Categories
Potovanja

Zgodovina Hrvaške, odkrivanje na edinstven način

Zgodovina Hrvaške sovpada z sosednjimi deželami in kulturami, vsekakor pa je bilo dogajanje v preteklosti bogato in raznoliko.

V veliki meri je zgodovina Hrvaške vezana na evropska in svetovna dogajanja na širšem območju med Sredozemljem in deželami celinske Evrope. Zgodovina Hrvaške je povest povezav, ki so jih nudile poti, ter vseh kulturnih dosežkov, ki so se odvijali, razvijali in dogajali ob njih. Morje in morska cesta je nudila svoj čas najhitrejši način prevoza na večje razdalje. Na ta način so se ustvarjale priložnosti za ekonomske in druge prednosti vseh, kateri so se podali na pot. Sčasoma so se iz izkušenj pomorskega potovanja izoblikovale velesile, ki so na svoj način krojile tok zgodovine v bližnji in daljni okolici. Zgodovina Hrvaške se v te tokove zgodovine vključuje na svoj način. Obmorski kraji so zagotovo bili deležni enake pozornosti, kot vsi kraji na področju Sredozemlja. Tako so pristanišča ob obali zgodovina Hrvaške, ki se tudi danes na novo odkriva. O najdiščih in pričah zgodovine arheologi zagotovo še niso rekli zadnje. Pred kratkim odkrita najdišča ob obalah zahodne Istre napovedujejo, da bo zgodovina Hrvaške v bližnji ali daljni prihodnosti pisala nova poglavja. Sovpadajo z mislijo, da je ozemlje samo in naravne danosti pogojevalo zgodovinske tokove. In čeprav so se za mnogimi zgodovinskimi kraji in ljudstvi zabrisala vsaka sled jih zgodovina Hrvaške lahko odkrije slej kot prej.
Zanimiva in bogata zgodovina se lahko tudi sluti in sklepa na podlagi odkritji v bližnji ali daljni okolici. Ljudstva, ki so v preteklosti osvajali širšo okolico so za seboj pustili določene sledi, ki se iz kraja v kraj prenašajo kot lastnoročen podpis, kateri je v svoji osnovi vedno enak. Gradbene mojstrovine so tako vedno grajene po istem principu, spreminjajo se zgolj geografskim danostim primerno, z določenimi dodanimi ali odvzetimi elementi.

Zgodovina Hrvaške je vredna ogleda na celem ozemlju države.