega pa se poskušamo držati določenih smernic in praktičnih nasvetov, ki nam pri tem še kako pomagajo. Na začetku vsakega obroka pojejmo krožnik juhe, to nam zagotavlja, da bomo kasneje pojedli manj. Seveda takšne juhe, ki vsebuje zelenjavo, ne tiste s kalorijami. Nikoli ne jejmo pred spanjem velikih količin hrane, če že moramo pojejmo nekaj lahkega in zdravega. Čim več hodimo, sprehajajmo se, namesto dvigala uporabimo stopnice, včasih se nekaj korakov ne rabimo peljati z avtomobilom. Vsaj enkrat na dan se tehtajmo, vsak izgubljen kilogram je dosežek, ki se ga moramo veseliti.

Categories
Hujšanje

Idealna telesna teža je optimalna telesna teža

Večna tema in večno vprašanje: kakšna je moja idealna telesna teža in kaj lahko naredim, da jo prilagodim zahtevam zdravja in čim bolj popolnega izgleda? Večno vprašanje zato, ker se s tem morda preveč obremenjujemo, po drugi strani pa tudi zato, ker ni nekega enoznačnega odgovora. Ker idealna telesna teža v praksi ne obstaja, se raje poslužujmo izraza optimalna telesna teža.

Za idealno telesno težo je pomembna optimalna hranjenost

Ko raziskujemo pojem »idealna telesna teža«, moramo najprej pojasniti pojem »optimalna hranjenost«, ki predstavlja osnovni pogoj za zdravje in dobro psihofizično kondicijo.
Optimalna hranjenost naj bi bila optimalna nasičenost organizma s hranili kot posledica uravnotežene prehrane. Določa jo cela kopica tabel, od katerih pa nobena ni popolnoma verodostojna. Kje se giblje telesna teža posameznika – ali je nezadostna, optimalna ali prekomerna – lahko približno določimo glede na posameznikov spol, starost, telesno višino in njegovo konstitucijo. Ne obstajajo pa gotovi kalupi, kamor bi posameznike lahko uvrstili.

Indeks telesne mase

Dandanes zelo pogosto beremo in poslušamo o indeksu telesne mase, ki naj bi nam v hipu predstavil, kje smo s svojo telesno težo. Res je dokaj enostavna indirektna metoda za oceno maščevja v telesu, vendar ni idealno merilo. Odstotek maščevja se namreč pri ljudeh z istim ITM lahko močno razlikuje, kar lahko privede do zmotnih rezultatov. Če želimo bolj točen podatek, se moramo poslužiti dodatnih metod oz. meril, ki pa zahtevajo obisk pri strokovnjaku.

Ko razmišljamo o idealni telesni teži, ne smemo razmišljati z očmi, temveč z dejanji. Uravnotežena prehrana in redna fizična vadba nam bosta primerno oblikovala telo; optimalna telesna teža bo prišla sama od sebe.