Categories
delo

Zavod za zaposlovanje, trg dela

Zavod za zaposlovanje zaznamuje trg dela .

V vsakdanjih pogovorih zavod za zaposlovanje velikokrat omenjamo in razumemo kot trg dela. Kot ustanovo, na kateri se uresničuje zaposlovala politika in stvarnost. Na trgu dela zavod za zaposlovanje dejansko lahko nudi veliko brezposelnim osebam ali osebam, ki iščejo delo. poleg tega zavod za zaposlovanje nudi pomoč vsem, ki iščejo kadre za svojo dejavnost oziroma podjetništvo. Pri tem je zavod za zaposlovanje posrednik med ponudbo in povpraševanjem, ki se v danem trenutku sooča na trgu dela. Največkrat gre za različne situacije. Načeloma je več povpraševanja po delu, kot povpraševanja po kadrih. Povpraševanje po delu pa je med obdobji različno. V času krize je povpraševanje po delu manjše, kot v času, ko krizno obdobje mine. Brezposelna oseba mora pri tem dejstvu zase izbrati najboljše. Zavedati se mora, da je na trgu veliko prosilcev, ki želi isto. Pri tem se mora zanesti predvsem na lastno znanje in sposobnost. Ker lahko le tako računa na uspeh. Danes je predvsem dobro razmišljati o konkurenčnosti. Pojem konkurenčnosti je danes prisoten na praktično vseh področjih. Kar pomeni, da je lahko uspeti, če je oseba konkurenčna. V nasprotnem primeru so možnosti manjše, zato ne gre računati na uspeh. Konkurenčne prednosti na trgu dela so različne. Vsaka oseba, ki išče kadre na trgu želi za svojo poslovne kadre osebe, ki mu bodo nudile konkurence prednosti v primerjavi s tekmeci. Vsak, ki se poslovno ukvarja na trgu z konkurenco ve, da so konkurenčne prednosti pomembna lastnost in prednost vsakega podjetnika. Brez konkurenčnosti ne mora računati na uspeh. O konkurenčnih prednostih je zgovoren tudi zavod za zaposlovanje. Dovolj je, da pogledamo seznam prostih delovnih mest. Pri veliko ponudbah je poleg osnovnih zahtev, navedeno, da se iščejo dodane vrednosti.

V tem primeru so dodane vrednosti, katere zavod za zaposlovanje posreduje sposobnosti, ki presegajo splošen okvir.

http://mojazaposlitev.si/

Categories
zaposlitev

Zavod za zaposlovanje Maribor, ponuja priložnosti

Zavod za zaposlovanje Maribor mnogim ponuja priložnosti .

Priložnosti zavod za zaposlovanje Maribor nudi na razne načine. Povpraševanje je različno, odvisno od tega, kaj lahko zavod za zaposlovanje Maribor v danem trenutku ponudi. Ponudba, ki jo zavod za zaposlovanje Maribor ima je odraz trga dela. Pridobivanje zaposlitve zavod za zaposlovanje Maribor nudi zelo različno. V bistvu potrebne sposobnosti določa delodajalec, preko katerega zavod za zaposlovanje Maribor nudi delo. Takšno delo lahko poteka na različne načine. Najbolj pogosti načini so delo doma, delo od doma ter delo v tujini. najbolj pogosto je delo doma . Manj pogosto, vendar zanimivo je delo od doma, trend je tudi delo v tujini. Največ zanimanja za delo doma, je zaradi pogojev, ki ustrezajo največ osebam. Delo od doma ter delo v tujini imata zahtevnejše pogoje za zaposlitev, zato je število kandidatov manjše. Ne glede ali gre za delo doma, delo od doma ter delo v tujini, mora kandidat ustrezati nekaterim splošnim pogojem. Odločitev za delo doma, delo od doma ter delo v tujini je v veliki meri tudi odločitev o raznih manj prijetnih značilnosti. Vsi si seveda želimo delo, ki bi bilo za nas najboljše, vendar je velikokrat potrebno odrekanje. Prosta delovna mesta lahko iščemo na klasične in sodobne načine. Primerno delovno mesto ima največkrat tudi poudarjene zahteve. Oseba mora zahtevam ustrezati, predvsem pa mora pred nastopom delovnega mesta prepričati delodajalca. To pomeni, da kandidat s svojimi pisnimi dokazili o ustreznosti ter morebitnimi praktičnimi preizkusi prepriča delodajalca o svoji primernosti. Pisni dokazi so navedeni v prošnji, kateri je dodan življenjepis, ter številni drugi dokumenti. Praktični preizkusi so različni. Lahko potekajo daljše ali krajše obdobje. Krajši praktični preizkusi so velikokrat prikriti, saj kandidati v mnogih primerih sploh ne vedo, da so na preizkušnji. Na ta način si delodajalec ustvari selekcijo med prijavljenimi kandidati.

Zavod za zaposlovanje Maribor je ustanova na trgu dela.

http://mojazaposlitev.si/

Categories
Zaposlovanje

Kvaliteten življenjepis je vstopnica za razgovor z delodajalcem

Kvaliteten življenjepis je pogoj za to, da vas bo delodajalec jemal resno. Preden sploh lahko upate na to, da boste prišli do ustnega razgovora, v katerega je povabljen ožji krog izbranih kandidatov, morate delodajalca prepričati, da ste dober kandidat ali kandidatka za delovno mesto in sicer tako, da napišete kvaliteten življenjepis. Razumeti morate, da je kvaliteten življenjepis nekakšna vstopnica na ustni razgovor, zato upoštevajte predvsem to, da v njem navedete vse, kar vas lahko razlikuje od drugih kandidatov in vam da konkurenčno prednost. To pomeni, da mora kvaliteten življenjepis vsebovati ključne podatke o sposobnostih kandidata. Vendar tukaj je potrebno dati poseben poudarek na to, kaj so ključni podatki. Vašega potencialnega delodajalca zanimajo le tisti podatki o vas, ki so tako ali drugače povezani s sposobnostjo za opravljanje dela. Vsi podatki, ki so nepomembni iz omenjenega vidika, bodo delodajalca le vznejevoljili, ker ga ne bodo zanimali in boste s tem na izgubi le vi sami.

Vsak kvaliteten življenjepis se prične na tak način, da iskalec zaposlitve opiše svoje izkušnje na podobnem delovnem mestu. Tu ni pomembno to, da je bil že nekoč zaposlen na identičnem delovnem mestu, ampak že to, da je opravljal podobna opravila ali le določene vidike opravil. V primeru, da kandidat nima nobenih delovnih izkušenj, potem lahko začne z opisom pridobljene izobrazbe. Navede lahko, na kakšen način mu lahko formalna izobrazba pomaga pri uspešnem opravljanju delovnih nalog, omeni lahko, da se je s podobnimi problemi, ki so povezani z delovnim mestom že srečeval med študijem in da pozna problematiko in rešitve, ki se uporabljajo pri tovrstnem delu.

Kvaliteten življenjepis je potrebno napisati za vsakega delodajalca posebej. Univerzalni življenjepisi, ki jih iskalci zaposlitve pošiljajo vse povprek so slabi in samo zmanjšujejo verjetnost, da bodo iskalci zaposlitve pri iskanju uspešni. Seveda pa je pomembno, da je kvaliteten življenjepis tudi primerno slogovno oblikovan in slovnično brezhiben.

Categories
Izobraževanje Izobraževanje in znanost Zaposlovanje

V kakšnem stilu naj bo napisana učinkovita prošnja za delo

Učinkovita prošnja za delo je v veliko primerih ena glavnih adutov, s katerim bomo prišli do tako želene zaposlitve. Je dobra popotnica, obenem pa tudi vstopnica s katero bomo povabljeni na zaposlitveni razgovor za službo. Verjetno se tega niti ne zavedamo, a je prav prošnja tista, ki nam lahko pomaga ustvariti kariero, hkrati je prodajno orodje, kjer prodajamo sami sebe. A potrebno je vedeti, da v njej nikakor ni prostora za razne izpovedi. V njej moramo biti odkriti in svoje dosedanje dosežke predstaviti na kar se da najboljši način.

Učinkovita prošnja za delo bo napisana le, če je bomo pisali sami. Zato nikar ne pustite, da vam jo pišejo drugi. Pomoč je dobrodošla, a končni izdelek mora biti vedno le vaše delo. Prošnja za delo mora biti unikat, v njej morajo biti zajete tako vse vaše dosedanje delovne izkušnje, kakor tudi hobiji ali ostale dejavnosti, ki jih radi počnete. V njej poudarite vse svoje dosežke, bodoči delodajalec mora dobiti občutek, da ste resnično vredni, da vas povabi na razgovor. Učinkovito napisana prošnja je tisto kar prepriča še tako zahtevnega delodajalca. Naj bo napisana v stilu, takšna bo klicala po tem, da bo opažena.

Categories
Zaposlovanje

Zavod za zaposlovanje, vsem brezposelnim v veliko pomoč

Zavod za zaposlovanje, kraj kjer se končajo sanje poje eden izmed naših poznanih kantavtorjev. Resnično je to kraj, kjer se končajo sanje, a le, če smo pesimisti, za optimiste je to kraj novega začetka. Zavod za zaposlovanje je ustanova, ki nas prva sprejme takrat, ko, bodisi zaključimo šolanje ali pa ostanemo brez zaposlitve. Prijava na Zavod za zaposlovanje je danes zelo lahka, saj se lahko prijavimo od doma, s nekaj kliki in s tem prihranimo čas za pot in čakanje v vrsti. Ponujajo veliko stvari, ki jih lahko brezposelni, s vsaj malo interesa s pridom izkoristijo. Številni tečaji, delavnice, zaposlitveni kotiček, vse to ponuja Zavod za zaposlovanje.

Veliko informacij je na njihovih spletnih straneh, prav tako prosta delovna mesta iz celotne Slovenije. Občasno prirejajo Zaposlitvene sejme, kjer se srečujejo delodajalci in brezposelni. Prijazne in strokovne sodelavke vam vedno rade pomagajo s nasveti, zato nobeno vprašanje ne bo odveč. S številnimi ukrepi želijo zmanjševati brezposelnost, nekateri izmed njih so pomoč pri samozaposlitvi, javna dela, nudijo obilo priložnosti tudi za tiste, ki so že dolgo brezposelni, težje zaposljivi in invalidi. Ker nudijo veliko strokovne pomoči je prav, da tudi mi naredimo nekaj zase. Dolžnost brezposelnih prijavljenih na Zavodu za zaposlovanje je, da se na določeno obdobje javijo pri svetovalki in dokažejo svojo aktivnost. Zase lahko naredimo največ sami, v pomoč pa nam je Zavod za zaposlovanje.

Aktualna prosta delovna mesta pa si lahko kadarkoli pogledate tukaj.

Categories
Zaposlovanje

Zavod za zaposlovanje je prvi korak do zaposlitve

Zavod za zaposlovanje, institucija ob kateri marsikomu kar zaledeni kri po žilah. A to je le prva asociacija, saj je Zavod za zaposlovanje ustanova, ki vam pomaga pri načrtovanju poklicnega cilja, pri osebnostni rasti in pri iskanju primerne zaposlitve. Zavod za zaposlovanje je tisti, ki vas prvi po končanju šolanja ali pa po izgubi zaposlitve sprejme v svoje nedrje in vas prijazno motivira in usmerja. Toda tudi mi se moramo zavedati svojih obveznosti in dolžnosti, ki jih imamo do njega.

V kolikor vas morda zanima hoja po samostojni poti je Zavod za zaposlovanje tisti, ki nudi največjo ugodnost, subvencijo za samozaposlitev. Zavod za zaposlovanje občasno ponuja tistim delavcem, ki v svojem poklicu dela na žalost ne najdejo možnost vključitve ve program poklicne prekvalifikacije. Brezposelni so iz njihove strani deležni vključevanja v številne delavnice, od eno dnevnih in mesečnih, do vključevanja v Klube za samozaposlitev, vključevanja v Zaposlitveni kotiček, ki poteka na CIPSU-Centru za informiranje in poklicno svetovanje, pa do individualnih razgovorov s svetovalkami. Za tiste, ki se želijo dodatno izobraziti so na voljo tečaji, od jezikovnih pa do računalniških tečajev za začetnike. Zavod za zaposlovanje je prostor, ki resnično ponuja veliko, ampak ne, tako kakor si nekateri na tiho želijo, potuhe. Za tiste, ki ostanejo brez zaposlitve nudijo pomoč pri lažjem prehodu v brezposelnost. Po informacije in pomoč na Zavod za zaposlovanje.

Za vse proaktivne iskalce zaposlitev priporočamo obisk zaposlitvenega portala – www.mojazaposlitev.si.

 

Categories
Zaposlovanje

Kaj omogoča zavod za zaposlovanje?

Zavod za zaposlovanje vpisuje osebe, ki nimajo zaposlitve, v register brezposelnih. Dejansko oseba postane uradno brezposelna in s tem pridobi pravice, ki iz tega naslova izhajajo, šele takrat, kadar se prijavi na zavod za zaposlovanje. To naredi tako, da v katerikoli zavod za zaposlovanje v Sloveniji prinese veljaven osebni dokument in izpolni ter podpiše obrez za prijavljanje. Ko izvedemo ta postopek, takrat smo dejansko brezposelni in tako imamo vse pravice, ki iz tega sledijo. Med njimi je seveda pravica do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti, dobimo tudi pravico do plačevanja prispevkov za obvezna socialna zavarovanja in v primeru, da smo izgubili službo tik pred upokojitvijo (1 leto prej), nam manjkajoče prispevke plača država. Veliko ljudi ne ve, da kdor se prijavi na zavod za zaposlovanje, pridobi tudi številne ugodnosti. Na žalost so brezposelni velikokrat odtrgani od kulturnega življenja, saj so kulturni dogodki kot so predstave in koncerti predragi.

Vendar pa, če je sofinancer kulturnih dogodkov država ali pa občina, potem je brezposelna oseba upravičena do brezplačne udeležbe,a pa tudi knjižnice ima zastonj ter tudi popust pri Urbani. Zavod za zaposlovanje spodbuja tudi tako imenovano aktivno iskanje zaposlitve. Brezposelne redno obvešča o prostih delovnih mestih, kar pomeni, da igra vlogo posrednika med delodajalci in delojemalci. Pravic in ugodnosti, ki jih omogoča zavod za zaposlovanje, je veliko in ni nobenega razloga, da se oseba, ki nima svojega delovnega mesta, ne bi prijavila. Zavod za zaposlovanje je tako eden izmed vodilnih centrov, na katerega se obrnemo, kadar nam grozi izguba delovnega mesta ali pa smo delovno mesto že izgubili.

Categories
Delovna mesta

Kaj nam Zavod za zaposlovanje ponuja?

Zavod za zaposlovanje je javna institucija, ki nam lahko pomaga pri iskanju zaposlitve. S prijavo svoje brezposelnosti lahko pridobimo določene pravice, vendar se hkrati zavezujemo tudi, da bomo zaposlitev aktivno iskali. Zavod nudi vrsto različnih programov, vendar morate, preden se vključite, izpolnjevati določene pogoje. Pred vključitvijo morate podpisati program, kjer so opisane vaše pravice in dolžnosti.

 

Dejavnosti, ki jih Zavod za zaposlovanje opravlja:

–          spodbujanje zaposlovanja v Sloveniji,

–          pridobivanje podatkov o trgu dela,

–          zaposlovanje tujcev,

–          izdaja dokumentov (npr. dovoljenje za delo),

–          izobraževanje brezposelnih oseb na različnih področjih,

–          pomoč pri informiranju o zavarovanju za brezposelne.

 

Obveznosti, ki jih sprejmemo s prijavo na Zavod za zaposlovanje:

–          aktivno iskanje zaposlitve in obveščanje Zavoda o naši uspešnosti,

–          odzivanje na vse napotke, ki nam jih poda Zavod,

–          vsak dan moramo biti dosegljivi, da nas lahko Zavod obvesti o morebitnih delovnih mestih,

–          Zavod moramo obvestiti o vsaki odsotnosti,

–          v sodelovanju s svetovalcem naredimo zaposlitveni načrt, ki se ga moramo držati,

–          najkasneje 15 dni po poteku zadnje aktivnosti v zaposlitvenem načrtu, se moramo Zavodu javiti.

 

Zavod ponuja različne vrste programov:

–          programi informiranja in motiviranja posameznikov,

–          delavnice za iskanje zaposlitve,

–          programe za razvoj osebnosti,

–          delavnice, ki pomagajo pri odkrivanju lastnega poklicnega cilja.

 

Zavod za zaposlovanje nudi še ostale dejavnosti:

–          podjetniško usposabljanje pred začetkom poslovanja,

–          izobraževanje in finančno pomoč pri samozaposlitvi,

–          svetovanje o zaposlovanju,

–          informacije o dejavnosti Zavoda,

–          svetovanje o poklicih, rehabilitaciji in pravnih možnosti.

 

Če ste ostali brez zaposlitve, se obrnite na Zavod za zaposlovanje, saj vam lahko ponudi marsikaj.

Categories
Delovna mesta

Zavod za zaposlovanje Nova Gorica – aktualna delovna mesta

Nova Gorica in brezposelnost

Na začetku leta 2011 je Zavod za zaposlovanje na območju Nove Gorice zabeležil skoraj 5000 brezposelnih oseb (natančno število znaša 4764 brezposelnih), kar je precej več kot v istem obdobju leta 2010 (število se je povečalo za 22,4 %). Naglo povišanje tistih, ki so na območju Nove Gorice ostali brez zaposlitve, pa je hkrati precej kontradiktorno z dejstvom, da se je ponudba aktualnih delovnih mest v skladu s podatki Zavoda za zaposlovanje na področju Nove Gorice v tem obdobju pravzaprav povečala, in sicer za 2 %. Kje torej tiči razlog za povišano stopnjo brezposelnosti na širšem območju Nove Gorice? Zdi se, da je težava predvsem v naravi aktualnih delovnih mest, za katera delodajalci težko najdejo primeren kader, ki bi jih lahko zapolnil. Kateri poklici so torej glede na ponudbo aktualnih delovnih mest najbolj iskani znotraj Območne službe Zavoda RS za zaposlovanje Nova Gorica?

 

Zavod za zaposlovanje Nova Gorica – aktualna delovna mesta

Po podatkih Območne službe Zavoda RS za zaposlovanje Nova Gorica je med delodajalcih največ povpraševanja po delavcih v predelovalnih dejavnostih, prav tako pa je veliko zanimanja za kader, ki je primerno usposobljen za strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti. Število aktualnih delovnih mest na teh področjih je tako relativno visoko. V obdobju od februarja 2010 do februarja 2011 se je na območju Nove Gorice povečalo predvsem število brezposelnih, starejših od 50 let (kar za 38,5 %), kar je najverjetneje posledica nižje stopnje izobrazbe, ki je prisotna pri tej starostni skupini, oziroma  fizične nezmožnosti za opravljanje napornejših del, kar v večini primerov pomeni, da so tista aktualna delovna mesta, ki so v skladu z informacijami Območne službe Zavoda RS za zaposlovanje Nova Gorica v največjem porastu, za mnoge iskalce zaposlitve neprimerna. Kljub letom tako precej brezposelnih vidi rešitev predvsem v prekvalifikaciji …

Categories
Delovna mesta

Kakšna je učinkovitost Zavoda za zaposlovanje RS?

Dejavnosti Zavoda za zaposlovanje

Zavod za zaposlovanje ne nudi zgolj pomoči pri iskanju zaposlitve, temveč poleg tega osnovnega poslanstva opravlja tudi mnogo drugih nalog, med katerimi je med drugim tudi usmerjanje odraslih v nadaljnje izobraževanje, ki je obenem pogosto (so)financirano s strani Zavoda za zaposlovanje, posebej če gre za deficitarne poklice. Zavod za zaposlovanje se poleg tega ukvarja tudi s konkretnimi nasveti, ki lahko izboljšajo vaš uspeh pri iskanju zaposlitve – v ta namen so pogosto organizirane različne delavnice in tečaji. Ne nazadnje pa Zavod za zaposlovanje ureja tudi denarna nadomestila v času brezposelnosti.

 

Stopnja brezposelnosti v Sloveniji

Kljub vsestranskemu delovanju Zavoda za zaposlovanje je stopnja brezposelnosti v Sloveniji še vedno relativno visoka, in sicer je v septembru 2011 znašala približno 8 % vsega aktivnega prebivalstva, med katerimi je po podatkih Zavoda za zaposlovanje največ mladih, ki vse težje pridejo do prve zaposlitve.  Sicer je med brezposelnimi osebami nekoliko več moških kakor žensk, Zavod za zaposlovanje pa še navaja, da je stopnja brezposelnosti precej višja pri ljudeh z nižjo izobrazbo

 

Alternativna pomoč pri iskanju zaposlitve

Zavod za zaposlovanje vam sicer omogoča redno in sistematično spremljanje bogate ponudbe aktualnih prostih delovnih mest, vendar pa ni edina možnost pri iskanju novega dela, saj obstaja tudi mnogo zaposlitvenih agencij, ki vam lahko prav tako pomagajo pri doseganju želenega cilja. Morda prav pri njih odkrijete prosto delovno mesto, ki ga na seznamu Zavoda za zaposlovanje niste in bi bilo kot nalašč za vas. Pomembno je torej, da svoje iskanje zastavite čim širše – naj bo Zavod za zaposlovanje le ena izmed pomoči, ne pa edina. Na ta način bodo vaše možnosti za uspeh precej boljše.

 

 

Kadar ne uspe nič, poskusi, poskusi vnovič. (William Edward Hickson)