Categories
Industrija

Zračni filter za motor je obvezen za motorje z notranjim izgorevanjem

Vsa vozila na motorni pogon imajo vgrajene motorje, v katerih ob prisotnosti kisika izgoreva gorivo. Kisik motor jemlje iz okolja, ker pa je zrak onesnažen z različnimi trdimi delci, obstaja nevarnost, da le ti pridejo do motorja in ga na ta način poškodujejo. Zato morajo biti motorji opremljeni s posebnimi zračnimi filtrskimi sistemi, ki ščitijo motor. Zračni filter za motor tako predstavlja najpomembnejši filtrirni sistem motorja, ki podaljšuje njegovo življenjsko dobo.

Zračni filter za motor je tako edina zaščita motorja pred vdorom trdih delcev, zato je pomembno, da izberemo čim bolj kakovostnega. Na ta način bo stopnja odvajanja prahu visoka, pri čemer je padec tlaka minimalen. Dobra lastnost vseh kakovostnih zračnih filtrov za motor pa je tudi zmožnost zadrževanja velike količine prahu, zaradi česar se kasneje zamašijo, servisni intervali pa so na ta način daljši.

Redna menjava zračnega filtra za motor je nujna za optimalno delovanje motorja

Ker se na zračnem filtru za motor nabira ogromno prahu in umazanije, ga je potrebno redno menjati na določene servisne intervale. Najbolje je, da se ga pogleda ob vsaki menjavi olja.

Če je zračni filter za motor preveč zamašen, potem se to opazi na izgubi konjske moči, zmanjša se pretok zraka skozi zračni filter, prav tako pa to povzroči večjo porabo goriva. Prav tako pa se bo to odražalo na slabšem pospeševanju vozila. Vse to pa vpliva na delovanje motorja, saj mu le čisti zračni filter za motor zagotavlja čim bolj optimalno delovanje.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja