Categories
Turizem

Zimske počitnice, blagodejnost oddiha

Zimske počitnice nudijo blagodejnost oddiha .

Danes zimske počitnice povezujemo predvsem z zimskimi športi in preživljanjem prostega časa na snegu. Zimski športi so nastali kot mešanica človeku prirojene tekmovalnosti in sposobnosti gibanja na snegu. Sneg je bil ljudem v preteklosti predvsem ovira, hkrati pa izziv za izkoriščanje ovir v svoj prid.
Zimske počitnice na snegu so izum sodobnejšega časa. Pred tem je človek smučal predvsem iz potrebe po preživetju in možnosti za opravljanje raznih aktivnosti. Ovire, ki jih je zimska pokrajina postavila pred človeka, so se kmalu spremenile v motivacijo. Najprej je človek razmišljal, kaj bi bilo potrebno storiti, za neovirano gibanje po snegu brez stranskih učinkov kot je udiranje pod njegovo težo. Temu primerno so sledili izumi, ki so omogočali uporabo različnih tehnik gibanja. Med smučanjem sta to bili tehniki za gibanje po strmih in ravnih pobočjih. Danes zimske počitnice predstavljajo naslednika zimskih aktivnosti človeka na zasneženih področjih. Času primerno so zimske počitnice namenjene predvsem počitku, s starimi časi pa jih veže smučarska aktivnost. Zimske počitnice na snegu lahko preživimo v mnogih zimskih turističnih centrih. Pri tem je na voljo veliko možnosti, ki jih ponujajo množica turističnih storitev. Slovenci zimske počitnice preživljamo doma in v tujini. Odločitev za domača smučišča oziroma tuja smučišča je povezana predvsem z izkušnjami in motiviranostjo. Izkušnje govorijo o vseh aktivnostih iz preteklosti, na podlagi njih se oblikuje vzorec, ki je primeren predvsem za kakovostno ocenjevanje. Motivacija je predvsem želja po aktivnosti, ki se bo zgodila v bližnji prihodnosti. V primeru smučanja predstavlja množico značilnosti, kot je lokacija, način bivanja in preživljanja smučanja ter podobne druge značilnosti. Zimske počitnice si lahko privoščimo v samo organizaciji, v organizaciji večje organizirane skupine ali v organizaciji ponudnikov turističnih storitev.

Odločitev za način organizacije je podobno kot pri izbiri lokaciji za zimske počitnice povezana z izkušnjami in motivacijo posameznika.

Več si preberite tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja