Categories
Ljudje

7 resnic o učinkovitem hujšanju

Počasi se bližajo meseci, ko bomo končno spet lahko odvrgli »zimske oklepe« in uživali v lahkih poletnih oblačilih. Še preden dokončno odvržemo »oklepe«, bi bilo dobro poskrbeti za kak kilogram preveč, ki se nam je nabral preko lenobnih zimskih dni.

Zagotovo ste prebrali že sto in en članek o dietah in specializirani vadbi, ki naj bi poskrbela za učinkovito kurjenje maščobnih zalog. Tokrat ne bomo povzemali nobenega kvazi novega odkritja iz področja hujšanja, ampak bomo zagrizli direktno v zamaščen problem odvečnih kilogramov. Prepričan sem, da lahko tudi vi končno uredite svojo težo enkrat za vselej.

Za učinkovit hujšanje boste morali nujno pričeti s:

1. Pitjem vode – vas že slišim kako godrnjate: »saj to že vemo«. Res je, veliko stvari že vemo, a v praksi jih dejansko prakticira le peščica. Preden sploh začnete razmišljati, da bi shujšali za kak kilogram, se privadite piti vodo preko celega dneva. Človek dnevno izloči 2,5 litra vode, prav toliko jo je priporočljivo spiti za dobro hidracijo in dobro počutje. Ritual pitja vode lahko pričnete že zjutraj. Spijte 2 do 3 dcl ne premrzel vode, enake količine naj sledijo pred obroki. Za dober spanec si prav tako privoščite kozarec vode. Ko se enkrat privadite na rutino pitja vode boste opazili razliko tudi na tehtnici. Hujšanje z vodo je najbolj zdrav način hujšanja, po vrhu vsega pa nas ne stane niti evra, razen, če živite v naseljih kjer je voda vprašljive kvalitete.

2. Redni kvalitetni obroki – vsem primanjkuje časa, to se odraža tudi na neurejeni prehrani. To zmešnjavo lahko precej hitro rešite, ob enem pa še shujšate. Če spadate med tiste, ki zgodaj vstajajo in se pozno vračajo iz službe potem bo nujno potrebno pričeti s planiranjem obrokov na tedenski ravni. Vikendi so idealni, da si pripravite plan obrokov za že cel teden. Lahko pa si tudi že pripravite kak slasten obrok.

3. Omejitev uporabe soli, sladkorja in bele moke – Živila, ki vsebujejo večjo količino od teh treh belih »zverin« so glavni vzrok, da se vam kilogrami znova in znova vračajo. Hujšanje bo precej bolj preprosto, če jih omejite ali celo povsem izbrišete.

4. Redna vadba – Kdaj ste se nazadnje dobro prepotili? Upam, da ob tem vprašanju niste rabili razmišljati niti par sekund. Hujšanje brez redne vadbe preprosto ne funkcionira. Hrano, ki jo zaužijemo preko dneva je potrebno pokuriti. Z učinkovito vadbo pa lahko porabite tudi par sto kalorij več, kot jih zaužijete.

5. Izstopite iz cone udobja – Izstop iz cone udobja je jedro vsakega učinkovitega hujšanja. S cono udobja ocenjujemo dnevno rutino, ki nas velikokrat pripelje do množice izgovorov, ki nas ovirajo, da ne postanemo proaktivni v procesu hujšanja in vseh ostalih življenjskih ciljih. Skratka, stran od računalnika in hladilnika in ven v naravo kurit kalorije. Samo predstavljajte si sebe s super fit postavo na peščeni plaži. Splača se! :)

6. Spanje na udobnem ležišču – Za učinkovito hujšanje si bo treba vzeti tudi kako uro več spanja in to ne na katerikoli vzmetnici/jogiju. Samo razmislite kako frustrirajoče lahko postane aktivno življenje, če se človek vsako jutro zbudi povsem polomljen? Z menjavo starega ležišča boste zagotovo dodali deli del mozaika, ki bo pripeljal do boljšega življenja in želene telesne teže.

7. Privoščite si savno – Naj kar takoj povem, savna ni namenjena hujšanju, ampak utrjevanju imunskega sistema in rezstrupljanju telesa. Nič narobe ni, če si jo privoščite tudi v poletnih mesecih.

Vsem tistim, ki ste vztrajali in brali vse do konca se zagotovo obeta veselo in radosti polno poletje brez odvečnih kilogramov. Hujšanje je več, kot le nekajdnevna dieta, gre za premik v glavi, ki lahko naredi korenite spremembe v kvaliteti življenja posameznika.