Categories
Potovanja

Sigiriya, biser Šrilanke

Sigiriya je biser Šrilanke , nahaja se v centralnem delu otoka.

Mesto Sigiriya predstavlja pomembno pričo zgodovine. Čeprav gre zgolj za ostanke zgodovine, se lahko iz njih veliko naučimo o civilizaciji, ki je tu bivala v času približno petsto let pred našim štetjem. Izhodiščni cilj najdišča Sigiriya je Šrilanka, zato je dobro pred potovanjem nekaj vedeti o značilnostih otoka. Z vidika vremena sta to dva monsuna, ki prizadeneta različna dela otoka. Če iščemo obdobje z najmanj padavinami je to maj in september, ko govorimo o severovzhodnem delu otoka. Zanj je značilen zimski monsun. Jugozahodni del otoka pa ima najmanj padavin med decembrom in marcem. Takrat obilne padavine poletnega monsuna prenehajo. Sigiriya se nahaja v severno osrednjem delu otoka, če nameravamo obiskati še kakšno drugo znamenitost velja upoštevati značilnosti tropskega otoka. Deli otoka imajo zelo različno vreme, kar za obiskovalca pomeni, da bo v določenem delu vladalo tipično deževno obdobje, na drugi strani pa sončno vreme. Pri deževnem obdobju velja upoštevati značilnosti monsuna. To ne pomeni, da kot v naših krajih dežuje od jutra do večera. Deževno obdobje pomeni ena ali dve krajši plohi na dan, lahko se zgodi, da jih je več. Če nas zanima Sigiriya in otok nasploh moramo vedeti, da gre pričakovati tipične temperature za to območje. Otok ima poleg tega razlike med nižinskimi in višinskimi predeli. V višinskih območjih so temperature nižje, kar pomeni, da preko dneva ne bodo presegle trideset stopinj, ponoči pa se gibljejo okrog deset stopinj nad ničlo. Nižinske temperature presegajo petintrideset stopinj podnevi, ponoči pa se ne spustijo pod petnajst stopinj Celzija. Za mesto Sigiriya kot Šrilanko nasploh velja, da gre za območje, kjer se turisti počuti varno. Domačini so prijazni in pošteni pošteni ljudje . Zato ne gre dvomiti, da bomo imeli dobro izkušnjo potovanja.

Sigiriya je eno najboljših nahajališč v jugovzhodne Azije.

https://www.agencija-oskar.si/srilanka/

Categories
Počitnice

Vreme v Rovinju je prijetno

Vreme v Rovinju je prijetno in blagodejno .

Blagodejno vreme v Rovinju je prijetno zaradi blagih zim in prijetno vročih poletji.
Vreme v Rovinju omogoča rast subtropske vegetacije. Domačini so od nekdaj znali vreme v Rovinju s pridom izkoristiti tako na kopnem kot na morju. Na morju so bili znani pomorščaki in ribiči, na kopnem pa so znali pridelati vse, kar rdeča istrska zemlja omogoča. Vreme v Rovinju je posebej ugodno za vinogradništvo. Zato lahko rečemo, da je vreme v Rovinju pogoj za odličen razvoj in pridelek lokalnih vinogradov. Razvoj mesta je pogojen z pomorskimi potmi, ki so nastale že v davni preteklosti. Preko morja je bila v tistih časih možna najhitrejša in najsodobnejša povezava z vsem takrat znanim svetom. Iz obal Sredozemlja so pomorščaki prinašali dobrine, znanje in vedenje o vseh takrat znanih dosežkih. Pestrost tega znanja se kaže tudi v mnogih dejavnostih, ki so jih domači obrtniki hitro prevzeli in obvladali. Rovinj se poleg pomorstva, ribištva in kmetijstva, lahko pohvali s tradicijo mnogih obrti. Vse odlične naravne in kulturne danosti je s pridom izkoristil turizem, ki je na tem območju dobro razvit. Območje Rovinja poleg polotoka na katerem je zraslo mesto sestavlja dober ducat otokov. Tvorijo tako imenovani rovinjski arhipelag, ki je sestavljen iz večjih in manjših otokov. Največja med njimi sta Sveti Andrija in Katarina. Polotok na katerem je nastalo mesto je bil naravna danost, katero so s pridom ustvarili pomorščaki in trgovci. Zgradili so dve pristanišči, na ta način pa omogočili odlične možnosti za izkoristek pomorskega prometa. Ločili so tovorna plovila od ostalih plovil, s tem pa je bil pretovor oziroma pretok potnikov bistveno boljši, predvsem pa nemoten.
Vreme v Rovinju omogoča, da so turistične zmogljivosti dobro izkoriščene. Omogočajo nastanitev, gostinsko ponudbo, ter vse druge turistične storitve.

Vreme v Rovinju je prijetno v vseh letnih časih.

Categories
Počitnice

Kam na dopust?

Vas muči vprašanje, kam na počitnice? Hrvaška ima polno poletnih krajev, kjer lahko uživate svoj dopust!

Hvar, Pag, Baško in Krk so odlične destinacije, kjer si lahko spočijete od napornega vsakdanjega dela in zadihate. Pa tudi vročega sonca in morja ne manjka. Vas skrbijo finance? Hrvaška je glede cen precej raznolika. Za boljše apartmaje bo treba odšteti malo več denarja, ampak turistični kampi so precej boljša rešitev, saj vas bo stalo precej manj.

Ste se že odločili, kam boste šli? Poglejte, kakšno bo vreme.

Categories
Zavarovanje

Počitniško zavarovanje

Če hočemo počitnice uživati brez skrbi, je potrebno poskrbeti tudi za naše zdravstveno zavarovanje.

Zavarovanje je med dopustom zelo pomembno, saj se nam vedno lahko kaj zgodi. Zavarujte se pred nesrečo, preden vas doleti, tukaj.

 

Vas skrbi vreme? Poglejte, kaj lahko pričakujete v naslednjih dneh.

 

 

Categories
Počitnice

Vreme na Hrvaškem

Poletni čas je tu in ljudje si ponavadi  vzamemo dopust, da se lahko pohladimo v prijetno hladni vodi in se skrijemo v senco, pred pripekajočim soncem. A nič ne pokvari zasluženih počitnic bolj, kot slabo vreme, zato je pomembno vedeti, kaj pričakovati. Poglejte si nekaj spletnih strani z točnimi podatki o vremenu v naslednjih dneh na Hrvaškem, da boste lahko počitnice uživali kar se da dobro.

http://meteocro.com/sl/

http://www.vremehrvaska.com/

http://meteo.hr/