Categories
Zdravje in lepota

Zdrava prehrana, življenjsko vodilo

Zdrava prehrana naj bo življenjsko vodilo .

Življenjsko vodilo je zdrava prehrana, ko se človek drži načel zdravega prehranjevanja. Hrana je danes na voljo na različne načine. Težava pri današnji dostopnosti je predvsem dejstvo, da cenovno dostopno hrana ni nujno zdrava hrana. V proizvodnem procesu so lahko sestavine in postopki, katerih poglavitni namen je zmanjšanje stroškov. Kar omogoča hkrati dostopno ceno, ter dobiček. Kdor se je kdaj ukvarjal s pridelavo hrane ve, da raznih skrajšanih oblik pri zdravi hrani ni. In tudi ni mogoče prihraniti pri nobenem od sestavnih elementov. Kakovostna hrana zahteva preprosto kakovostne postopke. Pri tem vsi razni izgovori in krajše poti dosežejo predvsem zmanjšanje kakovosti hrane. Na sreči živimo v deželi, kjer je zdrava prehrana še vedno prisotna. In tudi ni bojazni, da bo na teh območjih zdrava prehrana izginila. Gre predvsem za dele dežele, kjer je mogoča zdrava prehrana na osnovi doma pridelane hrane. Na osnovi doma pridelane hrane je zdrava prehrana najboljša. Saj se pridelovalec v tem primeru najbolj potrudi in si zagotovo ne bo škodoval z nobenim od procesov pridelave hrane. V drugih primerih, ko hrano iz takšnega ali drugačnega razloga ne moremo sami pridelati, se moramo zanesti na dobavitelja ali dobavitelje. Tu je na prvem mestu potrebno vzpostaviti zaupanje. In sicer na obeh straneh. Vsaka od strani mora dobiti tisto, kar želi. Na eni strani je zdrava in kakovostna hrana, na drugi strani pa nagrada za pridelavo zdrave hrane. Brez tega odnosa ne gre pričakovati učinkov. Dobrodošlo je pri tem poznavanje procesov pridelave hrane, poznati je potrebno dobavitelje ter številne podrobnosti, ki v končni fazi pripomore k zdravi in kakovostni hrani. Mnogim se zdi to nemogoče ali težko, vendar v resnici lahko vse skupaj izvedemo zelo enostavno. Razdalje so majhne, informacij pa na vsakem koraku več kot dovolj.

Zdrava prehrana je pri nas mogoča.

Categories
Športna oprema

Športna prehrana in tablete za športnike

O tem, kakšna je zdrava prehrana in kakšno prehrano uživati v aktivnem življenju, je vedno več govora. Vsekakor je za rekreativne in predvsem profesionalne športnike pomembno, da telesu zagotovijo vse potrebne hranilne snovi in zadosti energije za opravljanje športnih aktivnosti. Nekateri športi zahtevajo veliko več energije kot drugi, ustrezne hranilne snovi pa preventivno preprečijo poškodbe mišic in podobno. Prvi korak je zagotovo hidracija, vendar pa je potrebna tudi energija med aktivnostjo in regeneracija. Factorystore, spletna trgovina s športno opremo, vam ponuja tudi kvalitetne izdelke športne prehrane.

V ponudbi Factorystore boste našli izdelke za energijo, hidracijo, povečanje energije in regeneracijo. Športna prehrana se nahaja v različnih oblikah, lahko gre za napitek, prah, gel, ploščico, tableto ali kaj drugega. Najbolj popularne tablete za športnike so verjetno kreatin plus žvečljive tablete s kreatinom in magnezijevim citratom. Popularne tablete so tudi žvečljive tablete z ekstraktom guarane in magnezijevim citratom. Med nepogrešljivimi izdelki športne prehrane pa so poleg tablet zagotovo proteinski napitki in napitki za hidracijo.

Ponudba športne prehrane zajema tudi različne okuse, zato boste lahko kupili izdelke priljubljenega okusa. Še posebej velika izbira okusov je v ponudbi energijskih ploščic. Športniki se radi poslužujejo tudi izotoničnih napitkov in napitkov s sadnim sunkom vitaminov. Za povečanje energije so primerne optimalne energijske palčke, ki omogočajo hiter energijski »kick« in precizno doziranje. Poleg športne prehrane pa poglejte še ponudbo bidonov ter športnih dodatkov za telo. Za več informacij obiščite spletno trgovino Factorystore tudi vi. Privoščite si kvalitetno športno opremo, ki bo izboljšala kvaliteto vašega življenja.

Categories
Zdravje

V boj proti izpadanju las!

Mnogi moški (pa tudi ženske) imajo dandanes velike težave z izpadanjem las in plešavostjo, proti izpadanju las pa se borijo na najrazličnejše načine. Še vedno pa je najboljši način borbe proti izpadanju las pravilna in bogata prehrana. Strokovnjaki priporočajo, da uživate hrano, bogato s proteini, zeleno listnato zelenjavo (solato, zelje, špinačo, ipd.), korenje, sojo, polnozrnate izdelke, suho sadje, mango, mleko in jogurt.

Poleg uravnotežene in zdrave prehrane pa lahko svojemu lasišču privoščimo tudi razvajanje z nežno masažo, ki ji lahko dodamo kokosovo mleko ali izvlečke aloe vere. V primeru izdatnega izpadanja las pa se lahko v boj proti izpadanju las podamo z uživanjem tablet vitamina B kompleks, ki bo okrepil lasne mešičke, lasne korenine in lase same. Nato boj proti izpadanju las nadaljujemo s pravilno prehrano in redno skrbjo za svoje lasišče. Posebno pozornost lasišču pa moramo nameniti, ko se vrnemo z morja, saj so takrat lasje uničeni in je treba boj proti izpadanju las še okrepiti.

Domača obramba proti izpadanju las

Šampon proti izpadanju las pa si lahko pripravite kar sami doma. Domači šampon proti izpadanju las pripravimo tako, da 250 ml naravnega neparfumiranega šampona prelijemo v plastenko, nato pa dodamo 30 kapljic rožmarinovega eteričnega olja, 10 kapljic timijanovega eteričnega olja in 10 kapljic sivkinega eteričnega olja. Pri umivanju las s tem domačim šamponom proti izpadanju las, ga pustimo učinkovati tri minute šele nato pa ga temeljito speremo. Kombinacija masaže lasišča in blagodejnih učinkov olj namreč proti izpadanju las deluje tako, da rožmarinovo eterično olje spodbuja prekrvavitev lasišča, sivkino ga pomirja, timijanovo pa stimulira rast las.

Categories
Prehrana

Kako je debelost povezana z revščino in nizko izobraženostjo?

Statistike menda kažejo, da je debelost pogosto povezana z revščino in »slabšo« izobraženostjo. Vprašajmo se, ali je temu res tako in zakaj.

Trije pogoji za dobro počutje

Ljudje potrebujemo tri osnovne pogoje, da se lahko dobro počutimo in da se nam ni treba podzavestno zatekati k hrani-za-dobro-počutje oziroma k čustvenemu prenajedanju: vedeti in razumeti moramo, kaj se dogaja v našem življenju; zmožni moramo biti oblikovati in vplivati na naše življenje; ter čutiti moramo, da ima vse, kar se dogaja nam in okoli nas, smisel in da imamo svoj prostor v družini in skupnosti. Ti trije pogoji so osnova za naše duševno, posledično pa tudi fiziološko zdravje.

Ostajajo ti trije pogoji res neizpolnjeni pri revnih in nižje izobraženih ljudeh?

Pri revščini skoraj ni dvoma – zaradi finančne nestabilnosti ljudje ne morejo oblikovati svojih življenj po svoji volji, prav tako se čutijo vsaj deloma izključene iz družbe. Pri nižje izobraženih pa ni nujno, je pa morda pogosteje, saj je nižja izobrazba pogosto vzrok za slabšo situiranost in manjšo fleksibilnost na delovnem trgu.

Torej je neizpolnjenost teh treh pogojev neposredni vzrok za debelost?

Pogosta praksa je, da otroku za tolažbo damo nekaj sladkega, kar ga resnično pomiri. Podzavestno torej privzame, da je uživanje hrane, ki mu je všeč, povezana s spremembo na bolje oziroma s vsaj trenutnim zadovoljstvom. A pogosto je to manj zdrava hrana, ki ob prekomernem uživanju vodi do debelosti. Tako se oblikuje vzorec, ko ljudje, tudi če jim primanjkuje denarja, redno kupujejo sladkarije, in če se revščina seli s staršev na otroke, vzorec ostaja. Hrana se izkorišča za trenutne občutke zadovoljstva, posledica pa je debelost.

 

Najbrž je malo takih, ki imajo zgoraj omenjene tri pogoje povsem izpolnjene. Ostali moramo, če se želimo obraniti debelosti, poskrbeti za dovolj gibanja, ki nam bo dalo energijo za aktivnejšo vlogo v družbi ter posledično povečalo naše zadovoljstvo.